perjantaina, marraskuuta 16, 2007

Tekevätkö norjalaiset miehet kunniamurhia ?

Reinoblog-Reino laittoi linkin Aftenpostenin artikeliin.

Jutussa professori Gustav Wik sanoo, että pitäisi alkaa puhua myös norjalaisten miesten tekemistä kunniamurhista. Ja että on väärin kutsua norjalaisten miesten tekemiä omaan aviopuolisoon kohdistuneita murhia perhetragedioiksi, jos muslimien omaan aviopuolisoon kohdistuneita murhia kutsutaan kunniamurhiksi.

Olen Wikin kanssa siinä suhteessa täysin samaa mieltä, että on kohtuutonta kutsua norjalaisten miesten tekemiä omaan aviopuolisoon kohdistuneita murhia perhetragedioiksi, jos muslimien omaan aviopuolisoon kohdistuneita murhia kutsutaan kunniamurhiksi.

Mutta ihmettelen onko norjalaisten miesten tekemiä murhia silti kutsuttava kunniamurhiksi, koska kunniamurha on osa kunniankulttuuria ja kulttuurin tutkimuksen mukaan Norjassa ei vallitse kunniankulttuuri.

Toinen tutkija Anja Bredal varoittaakin termin kunniamurha käyttämisen norjalaisten tekemistä murhista vesittävän termin kunniamurha. Mutta Anja Bredalin ehdottoma vaihtoehtoinen termi "yksilöllinen kunniamurha" kuullostaa taas orwellilaiselta uuskieleltä.

Minusta ei tarvita mitään uusia termejä norjalaisten miesten tekemille murhille - murha on murha. (Jos jollekin sana murha kuullostaa liian lievältä ilmaisulta, kannattaa vähentää television väkivaltaviihteen katsomista.)

Tai sitten pitäisi ainakin tieteellisesti osoittaa että norjalaisten (miesten) kulttuuri on muuttumassa kunniankulttuuriksi. En ole ainakaan kuullut tällaisesta tutkimuksesta, mutta jos joku on kuullut, olisin kovasti kiinnostunut.

Huomautettakoon, että en väitä kunnianmurhan - tai kunnian kulttuurin - olevan vain osa muslimikulttuuria.

Intian sotilaskastisten rajputien sati - jossa naista "rohkaistaan" tekemään itsemurha ainakin miehen kuollessa - on osa rajputtien kunniankulttuuria.

Toisaalta esimerkiksi Bosnian muslimeilla ei esiinny kunniamurhia, eikä kaikissa maissa joissa vallitsee kunnian kulttuuri (Balin ja Puolan aatelisto) ole kunniamurhia.

Linkkejä:

- http://en.wikipedia.org/wiki/Honor_killing

- http://en.wikipedia.org/wiki/Sati_%28practice%29

- http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_honor

5 kommenttia:

Jukka Aakula kirjoitti...

Tuossa muuten tulee ilmi sellainen asia että Jordaniassa naisen tappamisesta ei saa mitään tuomiota, jos nainen on tehnyt huorin.

sdasfafasd kirjoitti...

Jos joudutaan puhumaan jo kokonaan uusista rikosmuodoista kuten kunniamurhista, joukkoraiskauksista ja lapsien silpomisesta. Niin miksi päämääränä on ensisijaisesti tehdä siitä kaikkien ongelma tyyliin.

- VHM:nkin kunniamurhaa.

- Silikonien leikkauttaminen on täysin verrannollinen tyttölapsien ympärileikkaukseen.

- VHM myös raiskaa

Vaikka hälytyksen pitäisi jo soida, jalan olla jo jarrulla, kun monikulttuurinen yhteiskunta tekee yhteiskunnasta väkivaltaisemman ja turvattomamman. Sen sijaan väkivalta ja turvattomuus, esitetään jotenkin odotettuna ja luonnollisena kehityssuuntana. Huolenaihe tuntuu pääasiassa olevan se, että miten saadaan nämä asiat huomaamatta kotimaisten miesten piikkiin, tunnetusti kun kaksi samanlaista kumoaa toisensa, joten miten tehdään kaikista "erilaisia mutta samoja". Tehdä Mehmedin rikoksestä on myös Sepon ja Svenin rikos. Ei siinä mitään kyllä Mehmed osaa nipun perinteisiä Sepon rikoksiakin.

Ironmistress kirjoitti...

Kunniakulttuuri on tyypillistä sellaisille miehille, joiden sosiaalinen kehitystaso vastaa suunnilleen viisivuotiaan pikkupojan sosiaalisella kehitystasolla olevan ihmisen ajatusmaailmaa.

Ja tämä on asia, jonka saa ja joka tuleekin sanoa ääneen.

Jukka Aakula kirjoitti...

ruukinmatruuna,

Koskeeko arviosi myös Puolan aatelistoa, raputteja yms. ?

russ,

Olen toki samaa mieltä - hiukan alkaa heti epäilyttää ihmisen argumentaatio jos se perustuu pelkkään termien uudellenmäärittelyyn tyyliin Orwell 1984.

Ironmistress kirjoitti...

Jukka, koskee.