lauantaina, toukokuuta 18, 2013

Venäjän väestökehitys

Kauan on puhuttu siitä, miten Venäjän väestökehitys on jatkuvasti negatiivinen, miten syntyvyys laskee, miten kuolleisuus nousee, miten varsinkin miesten keski-ikä alenee ja ihmiset muuttavat länteen.

Ainakin tämä professori Turchinin twiittaama postaus väittää, että kehitys on kääntynyt, väestönkasvu on jo positiivinen ja väestönkasvu on ollut monta vuotta nousussa. Saksassa sen sijaan syntyvyys laskee edelleen ja maastamuutto on samaa suuruusluokkaa kuin maahanmuutto:

Russia currently has successfully overcome the demographic crisis of the 90s, the population is no longer declining and migration flows are able to increase the size of the population. In Germany, we have a decline in population due to its natural extinction and mass emigration. Even the active involvement of thousands of foreign workers, up to a million people a year, will not allow Germany to change the trend in the decline in the population of the country. I think it would be superfluous to say that the substitution of German immigrants did not have the best effect on the country's competitiveness in the international market, as can be read in great detail Thilo Sarrazin's book “Germany Does away with Itself.” 

Mistä muutos sitten johtuu? Onko Venäjän hallinnon politiikalla ollut merkitystä? Onko Venäjän syntyvyyden nousu seurausta tilanteen vakautumisesta 90-luvun epävakauden jälkeen? Usein väitetään että modernisaatio johtaa väesönkasvun laskuun, eikä laskua ole helppo pysäyttää. Todennäköisesti Venäjän alhainen syntyvyys ei ole johtunutkaan modernisaatiosta vaan 90-luvun epävakaudesta ja syntyvyys palautuu nyt Neuvostoliiton tasolle. Toisaalta Putinin autoritäärinen hallinto on ainakin puheissa kannustanut ihmisiä hankkimaan lapsia.

Ei kommentteja: