perjantaina, marraskuuta 23, 2007

Kansanedustaja Osmo Soininvaara inhoaa rasisteja

IDA lainasi omassa postauksessaan Soininvaaran uusinta äo-postausta:

“Harmi, että nuo älykkyystutkimukset ovat kaiken maailman rasistien riistaa niin, ettei niihin sivistynyt ihminen voi koskea kepilläkään. Olisi tärkeätä analysoida sitä, miten kansakunta kehittyy kansakuntana älykkäämmäksi. Tiedolla voisi olla käyttöä niin Suomessa kuin vähän muuallakin.”

Samalla logiikalla voisi sanoa:

Suomessa ympäristöasioissa touhuaa ihmisiä, jotka ihailevat Bader-Meinhofia, Pol Potia tai Hitleriä. Siksi ei sivistyneen ihmisen pidä koskea ympäristöasioihin pitkällä tikullakaan.

Minusta tuo on hiukan väärin ajateltu. Ymmärrän toki sen että Soininvaara ei haluaisi olla ns. rasistien tai kansallismielisten kanssa missään tekemisissä. Minusta on joka tapauksessa erittäin arvokasta että Soininvaara toteaa vastenmielisyytensä ääneen.

Soinivaaralla on muutenkin tilastotieteilijänä tarvittava tieteellinen ymmärrys seurata äo-tutkimusta. Äo-tutkimus on nimittäin puhdasta tilastomatematiikkaa päinvastoin kuin esimerkiksi yhteistyön ja yhteisöllisyyden tutkimus, joka perustuu klassiseen ja evolutiiviseen peliteoriaan.

7 kommenttia:

IDA kirjoitti...

"Äo-tutkimus on nimittäin puhdasta tilastomatematiikkaa"

Tämä on muuten asia, joka usein unohdetaan.

ÄO-tutkimuksen kautta vedetyt tulokset ÄO:n periytyvyydestä ovat testien tuloksista tilastollisin menetelmin johdettuja tuloksia. Genetiikka on tavallaan ihan erikseen.

"päinvastoin kuin esimerkiksi yhteistyön ja yhteisöllisyyden tutkimus, joka perustuu klassiseen ja evolutiiviseen peliteoriaan."

Musta myös muuhunkin vaikka nuo keskiössä ovatkin.

Itselläni on maallikkona sellainen mututunne, että altruismin ongelman ratkaisun täytyy olla hyvin yksinkertainen, koska altruismi kuitenkin on elämän kannalta niin keskeinen ominaisuus.

Toisaalta vastaus yhteisöllisyyden ongelmaan olisi varmasti ainakin osittain myös vastaus Soininvaaran kysymykseen:

"miksi kansankunta kehittyy kansakuntana älykkäämmäksi."

Valkea kirjoitti...

Soininvaara puhuu vihreiden kaksoiskieltä. Suomennettuna Soininvaara sanoo, että älykkyystutkimukset antavat kiusallisen vääriä vastauksia, koska ne eivät pidä yllä vihreää utooppista tasa-arvoideologiaa. Jos näin olisi, Soininvaara koskisi mielellään älykkyystutkimuksiin, vaikka "ne olisivat kaiken maailman rasistien riistaa".

Jukka Aakula kirjoitti...

IDA, on totta että yhteisöllisyyttä voi selittää muutenkin kuin peliteorialla.

Mutta tämä liittyy ehkä enemmän siihen, että samoja asioita voi selittää sekä formaalisti että epäformaalisti. Tai useammalla erilaisella formalismilla.

Mallit eivät oikeastaan ole keskenään kilpailevia vaan toisiaan täydentäviä - esimerkiksi Hamiltonin sääntö on varsin yleinen sääntö joka kuvaa milloin yhteistyö on mahdollista.

Peliteoria on pikemmin vaihtoehtoinen kuin kilpaileva formalismi Hamiltonin säännölle.

Anonyymi kirjoitti...

Olen muuten huomannut, että kukaan ei tunnustaudu rasistiksi. Mistä se johtuu? Onko asia jotenkin arkaluontoinen.
Minua te nationalistit olette joskus kutsuneet virheellisesti yltiösuvaitsevaiseksi. Eihän sekään pidä paikkaansa.

Sinun pitäisi muuten Jukka joskus kirjoittaa juttu arabien yhteisöllisyydestä ja perhekulttuurista. Ja verrata miten sama asia on toteutunut Suomessa.

Jukka Aakula kirjoitti...

olen käsitellyt seuraavia etnisiä tai uskonnollisia ryhmiä:

- juutalaiset
- mustalaiset
- hutteriitit
- shiiat
- Bosnian muslimit
- suomalaiset
- suomenruotsalaiset
- balilaiset
- sivunnut: rajahit, puolalaiset, USA:n etelävaltiolaiset

joten tuossa on kaksi muslimiryhmää.

Mitä rasismiin tulee suhtaudin rotueroihin realisestisesti. En tiedä tarkaan mitä termillä rasisti tarkoitetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sitä uskontoa pidä joka paikkaan sotkea. Moni muukin maalainen on maallistunut kuten suomalaiset. Silti se ei ole rikkonut perheyhteisöjä.
Epäilemättä yleisesti sillä on suurempi merkitys arabimaisssa, mutta sitä kyllä selkeästi liioitellaan. Luodaan siitä pelottava asia. Onhan niitä kristillisiä aika radikaalejakin lahkoja jopa Suomessa.
Jos tässä maassa haluttaisiin rakentaa henkistä hyvinvointia monipuolisesti, tulisi kiinnittää ihan erilainen merkitys perheeseen. Ja omaan sukuun.

Jukka Aakula kirjoitti...

"Onhan niitä kristillisiä aika radikaalejakin lahkoja jopa Suomessa."

Näin on mutta tällä hetkellä kristilliseen radikalismiin ei liity väkivalta.

"Jos tässä maassa haluttaisiin rakentaa henkistä hyvinvointia monipuolisesti, tulisi kiinnittää ihan erilainen merkitys perheeseen. Ja omaan sukuun."

Tässä asiassa olen ollut koko ajan myös tuota mieltä.

Minua ihmetyttää hiukan se, että esität että minä olen yksiviivaisesti esittänyt Suomen loistavana maana. Tai esittänyt muut kulttuurit pelkästään huonoina.