keskiviikkona, heinäkuuta 01, 2020

Koronaepidemia on nostanut hyvinvointia Suomessa?

Sosiaaliparometrin hyvinvointiarvio on korkeampi kuin koskaan.

Kansankokonaisuuden selitys on ( tietysti ūüėÄ ), ett√§ Korona-epidemia on lis√§nnyt yhteis√∂llisyytt√§ ja sit√§ kautta nostanut hyvinvointia.

Vakavasti puhuen, tämä lienee ensimmäinen tutkimua Korona-epidemian vaikutuksesta suomalaisten hyvinvointiin. On turha tehdä vielä hätäisiä johtopäätöksiä.

Voisiko kyse olla siit√§, ett√§ epidemian aikana ihmisill√§ oli enemm√§n aikaa olla yhdess√§ samassa taloudessa asuvien kanssa? Eri selvitykset ovat osoittaneet, ett√§ et√§ty√∂ otettiin my√∂nteisesti vastaan. Kiirett√§ ja ty√∂painetta oli ehk√§ aikaisempaa v√§hemm√§n. Ei liene mahdotonta sek√§√§n, ett√§ vastaajien oma tilannekin on vaikuttanut arvioon. Kun kiireisten johtajien ja heid√§n l√§hipiirins√§ olosuhteet ovat kehittyneet my√∂nteisesti, he ovat saattaneet yleist√§√§ kokemustansa my√∂s muuhun v√§est√∂√∂n. 

1990-luvun laman aikana tutkijat ihmettelivät itsemurhien määrän laskua - ensimmäiset reaktiot olivat epäuskoisia. Itsemurhat kääntyivät laskuun laman alussa ja lasku on jatkunut pitkään, mutta lienee nyt pysähtynyt.

Ei kommentteja: