lauantaina, maaliskuuta 10, 2007

Pyysiäinen Dennettin ja Dawkinsin kirjoista

Evolutiivinen uskontotutkija Ilkka Pyysiäinen on kirjoitanut Tieteessä Tapahtuu -lehdessä arvostelun Daniel Dennetin uskontotieteellisestä ja -kriittisestä kirjasta Lumous Sortuu. Samalla Pyysiäinen sivuaa Richard Dawkinsin uskontokriittistä kirjaa Jumalahoure.

Dennetin kirjassa ei ole Pyysiäisen mukaan muuta suurta ongelmaa paitsi että se monien ihmisten mielestä yhdistää ideologian ja tutkimuksen. Se on samalla tutkimuksellinen mutta toisaalta pamfletti jonka päämääränä on uskonnon tuhoaminen. Dawkinsin kirjassa tätä ongelmaa ei ehkä ole koska se on Pyysiäisen mukaan puhdas pamfletti. Dawkins on nähdäkseni aika päiviä luopunut tiedemiehen roolista, ja ryhtynyt vapaa-ajattelijoiden herätyssaarnajaksi. Viha uskontoa kohtaan on hänen elämänsä ainoa johtotähti ? Surullista - minulle ja monella muulle hänen 70-luvulla julkaisemansa Itsekäs Geeni-kirjansa oli innoituksen lähde.

Dennetinkään kirja ei tutkimuksellisesti juuri esitä kuitenkaan mitään uutta vaan perustuu Boyerin tutkimusten popularisointiin.

3 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Dawkins on päässyt mukaan South Parkiin.

http://www.southparkx.net/episodes/season-10

Jaksot 1012 ja 1013.

South Park on muutenkin vakavoitunut. Jakso 1014 on aika kylmäävä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä South Park taitaa olla ainoa kelvollinen viihdeohjelma, jossa kaikenlaiset hörhöt saavat ansionsa mukaan.

Mukava myös huomata, että yhteisöllisyyttä murentavien libertaarien tekele kelpaa lol

Anonyymi kirjoitti...

Olet totisesti viisas mies!!!