lauantaina, helmikuuta 15, 2020

Venäjä on muuttumassa Spartan ja Preussin kaltaiseksi militarisoiduksi valtioksi

Samaan aikaan kun Suomessa laki sallii miesten mennä siviilipalvelukseen, perinteinen vihollisemme on muuttumassa Spartan tai Preussin kaltaiseksi militarisoiduksi valtioksi. Siviilipalvelus "vakaumuksellisista syistä" edustaa eilispäivän ajattelua. Uudessa maailmantilanteessa siviilipalvelus näyttäytyy lähinnä vastuuttomana vapaamatkustamisena tai narsistisena itseilmaisuna.

Verkkouutiset kertoo Viron ulkomaantiedustelun raportista: 

"Raportti varoittaa venäläistä yhteiskuntaa militarisoitavan yhä voimakkaammin, koska Kreml pitää sotilaallista konfliktia lännen kanssa enää ajan kysymyksenä.
– Venäjän johto itse asiassa uskoo sodan länttä vastaan jo alkaneen. Sitä käydään aluksi informaation maailmassa ja kolmansien maiden maaperällä. Venäjä esimerkiksi näkee sotilaallisen interventionsa Syyriaan USA:n vastaisen eteläisen rintamalohkon vahvistamisena, ei erillisenä operaationa. Samaan tapaan myös Ukrainan tapahtumat nähdään lähinnä yhtenä Venäjän ja USA:n suuren vastakkainasettelun episodina, raportissa arvioidaan.

– Venäjän johto katsoo tämän näennäissodan edellyttävän koko yhteiskunnan ja sen kaikkien voimavarojen mobilisointia. Väestön valmistaminen sotaan ja resurssien keskittäminen ovat näkyvästi käynnissä useilla osa-alueilla reservien liikekannallepanon vahvistamisesta, aluepuolustusyksiköiden perustamisesta ja patrioottisesta kasvatuksesta massiivisiin propaganda- ja tiedusteluponnistuksiin, Viron ulkomaantiedustelu toteaa.
Pelottelemalla kansalaisiaan sodan uhalla Venäjän johto pyrkii raportin mukaan myös ohjaamaan ihmisten huomiota pois maan sisäisistä poliittisista sekä oikeusjärjestelmään, talouteen ja sosiaaliseen tilanteeseen liittyvistä epäkohdista ja ongelmista.
...
Marranin mukaan Venäjän johto vastustaa demokraattista maailmanjärjestystä aktiivisesti ja aggressiivisesti, mikä muodostaa merkittävän uhan myös Viron turvallisuudelle.
– Yhdelläkään Naton jäsenmaalla Euroopassa ei esimerkiksi ole ohjusjärjestelmiä, jotka olisivat verrattavissa lyhyen kantaman Iskander-ohjuksiin, joita Venäjä on sijoittanut Viron ja Liettuan rajojen läheisyyteen, hän sanoo.
Vaikka Viroon tai muuhun Nato-maahan kohdistuvan Venäjän hyökkäyksen todennäköisyys on tällä hetkellä matala, tilanne saattaa Marranin mukaan muuttua nopeasti. Niin voisi tapahtua, vaikka taustalla olisi Venäjän ja lännen vastakkainasettelun kärjistyminen missä tahansa muussa maailmankolkassa.
– Venäjä saattaa päätyä ennaltaehkäisevään sotilaalliseen offensiiviin Baltian alueella, jopa silloin, jos se ennakoi konfliktin eskaloitumisen tapahtuvan jollakin muulla alueella, hän toteaa."
Militarisoitunut valtio ei ole vain varautunut sotaan, vaan sota ja sotaan valmistautuminen muuttuu sen olemassaolon edellytykseksi. Talous investoi kulutushyödykkeiden sijasta aseisiin. Kansa manipuloidaan odottamaan hallitukselta toimia Venäjän kunnian palauttamiseksi. Krimin valtaus opetti Putinille, että moinen kansan odotusten manipulaatio on mahdollista, mutta vaatii jatkuvasti uusia aluevaltauksia tms. agressiivisia toimia.
Militarisoitunut valtio ei välttämättä ole mikään heikko valtio. Liiankin usein saa kuulla, miten Venäjä on taloutensa kehittymättömyyden takia Kiinaa paljon merkityksettömämpi maa. Näin ei välttämättä ole. Venäjällä on maailman voimakkaimmat tai toiseksi voimakkaimmat ydinaseet, joita Venäjä on mahdollisesti valmis käyttämään, ja armeijaa on modernisoitu. Aikoinaan Preussi ei ollut vain Euroopan militarisoiduin valtio, vaan myös sivistysvaltio, joka militarisoituessaan myös yhtenäisti kansan, loi sosiaaliturvan ja yhtenäisti lopulta koko Saksan.
Toinen vaihtoehto toki on, että militarisaatio on vain Venäjän rappioon liittyvää lopun ajan korinaa. Sekään skenaario ei ole välttämättä Suomen kannalta hyvä. Siinäkin skenaariossa Venäjä ehtii vielä käydä useamman naapurinsa kimppuun joko sotillaallisesti tai painostamalla naapurinsa alistumaan.

Ei kommentteja: