keskiviikkona, huhtikuuta 01, 2015

Åland är helt utan säkerhetsgarantier - del 4

Kansankokonaisuus skrev i september 2014:

In princip - eller enligt ett avtal - är Åland en demilitariserad zon sedan 1800-talet. Demilitariseringen innebär att ingen militär personal får uppehålla sig på Åland och inga befästningar får byggas. Sjöbevakningen, som är en del av det finska gränsbevakningsväsendet, är ett undantag.

Demilitariseringen har bekräftats mellan Finland och Ryssland 1992.

Som vi dock kan se i Ukraina i dag har ett avtal mellan Ryssland och ett annat land inget värde för Ryssland, om avtalet är i strid med Rysslands intresse. Ryssland har 1994 lovat respektera Ukrainas gränser (Budapest memorandum).

Således har Åland i praktiken inga säkerhetsgarantier förutom den finska sjöbevakninen.

I teorin är även Frankrike ock Storbritannien parter i demilitariseringen och neutraliseringen av Ålandsöarna. Men så är Storbritannien och USA parter i Budapest memorandumet - de har i teorin garanterat Ukrainas suverenitet.

Blir Finland medlem i Nato, förblir Åland så vitt jag förstår utanför alliansens säkerhetsgarantier.

Alpo Rusi - f.d. utrikespolitisk rådgivare till president Martti Ahtisaari - intervjuades i dag i Hbl:

Efter Rysslands annektering av Krim finns det ett område i Finland som Alpo Rusi har funderat extra mycket på och det är Åland. 

– Åland har hittills klarat sig bra, men det är inte fast vid oss vad som händer i världen. Ålänningarna själva måste vara realister när det gäller deras ö. Sett ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv hoppas jag att ön inte blir föremål för spekulation. Visserligen försvarar Finland Åland om det uppstår en kris, men jag tycker att ön skulle göra klokt i att överväga hemvärnstrupper av samma modell som i Sverige. Jag har funderat mycket på vad som kan hända med Åland om det säkerhetspolitiska läget ytterligare försämras mot bakgrunden av vilket fult trick annekteringen av Krim var. Jag hoppas innerligt att det inte finns några motsvarande planer för Åland.

Ei kommentteja: