maanantaina, huhtikuuta 27, 2020

"Ruotsissa ei oikeasti raiskata enemmän eikä Ruotsissa oikeasti kuole enempää ihmisiä Koronaan"

Käsitykset ruotsalaisten tasa-arvoisuudesta ja muista välittämisestä alkaa näemmä rapautua Suomessa, kun Ruotsissa asuvat suomalaistoimittajat raportoivat maasta (mm. tässä ja tässä).

Ruotsalaisten tietty ylimielisyys tulee myös esille. Muistamme, miten ruotsalaiset väittivät jonkin aikaa sitten, että tilastot joiden mukaan Ruotsissa raiskataan naisia paljon enemmän kuin muualla Euroopassa perustuvat siihen, että Ruotsissa raiskaukset ilmoitetaan muita maita helpommin.

Nyt vastaavaa puhetta on Korona-kuolleiden osalta. HS:

Yhdysvallat esitetään Ruotsin mediassa ongelmamaana, vaikka Ruotsin kuolinluvut ovat suhteessa väestöön suuremmat.

...Sen sijaan viime aikojen suuri puheenaihe on ollut kuolleiden laskemisen vaikeus. Pääepidemiologi Tegnellin mukaan se on niin vaikeaa, että juuri mitään vertailuja Ruotsin ja muiden maiden välillä ei pitäisi tehdä.

Joissakin maissa, kuten Espanjassa, ei esimerkiksi aluksi laskettu mukaan sairaalan ulkopuolella kuolleita, Tegnell huomauttaa.

Mutta ovatko erot laskennassa myös Pohjoismaiden välillä todella niin suuria, että ne selittäisivät moninkertaiset erot? Suomessakin on suuri osuus kuolleista todettu vanhainkodeista, joten se selitys tuskin selittää Ruotsin ja Suomen eroa.

Lisäksi Tegnell korostaa, että maat voivat olla ajallisesti hyvin eri vaiheissa epidemiaa. Tätä selitystä hän on tarjonnut erityisesti Suomeen verrattaessa.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan tämä selitys ei enää päde. Hän kommentoi kysymystä hiljattain Dagens Nyheterin haastattelussa.

Olimme toki noin viikon jäljessä Ruotsia alussa, mutta sen jälkeen käyrämme ovat erkaantuneet toisistaan varsin selvästi. Meidän tulkintamme on, että meillä on alhaisempi kuolinluku siksi, että me olemme onnistuneet jarruttamaan epidemian leviämistä. Rajoitukset ovat toimineet.”

Ei kommentteja: