perjantaina, syyskuuta 12, 2014

Obama ei halua olla maailmanpoliisi, mutta maailma tarvitsee maailmanpoliisin

Barack Obama ei ole muslimi - suurin osa sen suuntaisesta amerikkalaisesta republikaanisesta Obama-propagandasta on vain omiaan pilaamaan kaiken keskustelun. Arvostan tavallaan Obamaa siitä, että hän on tähän mennessä toteuttanut melko hyvin lupauksensa olla erilainen presidentti kuin George Bush junior. Siis lupauksensa olla sekaantumatta maailman asioihin maailmanpoliisin roolissa. Nytkin kun hän on reagoimassa ISIS:in harjoittamaan Lähi-Idän kansoihin kohdistuvaan terroriin, hän tekee sen äärimmäisen ahdistuneena ja pitkin hampain.

En kuitenkaan ole samaa mieltä Obaman kanssa USA:n ulkopolitiikasta. Minusta on paha asia, että Amerikka ei halua olla maailmanpoliisi. Maailma tarvitsee maailmanpoliisia ja vielä enemmän maailman rajamaat kuten Suomi ja Ukraina tarvitsevat maailmanpoliisia puolustautuakseen maailmanrosvoilta kuten Venäjältä. Tässä maailmassa roistot - kuten ISIS ja Venäjä - hyökkäävät armotta pienempiensä - esimerkiksi liittoutumattomien rajamaiden ja pienten vähemmistöjen - kimppuun. Liittoutumattomien rajamaiden on tietysti liittouduttava, mutta tarvitaan myös maailmanpoliisia, mitä roolia ei voi ottaa muu kuin USA.

1800-luvulla maailmanpoliisina toimi Britannia. Britannia mm. kielsi orjakaupan Atlantilla yksipuolisesti. Atlanti oli Britannian sisämeri.

USA:n maailmanpoliisi-toiminnan inhoaminen on yksi vasemmiston, libertaarien ja monen kansallismielisen mieliharrastus. Meillä kansallismielisillä ei ole enää varaa sellaiseen Suomen edun vastaiseen toimintaan. Ranskalaisilla sohva-kansallismielisillä ehkä on, meillä ei. Suomalaisten kansallismielisten on syytä tehdä vahva irtiotto kaikenlaiseen amerikkalaisen isolationismiin. On Suomen etu, että seuraava USA:n presidentti on haukka. Esimerkiksi Hilary Clinton. Jos uuskonservattivit harkitsevat tukeaan Clintonille, hakitsen kyllä minäkin. Amerikka-vastaisuus ei ole Suomen etu.

Sorry vaan kaikki mukafiksut vasemmalla ja äärioikealla: Amerikan inhoaminen on putoamassa muodista. Ja vaikka ei olisikaan, Amerikan vastustamiseen keskittyminen tilanteessa, missä maailmanroisto Venäjä on Suomen tämän hetken suurin uhka, osoittaa lähinnä täydellistä idiotismia.

Ps. Suosittelen teitä lukemaan Foreign Affairsin Obama-kritiikin, joka selittää miksi Obaman periksianto maailmanpoliisin roolille on riittämätön. Suosittelen lukemaan myös professori Ian Morrisin loistavan kirjan War - What is it good for. (Yritän arvostella kirjan myöhemmin.)

Ei kommentteja: