torstaina, syyskuuta 05, 2013

Soinilaista propagandaa Nokian puhelinliiketoiminnan haudalla

Timo Soini puhui eilen eduskunnassa: 

"Suomen kahdenkymmenen vuoden ylpeys ja taloutemme tukijalka Nokian puhelimet ostettiin meiltä eilen käteisellä. Kuinka isänmaallinen hallitus on maailmassa, jossa käteisen rahan voima on mittaamaton, Soini kyseli."

Nokian pomot olivat tehneet virheitä monia vuosia ja ajaneet firman heikkoon kuntoon, kuten olen kolmen vuoden ajan tällä blogilla kuvannut. Elopin valinta toisaalta ja sitoutuminen vain yhteen platformiin olivat vain kaksi päätöstä muiden joukossa. Perusongelma oli ns. innovation dilemma - markkinajohtaja keskittyy puolustamaan vanhaa businesstaan kun taas haastajat etsivät herkkänä uusia business potentiaaleja innovaation ja disruption kautta. Sitten kun Nokia vihdoin viimein ymmärsi että heille ei ole ratkaisua uuden sukupolven puhelimelle, tehtiin nopea ja välttämätön päätös adaptoitua ulkopuoliseen platformiin - valinta osui valitettavasti Microsoftiin. Päätöksen puolustukseksi voi sanoa, että kun oltiin raskaasti myöhässä, ei monia platformeja ollut varaa ehkä samaan aikaan kokeilla.

Nokian puhelinliiketoiminta oli ennen myyntiä hyvin kannattamatonta - siis tuotti rankasti tappiota. Nokian kassa ei kestänyt enää tätä. Mutta nyt firman terveet osat pelastettiin ja toisaalta epäterveet osat myytiin Microsoftille, jonka on pakko ylläpitää kannattamatonta puhelinliiketoimintaa. Microsoftin strategia edellyttää että heillä on ratkaisu kaikkiin laitetyyppeihin: PC:hen, tablettiin, puhelimeen ja pelikoneisiin.

Soini yrittää tehdä tällä asialla politiikkaa ja epäonnistuu katkerasti. En voi olla halveksimatta moista epärehellisyyttä.  Tarkoittaako Soini todella, että Suomen hallituksen olisi ehkä pitänyt ostaa käteisellä rahalla tämä onneton liiketoiminta? Samanlaista suomalaisten veronmaksajien rahojen tärväämistä korealaiseen telakkaan Soini esitti jonkin aikaa sitten ja sai puolueensa fiksuimmat kansanedustajat jo toppuuttelemaan itseään.

Nokia ei ehkä tehnyt loistavaa dealia, mutta se teki sen mikä oli välttämätöntä varsin hyvillä ehdoilla. Ostajaehdokkaita kannattamattomalle liiketoiminnalle ei varmasti ollut montaa. Pitää olla todella tyytyväinen, että tämä painajainen on NSN:n työntekijöiltä nyt ohi. Jotkut Microsoftin teknologiaa myyvät yritykset näkevät kaupassa suorastaan valtavia mahdollisuuksia Suomelle. En usko tältä istumalta oikein tähänkään. Ehkä - ehkä ei.

On upeaa kuitenkin nähdä että yritys tai yksilö on kykenevä tekemään vaikeita päätöksiä. Tuhansia työpaikkoja on pelastettu pitkäksi aikaa ja Nokian upea verkkoliiketoiminta samoin. Microsoftilla puhelimia tekevät ex-nokialaiset ovat hekin ehkä paremmassa turvassa kuin olisivat olleet Nokialla. Nokia olisi ilman tätä leikkausta ajautunut suuriin ongelmiin.

Rakennetaan Suomea - ei revitä.

Ei kommentteja: