sunnuntaina, toukokuuta 10, 2020

HS: Riippuvuus on hyvä asia

RIIPPUVUUS on hyvä asia, sitä pitää Honkasalon mielestä lisätä. Sehän tarkoittaa kuulumista johonkin ja jollekin. Rakkauskin tarkoittaa riippuvuutta ja huolta. Sitähän ihmiset myös janoavat. Riippumattomuus ei ole mahdollista eikä edes toivottavaa. Totaalisen yksin ei voi elää.
Honkasalo puhuu yhteiskuntaruumiista: jokaisen yksilön hyvinvointi vaikuttaa toisiin yksilöihin ja kokonaisuuteen.
”Koronakriisin kokeminen on yhteisöllistä. Kaveria ei jätetä.”

...
Yhteiskuntaruumiista on puhuttu satoja vuosia, mutta eri tulkinnoin. 1600-luvulla sanottiin, että kuningas on yhteiskuntaruumiin pää. Sittemmin esimerkiksi natsit halusivat pitää arjalaisen yhteiskuntaruumiin puhtaana vieraista aineksista.

Ruotsalaista sosiaalidemokratiaa on syytetty politiikasta, jossa yhteiskuntaruumis on tärkeämpi kuin yksilö. Kuten koronapolitiikassa, joka korostaa laumasuojaa, ei yksittäisen ihmisen etua.
Talousoppineet puhuivat ennen, että teollisuus ja maatalous ovat yhteiskuntaruumiin kaksi jalkaa. Suomi on seissyt puujaloilla eli metsäteollisuuden varassa.

Feministit ovat tuoneet yhteiskuntaruumiin kannalta olennaiseksi myös naisten tekemän työn. Viimeistään nyt nähdään, että naisvaltainen terveydenhuolto ja sosiaaliala ovat yhteiskuntaruumiille elintärkeitä aloja.

Ei kommentteja: