maanantaina, syyskuuta 22, 2014

Mitä "tulitauon" jälkeen?

Ukrainan ja "separatistien" välille "solmitun" "tulitauon" jälkeen on aika kysyä, mitä nyt tapahtuu? Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun strategian ja turvallisuuspolitiikan lehtori Tomas Ries analysoi erilaisia vaihtoehtoja Putinin seuraavalle vedolle, mutta toteaa sitten yksinkertaisen totuuden:

"Minkä vaihtoehdon Putin valitseekaan, hänen lopullisena tavoitteenaan on Riesin mukaan saada koko Ukraina Venäjän vaikutuspiiriin.

- Se ei välttämättä tarkoita sitä, että Venäjä haluaisi liittää Ukrainan osaksi Venäjää. Tarvittavan vaikutusvallan voi saavuttaa myös epävirallisesti, Ries selittää."

Eli emme tiedä valtaako Ukrainan koko Venäjän, mutta mikäli Putinia ei pysäytetä, Putin tulee alistamaan keinolla millä hyvänsä Ukrainan Venäjän vasallivaltioksi. Keinona voi olla Ukrainan talouden vaikeuttaminen mm. pitämällä Ukrainan armeija jatkuvasti liikekannalla, tai Putin voi jatkaa Ukrainan valtausta pala kerrallaan kuten tähänkin asti Lännen katsellessa suhteellisen passiivisena päältä.

Uskoakseni Suomen osalta Venäjällä on samanlainen strategia. Suomesta pyritään tekemään Venäjän vasallivaltio - keinot ovat hyvin erilaiset kuin Ukrainan osalta, koska Suomessa ei ole laajoja venäjänkielisiä alueita, joissa "sepratisti"-toiminta olisi luontevaa. Suomea tullaan ajamaan vasalliksi pelottelemalla suomalaiset poliitikot pysymään Naton ulkopuolella ja pelottelemalla heidät rikkomaan EU:n pakoterintamaa. Suomalaiset, jotka ovat tottuneet korkeaan elintasoon ja turvallisuuteen, on helppo pelotella kyykkyyn.

Ennustukseni on, että Suomen ja Ukrainan suvereniteetit hiljalleen romuttuvat ja muut Rajamaat Valko-Venäjää lukuunottamatta integroituvat yhä voimakkaammin Natoon sitä kautta, että Nato perustaa laajoja tukikohtia Venäjä-vihollisen rajan tuntumaan. Jotta Suomi voisi pysäyttää kehityksen omalta osaltaan tarvittaisiin riskinottokykyisiä rohkeita poliitikkoja.

Ei kommentteja: