perjantaina, helmikuuta 28, 2020

Arman Pohjantähden alla - romanit

Eilinen Arman Pohjantähden alla - romanit oli loistava, vaikka siinä toki oli jonkun verran poliittista korrektiuttakin. Ohjelmassa haastateltiin muutamia romaneja - ilmeisesti osa oli jonkinlaisia romanien vaikuttajayksilöitä. Nämä puhuivat kerrankin varsin avoimesti mitkä asiat ovat romaneille tabuja .
Avioliitto on romanien ykköstabu, josta ei ole kunniallista puhua. Tyttö ja äiti eivät keskustele seksuaalisuudesta keskenään. Seurustelu on häveliäisyyden piiriin kuuluva asia ja poikaystäviä ei virallisesti ole olemassa. Vanhemmille ei kuulu kertoa tytön karkaamisesta miehen luo mitään kuin vasta jälkeenpäin. Kun tyttö lähtee, tytön sisko kertoo asiasta vanhemmille seuraavana päivänä. Muutaman päivän kuluttua karannut tyttö/nainen soittaa vanhemmilleen, jotka kysyvät, mihin sukuun tyttö on mennyt. Vanhemmat hyväksyvät yleensä tyttärensä valinnan, mutta eivät automaattisesti eivätkä välttämättä välittömästi. 
Kahdelta mieheltä kysyttiin ohjelmassa, ovatko he naimisissa. Vastaus oli "ei voi kertoa"
Romanien avioliittoinstituution erikoisuudet eivät ole uutta tietoa ja Kansankokonaisuus on kertonut asiasta useissa kirjoituksissa aiemmin, mutta oleellista että romanit kertovat tabuistaan julkisesti itse. Yleisesti on ollut siis tiedossa mm. seuraava . (Lähde: Pentikäinen et al, Suomen Kulttuurivähemmistöt)
"Suomen romanit muodostavat yhden niistä hyvin harvinaisista yhteisöistä, joissa avioliittoa eräänä tärkeänä instituutiona ei ole olemassa.... Suomen romaninuorilla ei ole vakiintunutta ja hyväksyttyä seurustelutapaa, joka johtaisi avioliittoon... Suomessa ei myöskään ole järjestettyjä avioliittoja [päinvastoin kuin esimerkiksi Ruotsissa]. Perinteisesti ainoa merkittävä tapa jolla suomalainen perinteistä kiinni pitävä romani saattoi muodostaa avioliiton oli karkaaminen...
Eräs syy tähän avioliiton rituaaliseen väheksyntään suomalaisessa romaniyhteisössä perustuu suvun jäseniltä odotettuun lojaalisuuteen. .. Jäsenten odotetaan osoittavan ehdotonta lojaalisuutta omaa sukuaan kohtaan, ja avioliitossa osapuolet jäävät ainoastaan oman sukunsa jäseniksi."
Joku vanha tv-ohjelma kertoi: "Romaniperheen isä kuolee. Astiat rikotaan, lakanat revitään, huonekalut tuhotaan" (Lähde tarkistamatta).

1 kommentti:

Qroquius Kad kirjoitti...

"Romaniperheen isä kuolee. Astiat rikotaan, lakanat revitään, huonekalut tuhotaan"

Kuinkahan yleinen tuo kuvattu käyttäytymismuoto mahtoi olla ennen YYA-Suomen luomaa hyvinvointiyhteiskuntaa, jonka myötä Suomen mustalaiset saattoivat kehittää itselleen uusia "ikiaikaisia kulttuuriperinteitä", kuten massiivisen rahtihameen?

Näitä ns. ikiaikaisia mustalaisperinteisiä naisten vaatteita kun ei voida havaita sadan vuoden takaisissa valokuvissa; niille ei tuolloin ollut vastikkeetta kustantajia.
Ei myöskään astioiden, huonekalujen ja liinavaatteiden tuhoajille.

En oikein jaksa arvostaa mustalaisten vaatimuksia arvostaa sellaista "ikiaikaista kulttuuriaan", joka on luotu vasta reilusti vajaan sadan vuoden aikana, hyväksikäyttäen valtaväestön samaan aikaan valtavilla ponnistuksillaan luoman hyvinvointiyhteiskunnan vaurauden avokätisyyttä.