sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

Sosialidemokratia

Nykyään helposti ajattelee että demarit ovat säännöllisesti lähinnä sinisilmäisiä neekereitten ja narkkareitten hyysääjiä. Syynä tähän kuvaan on tietysti se että monet demarit todella ovat sinisilmäisiä narkkareitten hysääjiä.

Aina näin ei kuitenkaan ole ollut. Nobel-palkittu ruotsalainen taloustieteiljä Gunnar Myrdal - eräs merkittävimpiä 20/30-luvun ruotsalaisen kansankodin teoreetikkoja - totesi että hyvinvointiyhteiskunta onnistuu parhaiten maassa joka on etnisesti homogeeninen kuten sen ajan Ruotsi.

Ruotsalainen sosialidemokratia kannatti osana kansankotipolitiikkaa myös rotuhygieniaa eli eugeniikkaa. Ruotsi oli suorastaan eugeniikan johtava innovaattori. (Katso Edelweissin artikkeli eugeniikasta.)

Ruotsalaisen kansankodin idea oli suomalaisen historioitsijan Jyrki Smolanderin mukaan lähellä Saksan 20-luvun konservatiivisen vallankumouksen kansankokonaisuuden käsitettä. Kansankoti ja kansankokonaisuus edustivat orgaanista yhteiskuntaideaalia, jossa yksilö on osittain alistettu yhteisölle ja jossa väestön homogeenisuus on tärkeä yhteisön voiman lähde. (Katso aiempi postaukseni integratiivisesta nationalismista.)

Mikä Ruotsin ja Suomen sosialidemokratiassa aiheutti 60/70-luvulla sen, että oman kansan vastaiset voimat saivat enemmistön sosiaalidemokraattisessa liikkeessä ? Tilanne on edelleen pahentunut Halosen ja Tuomiojan aseman vahvistuttua sosialidemokraattisessa liikkeessä.

Nämä ajatukset tulivat mieleen Tukholmassa perheen kanssa lomaillessa.

2 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Oli nasevin postauksen aloitus ikinä;).

Itse ajattelisin että sosdem oli hyvä vastaus 1900 - luvun alun haaasteisiin.

Ja juuri siitä johtuen huonoin mahdollinen vastaus 2000-luvun haasteisiin.

Jukka kirjoitti...

"Oli nasevin postauksen aloitus ikinä"

Hiukan kävi mielessä että oliko liian paha.