tiistaina, marraskuuta 06, 2007

Olen ylpeä suomalaisesta keskusteluilmapiiristä

Kuuntelin eilen JP Roosia Aamutv:ssä, luin Ruukinmatruunan postauksen äo:sta ja luin Soininvaaran blogin keskustelua rotueroista. Suomessa äo:sta ja rodusta keskustellaan - usein varsin asiallisestikin. Opimme koko ajan keskustelemaan yhä vaikeammista aiheista kiihkottomastikin. Silti meidän ei tarvitse vesittää mielipiteitämme poliittisesti korrektiksi mössöksi.

Minusta tuntuu, että James Watsonin tapauksen käsittely Euroopassa on paljon kypsymättömämpää kuin Suomessa. En usko, että Suomessa Watsonia olisi pakotettu eroamaan. Toki meilläkin on riippakivemme, jotka haluavat erilailla ajattelevien mykistämistä. Mutta ei mainita nyt tässä noitten surullisten hahmojen - tuulimyllyritarien - nimiä.

Kiitos kuuluu näille kaikille hienoille ihmisille, mutta erityisesti Tatu Vanhaselle, mutta ehdottomasti myös Mikko Ellilälle.

Yhteiskunta koostuu ihmisistä. Se millaisista ihmisistä yhteiskunta muodostuu vaikuttaa meidän kaikkien elämään kuten Vanhanen ja Lynn ovat konkreettisesti osoittaneet.

Toki moni muukin asia vaikuttaa kuin yksilöiden biologiset ominaisuudet, kuten älykkyys ja temperamentti. Erityisesti yhteiskunnan toimivuuteen vaikuttaa luottamuksen taso ja se kuinka vahvasti yhteiskunnan jäsenet jakavat samat luottamusta vahvistavat arvot. Luottamuksen taso palautuu siis siihen millaisia arvoja yksilöillä on. Tässäkin mielessä yhteiskunta siis muodostuu yksilöistä - yksilöistä jotka geenien lisäksi kantavat tiettyä kulttuuria johon he ovat lapsuudessa ja nuoruudessa sosiaalistuneet.

Yhteiskunta koostuu ihmisistä ja me voimme vaikuttaa siihen millaisista ihmisistä meidän yhteiskuntamme koostuu.

2 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Hetkinen,...

onko tämä optimismia vai ironiaa ?

Jukka Aakula kirjoitti...

Ylioptimismia.

Joskus pitää olla optimisti. Ei se että 99 %:sti on terveen negatiivinen saa estää että välillä on optimistinenkin.