keskiviikkona, joulukuuta 12, 2007

Kuntien asuntoviranomaiset rikkovat mustalaisten ihmisoikeuksia räikeästi ?

Suomessa on ajoittain syystäkin kauhisteltu eräiden muslimioppineiden vaatimusta, että muslimiyhteisöjen pitäisi voida toteuttaa erillistä lainsäädäntöä (shariaa) muslimiyhteisön sisällä. Intian tasavallassa muslimiyhteisöllä on tällainen oikeus. Oikeus kuitenkin rikkoo sitä periaatetta että jokainen kansalainen on yhden vertainen lain edessä. Intiassa voimassa oleva laki "Laki musliminaisen suojelusta" asettaa musliminaisen todellisuudessa muita Intian kansalaisia heikompaan asemaan.

Eilisessä Ajankohtaisessa Kakkosessa käsiteltiin mustalaisten väistämäisvelvollisuutta. Ohjelmassa haastateltiin mm. asuntoministeri Jan Vapavuorta ja Ihmisoikeusliiton lakimiestä.

Ohjelmassa selvisi että kuntien asuntoasioista vastaavat virkamiehet toteuttavat perustuslain vastaista yleisohjetta, joka asettaa maamme mustalaisväestön hyvin erilaiseen asemaan muuhun väestöön nähden. Ohjeen ajatus on, että kunta K ei ensisijassa tarjoa kunnallista asuntoa mustalaiselle A, ellei kunnan romaniyhdyshenkilö B pidä henkilön A muuttamista kuntaan K suotavana.

Jo periaatteessa tällainen ohje on räikeässä ristiriidassa Suomen kansalaisen perusoikeuksien kanssa, koska se rajoittaa Suomen kansalaisen oikeutta asettua asumaan mihin tahansa Suomen tasavallan alueella.

Käytännössä ohje saattaa merkitä suoranaista terroria sellaista mustalaista kohtaan joka on joutunut väistämisvelvolliseksi. Kun suvun A jäsen on väistämisvelvollinen suvulle B, jonka jäsen on romaniyhdyshenkilö tietyssä kunnassa K, suvun A jäsenen oikeus asua kunnan K alueella on riistetty kokonaan.

Ohjelmassa haastateltiin väistämisvelvollista mustalaisnaista joka neljän lapsensa kanssa siirtyi turvakodista toiseen - ilmeisesti vailla mahdollisuutta asettua vakituisesti juuri mihinkään kuntaan.

Ihmisoikeusliiton lakimies totesi että ongelma ei rajoitu yhteen romaaniperheeseen.

Valtion viranomaiset myönsivät ohjeen olemassaolon ja väittivät sen auttavan mustalaisten asuntoasioita hoitavia viranomaisia toimimaan sujuvasti. Näin tietysti voi olla. Suomalaisten sosiaaliviranomaisten on kuitenkin kunnioitettava ihmisoikeuksia ja toimittava perustuslain mukaisesti.

Poliisi ryhtynee tutkimaan asiaa ?

Katso Ylen kuvaus ohjelmasta.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hah!
Sinähän Jukka olet paraskin mies kirjoittamaan ihmisoikeuksista.
Ai että kun nyt naurattaa makeasti!!

Anonyymi kirjoitti...

Paljonkohan resursseja halutaan tällaisiinkin asioihin oikein käyttää? Itse olen opiskelija ja saan jatkuvasti taistella asumisoikeudestani erilaisten byrokratiasäännösten keskellä ja taloudellisten ongelmien seassa. Noh, onneksi noille riittää sossun rahoja ja asuntoja vaikka mistä. Kyllähän tuollaista kulttuuria pitää ymmärtää ja tukea rahallisesti. Onhan se paljon tärkeämpää kuin se, että joku vaikka valmistuisi korkeakoulusta nopeammin..

Jukka Aakula kirjoitti...

En ottannut kantaa siihen paljonko mustalaisten asuntoihin pitää panna rahaa.

Otin kantaa siihen että kukaan yksittäinen "romaniyhdyshenkilö" ei saa olla päättämässä missä kunnassa kukakin asuu. Kyseessä on käytännössä menettely jossa joku mustalaissuku päättää kuka mustalainen saa asua esimerkiksi Tampereella.

Eli toisin sanoen - mustalaisyhteisö käyttää valtaa muitten mustalaisten yli ja valtiovalta tukee tällaista.

Sama jos lestadiolainen SRK antaisi ohjeita kunnalle että keneltä pitää käydä TV hakemassa pois.

tiedelin kirjoitti...

Minusta on ollut yllättävää lukea esim täältä, miten paljon kehitysmaisenoloisia toimintamalleja mustalaisilla vieläkin on käytössään. Onkohan tuo lähtenyt halusta vältellä mustalaissukujen keskinäisiä kahakoita, tms...

Anonyymi kirjoitti...

Eikän niillä lestadiolaisilla ole omat painostuskeinonsa olemassa.