perjantaina, syyskuuta 20, 2013

Entä jos Microsoft hyötyy Nokia-kaupasta?

Kuten edellisestä postauksesta selvisi en usko, että Microsoft pärjää puhelin-busineksessa. Mutta oletetaanpa että pärjäisi. Monien suomalaisten mielestä se olisi ilmeisesti osoitus siitä, että Microsoft kaappasi Nokian Troijan Hevosen avulla. Ehkä, mutta entä sitten. Nokia ei puhelin-alalla ainakaan selvästi enää pärjännyt ja loputkin työpaikat olivat vaarassa.

4700 suomalaista on pian työssä Microsoftin puhelinliike-toiminnassa. Heidän työpaikkansa todennäköisesti pelastuisivat mikäli Microsoftin puhelin-liiketoiminta kukoistaisi. Nyt Nokian kuihtuva osa on myyty yritykselle jolla on edes jotain edellytyksiä tehdä busineksesta kukoistavaa - ja Nokian kukoistava osa on vapaa rasitteista.

Ei kuihtuva suomalainen firma ole parempi työnantaja kuin ulkomaalainen yritys. Toki suomalainen omistaja ja suomalainen johto vetää hiukan kotiin päin, mutta työpaikkojen säilymisen ja lisääntymisen kannalta tärkeämpää on, että yritys kukoistaa kuin se että yritys on kotimainen. Olen itse ollut työssä kahdessa Suomessa toimivassa amerikkalaisessa yrityksessä, eivätkä ne työnantajana ole sen huonompia kuin suomalainen yritys. Tulos tai ulos pätee molemmissa.

Suomalainen vähittäiskauppa on nyt vaikeuksissa. Verkkokauppa on kaupan alalla se disruptio, mikä iPhone oli älypuhelin-markkinoilla. Vähittäiskaupan alalle tarvittaisiin Suomeen lisää ulkomaisia toimijoita, jotta kilpailu ja sitä kautta innovaatio vähittäiskaupassa lisääntyisi. Kaupan monopolit on mitä pikemmin purettava.


Ei kommentteja: