lauantaina, heinäkuuta 16, 2016

Kaksi vaihtoehtoista mielipidettä Natosta

Suomi on käytännössä ainoana eurooppalaisena Venäjän Rajamaana jäänyt vapaaehtoisesti Naton ulkopuolelle. Sanon "käytännössä", koska Ruotsi ei oikeastaan ole Venäjän Rajamaa.

Suomessa vallitsee tällä hetkellä kaksi mahdollista mielipidettä Natosta, joista on vaikea sanoa kumpi on oikea:

1. Suomen olisi mentävä Natoon viipymättä, koska vain Nato voi antaa Suomelle turvatakuut. Näin ovat toimineet kaikki Venäjän eurooppalaiset Rajamaat, joille mahdollisuus on ollut avoin.

2. Suomen olisi pitänyt mennä Natoon viimeistään 2000-luvun alussa. Tällä hetkellä Venäjä ei hyväksy Suomen Natoon menoa, vaan rankaisee todennäköisesti meitä sotilaallisin toimin. Siksi Natoon meno on mahdotonta. Venäjän ulkoministeri Lavrov on sanonut selkeästi, että Venäjän puolustusvoimat tulevat reagoimaan jos Suomi menee Natoon. Putin on puhunut joukkojen siirtämisestä lähemmäs Suomea. Tarkoittaako tämä joukkojen siirtämistä rajan yli on tietysti mahdoton tietää. Ehkä - ehkä ei.

Muut mielipiteet - kuten väite että Venäjä ei ole Suomelle uhka - voidaan käytännössä ohittaa täysin irrationaalisena höpötyksenä ja Venäjän trollauksena. Keskustelua voi jatkaa näiden ihmisten kanssa yhtä kauan kuin keskustelua kreationistien, jehovantodistajien tai rokotuksen vastustajien kanssa, mutta tästä ei ole mitään hyötyä.

Ongelmallista mielipidejakautuman ymmärtämisen kannalta on se, että Suomessa on kulttuuri missä ns. diplomaattisia totuuksia lauotaan jatkuvasti. Venäjä ei ole uhka Suomelle on toki muuttunut viime aikoina pehmeämpiin muotoihin. Väitteen kornius on jo ilmeistä melkein kaikille. Uusissa puheissa Venäjä ei ole välitön tai lyhyen tähtäimen uhka Suomelle. Puolustusministeri Niinistö mm. totesi, että Venäjä ei ole suoranainen uhka Suomelle.

Ex-presidentti Halonen komppasi presidentti Niinistöä ja väitti, että Putin ei ole uhkaillut Suomea.

Oma ryhmänsä ovat Heinäluoman kaltaiset traagiset pellet, jotka ihmettelevät miksi Suomen armeija valmistautuu puolustamaan Suomea ja kutsuu tätä militarismiksi. Tai ihmettelee, miksi Venäjässä ei enää nähdä mitään hyvää.

Samaan aikaan Suomen kansa on mielipidetiedustelujen mukaan hyvin tyytyväistä presidenttiin, ulkopolitiikan hoitoon ja turvallisuuspolitiikan hoitoon. Totuutta ei kuitenkaan määritellä mielipidetiedusteluissa tai vaaleissa
- eikä argumentointia käytännössä voiteta väittelemällä jehovien kanssa oven suussa tai Venäjän trollien kanssa twitterissä.

Niinistö tuntuisi edustavan kantaa kaksi mutta ei uskalla sanoa asiaa ääneen, vaan puhuu kuin keisarilla olisi uudet vaatteet - ja Suomella selkeä ja suht ongelmaton turvallisuuspoliittinen linja.

Ei kommentteja: