lauantaina, heinäkuuta 23, 2016

Trump, Baltia ja globalisaatio

Trump on siis ilmoittanut, että jos hänet valitaan presidentiksi, USA ei välttämättä sitoudu Baltian puolustukseen. Vaikka hän ei sanonut mitään lopullista asiasta, tällainen spekulaatiokin on Venäjän pussiin pelaamista ja nakertaa vakavasti Naton uskotttavuutta. 

Viro ja Tanska ovat olleet USA:n sitoutuneimpia liittolaisia ja nyt Trump lyö puukkoa virolaisten selkään. HS:n kirjoittaa mm.:

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves otti Twitterissä esiin Viron pitkäaikaisen osallistumisen Naton-operaatioon Afganistanissa. Hän myös korosti, että Viro on täyttänyt taloudelliset velvoitteensa Natoa kohtaan. ”Viro on yksi viidestä Nato-maasta Euroopassa, jotka täyttävät kahden prosentin puolustusmenositoumuksen”, Ilves kirjoitti.
ja
”Tällaiset lausunnot tekevät maailmasta vaarallisemman ja Yhdysvalloista turvattomamman”, sanoi [republikaani] senaattori Lindsey Graham uutistoimisto Reutersin mukaan. Graham on pitkän linjan ulkopoliittinen vaikuttaja republikaaneissa ja tunnettu Trumpin arvostelija.
Graham arveli Venäjän presidentti Vladimir Putinin iloitsevan Trumpin lausunnosta.
No voi vain toivoa, että Clinton valitaan. Mikäli Trump valitaan, koko Itämeren alueen turvallisuustilanne heikkenee dramaattisesti. Mutta loppujen lopuksi mikä on syy siihen että Trumpin kaltainen proto-Hitler - joka haluaa antaa Ribbentropin tapaan venäläiselle imperialistille vapaat kädet Baltiassa  - on vaarassa päästä USA:n presidentiksi?
Syy on pitkälti se, että globalisaatiossa alempaa koulutustasoa vastaava työ lähtee markkinavoimien takia USA:sta ja suurella osalla amerikkalaisia palkka laskee. Kuitenkin näiden ihmisten valta vaaleissa ei laske mihinkään. Seurauksena on mm. Economistin mukaan protektionismin kannatus vaaleissa ja samoin isolationistisen ulkopolitiikan kannatus.
Ei asiaa muuksi muuta se, että talousliberaalit selittävät että palkkojen lasku on luonnollista. Realiteetit on otettava huomioon. Vaikka ei vähääkään olisi kiinnostunut siitä, miten amerikkalaisten palkka kehittyy pitää ymmärtää, että näillä ihmisillä on valtaa sitä kautta, että he ovat maailman mahtavimman valtion äänivaltaisia kansalaisia. Tässä mielessä amerikkalaisen keskiluokan onni on globaalisti tarkasteltuna paljon tärkeämpi asia kuin intialaisen keskiluokan onni. Vaikka puhtaasti emotionaalisesti koen enemmän sympatiaa jälkimmäisiä kohtaan.
Täytyy myös ymmärtää, että Trumpin kannatuksessa ei ole kyse henkilöstä. Sanders oli samanlainen globalisaation haittavaikutuksista ääniä kalastava ehdokas. Myös Sanders kannatti USA:n Nato-sitoumusten alentamista - sitä kautta tosin että asemenoja olisi hänestä alennettava.
Euroopan maiden on ymmärrettävä, että ne ovat Naton suuret hyötyjät eikä USA - ja niiden on siksi myös satsattava Natoon USA:ta enemmän. USA:n roolin pitäisi Euroopassa olla vain ydinaseuhan tarjoaminen venäläistä vastaan - eurooppalaisten pitää itse huolehtia muusta puolustuksesta. Tähän asti eurooppalaiset ovat olleet kuin murrosikäiset narisemassa USA:n teoista mutta ollen kokonaan riippuvaisia USA:sta puolustuksen osalta. Tässä asiassa Obama ja Trump ovat itse asiassa samoilla linjoilla - vapaamatkustamista ei pidä sallia. Obama puhui asiasta kuuluisassa Atlantic-lehden haastattelussaan.

Ei kommentteja: