tiistaina, elokuuta 03, 2010

Hyvä dokumentti Saksasta

Minusta tämä on varsin kiihkoton ja asiallinen dokumentti sivilisaatioiden kohtaamisesta saksalaisessa koulussa:Aluksi tilanne siis oli hyvä ja saksalaiset lapset ja muslimilapset muodostivat ystävyyssuhteita. Tilanne on kuitenkin koko ajan huonontunut ja kuilu eri etnisten ryhmien välillä ilmeisesti kasvaa koko ajan.

Nyttemmin varsinkin Saksassa asuvien arabien identiteetti määräytyy pääsääntöisesti uskonnon ja arabikulttuurin kautta. Tosin arabitytöt ovat iloisia siitä, että he pääsevät kouluun. Saksalaisten tyttöjen kanssa muslimitytöt eivät seurustele.Se muuttuuko tilanne tulevaisuudessa paremmaksi vai huonommaksi, eli eteneekö integraatio, onkin kymmenen pisteen kysymys. HS:n taannoisen artikkelin mukaan Itä-Helsingissä somalitytöt ja suomalaistytöt ystävystyvät kyllä kouluissa keskenään, mutta somalivanhemmat katkaisevat usein tyttöjen ystävyyden jossain vaiheessa.

Saksalais-videon kolmannessa ja neljännessä osassa opettaja panee oppilaansa keskustelemaan asioista. On helppo huomata, että kulttuurien kuilu on ammottava. Länsimainen tyttö on muslimin näkökulmasta huora:

Viimeinen osa vetää yhteen koko surkean todellisuuden, missä muslimilasten isät kieltäytyvät edes kättelemästä opettajaa:

4 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Kiitos linkeistä, kiinnostava dokumentti.

On tietysti selvää, että valtaväestöön on vaikeampi sopeutua jos se on paikallisesti vähemmistössä, ja tämä ilmiö varmasti korostuu nuorissa.

Joka tapauksessa kulttuurien välinen kuilu tulee tuossa huolestuttavasti esiin.

Jukka Aakula kirjoitti...

On tietysti selvää, että valtaväestöön on vaikeampi sopeutua jos se on paikallisesti vähemmistössä, ja tämä ilmiö varmasti korostuu nuorissa.

Näin varmasti.

Sopeutuminen estyy, jos vähemmistö ghettoutuu mutta myös jos vähemmistö kasvaa noepeasti.

Toisaalta sopeutumista hidastaa myös se, jos kaikki valtaväestöön kuuluvat, joihin vähemmistö törmää, ovat sosiaalitapauksia tai muita low status ihmisiä.

Jos olisin noiden muslimipoikien asemassa tuskin yrittäisinkään sopeutua. Miksi yrittäisin ? Naisten asema länsimaissa on niin vahva että naisten vahvan aseman voi kokea oleellisimmaksi miehen elämänlaatua heikentäväksi asiaksi.

Jukka Aakula kirjoitti...

Minusta on hienoa että nämäkin kaksi opettajaa ovat halunneet ottaa asian esille.

Moniko suomalainen opettaja lähtisi tämmöiseen. Vaatii melkoista kansalaiskuntoa.

Jaska Brown kirjoitti...

No huh huh. Olipa melkoinen dokkari, vieläkin niskavillat ovat pystyssä. Tämä pitäisi jokaisen jollain lailla maahanmuuttopolitiikan kanssa tekemisissä olevan nähdä. Tosin tuskin se mitään auttaisi. Ennen kerrottiin vitsiä siitä, mitä eroa on uskovaisella ja kommunistilla. Ensimmäinen uskoo, vaikkei näe, jälkimmäinen uskoo vaikka näkee. Vitsin voi huoletta päivittää nykyaikaan vaihtamalla sanan "kommunisti" tilalle "monikulttuuristi". Aika monessa tapauksissa pelkkä sanan vaihto riittää, henkilöä ei tarvitse vaihtaa.

Viimeiseen kommenttiisi viitaten: jos joku suomalainen opettaja ryhtyisi tuollaiseen, mediateurastus olisi varma. Mutta sodassa tässä taidetaan olla ja ensimmäistä sankarivainajaa muistetaan kyllä aikanaan lämmöllä.