lauantaina, maaliskuuta 24, 2007

Lasten kulttuurikasvatus

Aamulla lapseni katselivat piirrettyä MTV3:n lastenohjelmaa, jossa kuoro lauloi että olisi tylsää jos kaikki olisivat suomalaisia ja että ihmisillä on erilaisia tapoja jotka KAIKKI ovat omalla tavallaan kauniita.

Lapsille opetetaan yhteiskuntamme arvoja pienestä asti, mitä en kritisoi. Aiemmin kouluissa opetettiin lähinnä luterilaisuutta ja muita kansallisia arvoja, nykyään mm. muitten kulttuurien arvostamista.

Muihin kulttuureihin tutustuminen on tärkeää ja arvokasta, mutta nykyään on menty liian pitkälle muitten kulttuurien kritiikittömässä ihailussa. Erityisesti minua arveluttaa tuo väite että kaikki tavat ovat omalla tavallaan kauniita. Mitä kaunista on pikkutyttöjen sukuelimien silpomisessa ? Tai englantilaisen yläluokan tavassa hylätä omat lapsensa antamalla nämä muitten hoidettavaksi ja lähettämällä lapset 7-vuotiaana kauas kotoa sisäoppilaitokseen ?

Lasten fyysisessä tai henkisessä vahingoittamisessa ei ole minusta mitään kaunista. Selitin lapsillemme että tv-ohjelmassa esitetty väite on osittain virheellinen - keskustelimme siitä miten kauheaa on että joissain maissa tytöt eivät pääse kouluun. Silpomisista en tietysti puhunut. Lapseni ovat sen verran sanavalmiita että he ottavat asian varmasti esille myös koulussa, kun kulttuurikasvatus aloitetaan. Muutkin lapset kuulevat sitten asiasta.

Koulukasvatuksen ja kotikasvatuksen pitäisi minusta kyllä ensi sijassa olla arvosisällöltään samaa ainakin 7-vuotiaille, mutta joskus ei voi välttää ristiriitoja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa harkita TV:stä luopumista kokonaan tai vaihtoehtoisesti vähentää sen katselua reilusti. Ainakaan alaikäisten lasten ei pitäisi antaa yksin katsoa TV:tä.

Nikolas on kirjoittanut aiheesta hyvin:
http://nukku.net/no/orja.html

Television orja

Televisio on yksi kovimmista orjuuttajista, sillä se istuttaa mieleesi käsityksiä, joita et muuten ottaisi omaksesi. Katsoessasi televisiota et edes huomaa sitä vähittäistä ja toistuvaa piilovaikutusta, jolla asenteitasi muokataan. Piilovaikutusta tulee elokuvista, sarjaohjelmista ja mainoksista. Saatuaan otteen sinusta televisio vie sinulta kallisarvoista aikaasi, saa sinut ostamaan turhia tavaroita, saa sinut käyttäytymään itsetuhoisesti ja olemaan vähemmän oma itsesi. Televisio on tajunnantäyttöteollisuuden jatke joka kodin olohuoneessa. Haluatko itse määrätä, mikä on tajuntasi sisältö, vai annatko jonkun muun syöttää pääsi täyteen harhoja?

Jos olet tottunut katsomaan televisio-ohjelmia useita tunteja päivittäin, sinusta voi aluksi tuntua oudolta olla ilman päivittäistä annostasi. Kaikkein parasta olisi televisiovastaanottimen hävittäminen kokonaan. Jos epäröit hävittää telkkarin kodistasi, vie se ensin vaikka varastoon.

Muista, että viihteen tarkoitus on saada sinut ajattelemaan vain vaarattomia asioita ja muuttamaan asenteitasi jonkun muun kuin sinun itsesi eduksi. Jos ihmisen tajunta tykitetään televisiolla täyteen massaviihdettä, omaperäinen ajattelu saadaan vähennettyä minimiin ja samalla mieleen saadaan iskostettua erilaisia vahingollisia asenteita ja turhanpäiväisiä materialistisia haaveita.

Jukka Aakula kirjoitti...

Seurasin ohjelmaa siis itse ja reagoin siihen juuri siksi.

Minusta on kyllä epärealistista että jos lapset katsovat pikkukakkosta kello 17 - 17.50 minun pitäisi silmäkovana seurata mitä siellä sanotaan.

Miksi pitäisi ? Eri asia jos katsotaan jotain muuta kuin lapsille tarkoitettuja ohjelmia.