lauantaina, kesäkuuta 27, 2020

Eskimot imperialisteina

Ylekin on nyt kiinnostunut esimoista - tosin vain siinä mielessä kuin amerikkalainen vasemmisto haluaa. Sanan eskimo käytöstä väittely on nyt tärkeää kulttuurisodan näkökulmasta. Yle haastattelee Suomeen muuttanutta iniuiitti-"aktivistia", joka kertoo että eskimo-sanaa ei saa käyttää:
"Eskimo-termi luokittelee meidät kaikki yhteen ryhmään ja epäinhimillistää meidät. Se ei ole sana, mitä me käytämme itsestämme. Käytämme mielummin inuiitti-termiä tai valtion nimeä, missä olemme.
– Pohjois-Amerikan mantereella termiä käytetään rotuun perustuvana loukkauksena. Sitä käytetään epäinhimillistämiseen."
Suomalainen kielenhuolto ei niele väitettä

Luin ensimmäisen kirjani eskimoista ehkä 12-vuotiaana. Se oli tanskalainen matkakirja. Muistan miten suuren vaikutuksen se teki minuun. Ehkä olin hiukan järkyttynytkin esimerkiksi heidän tavastaan "lainata vaimoa" toiselle miehelle. Kiinnostus eskimoihin on säilynyt vanhaksi asti.
Eskimoista avautuu laajempi kuvio: Se mitä länsimaat tekivät 1600- luvulta 1900-luvulle maailmassa, inuiitit tekivät Pohjoisessa: Monopolisoivat vallan ylivoimaisella teknologiallaan ja ylivoimaisilla instituutioillaan.

Lisäksi he homogenisoivat laajan alueen etnisesti.
Eskimot (inuiitit) onnistuivat valtaamaan todella laajan alueen Itä Siperiasta Gröönlantiin. Alueen itäosissa ennen asunut dorset-kansa hävisi inuiitti-ekspansion aikana kokonaan - geneettisiä jälkiä toki on jäljellä. Samoin Gröönlannin norjalaiset lähtivät osin ilmaston jäähtymisen takia osin inuiitti-paineen takia. 
Antropologi Joe Henrich arvelee, että dorsetien häviämisen yksi syy oli todennäköisesti kansanmurha - toinen syy oli se että ilmastokatastrofien aikaan inuiitit selvisivät doreseteja paremmin teknologiansa ja tehokkaamman yhteiskuntansa takia.
Ympäristökatastrofit eivät inuiitteja pysäyttäneet. 
Norjalaiset eivät Jared Diamondin mukaan oppineet inuiiteilta mitään eivätkä siksi sopeutuneet muuttuneisiin ympäristöoloihin. Hoitelivat vain lehmiään ja yrittivät viljellä maitaan, eivätkä ymmärtäneet edes hylkeitä pyytää. Inuiitit vatasivat vuonojen suut ja estivät norjalaisten kalastuksenkin.
Alla oleva kuva esittää inuiitti-ekspansion lopullista vaihetta. Kuvassa vihreät ovat dorseteja, siniset inuiitteja ja punaruskeat norjalaisia.


Lähteet:
- Jared Diamond, Romahdus
- Joe Henrich, The Secret of Our Success: How Culture Is Driving Human Evolution, Domesticating Our Species, and Making Us Smarter 
- Wikipedia, Thule People 

2 kommenttia:

Qroquius Kad kirjoitti...

Eskimoa ei saa sanoa eskimoksi, vaan korrektisti inuiitiksi. Vaan nythän on niin, että kaikki inuiitit ovat eskimoja, mutta kaikki eskimot eivät ole inuiitteja.

Eskimokielet kuuluvat kieliryhmänä eskimo-aleuttilaiseen kielikuntaan. Kieliryhmä puolestaan jakaantuu Grönlannissa, Pohjois-Kanadassa ja Pohjois-Alaskassa puhuttuihin inuiittikieliin sekä Länsi-Alaskassa puhuttuihin jupikkikieliin.

Inuiittikielillä on n. 98 000 puhujaa, jupikkikielillä puolestaan n. 11 000.
En tiedä, miten jupikki-eskimot suhtautuvat siihen, että inuiittieskimot ovat omineet oman kielellisen ja kulttuurinsa käsitteen koko eskimokulttuurin ylikäsitteeksi.

Minusta se vain vertautuu siihen kuvitteelliseen tilanteeseen, että Suomen eteläraja kulkisi Latvian pohjoisrajalla, mutta suomalaiset vaatisivat kaikia valtakunnan asukkaita kutsuttavan suomalaisiksi kielestään ja kulttuuristaan riippumatta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Lisäksi myös noita dorseteja kutsutaan paleo-eskimpiksi vaikka he olivat geneettisesti ja kielellisesti täysin eri porukkaa kuin nämä inuitit ja jupikit.