sunnuntaina, tammikuuta 24, 2016

Milloin sota syntyi?

Päivitys 25.1. Tiede-lehti kertoo samasta tänään.

Tiedemiesten välillä on ollut paljon kiistaa sotien merkityksestä ihmislajille.

Eräs teoria on ollut, että varsinaiset sodat ja joukkomurhat alkoivat vasta kun siirryttiin maatalouteen. Väestön tiheys kasvoi, paikallisten resurssien merkitys kasvoi ja ruokaa alettiin varastoida. Hyöty vaikkapa viljellyn jokilaakson valtauksesta kasvoi suureksi.  Myös uskonnollisia temppeleitä alettiin rakentaa. Varhaiset metsästäjä-keräilijät eivät kyenneet vielä yhteistyöhön kuin ehkä korkeintaan 20-80 hengen porukoissa, eivätkä he ainakaan rakentaneet temppeleitä tai käyneet sotia.

Teoria on alkanut hiljalleen murentua. Vastikään löydettiin 10 000 vuotta vanhat jäljet laajahkosta joukkomurhasta. Göbekli Tepen temppelialueen Turkissa on arveltu olevan metsästäjä-keräilijöiden kulttipaikka johon ehkä jopa tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet laajoilta alueilta. USA:n alueelta on löytynyt merkkejä samanlaisesta laajasta yhteistyöstä metsästäjä-keräilijöiden kesken.

Täytyy myöntää, että minulla ei ole vahvaa kokonaiskuvaa tästä tutkimuksesta, mutta uskon itse että sotia on ollut pidempäänkin. Sodat ja suurriistan metsästys ovat luoneet valintapaineen, joka on muovannut ihmisestä lajin, joka kykenee yhteistyöhön ratkaisevasti paremmin kuin muut nisäkkäät kaljurottaa lukuunottamatta.

Ei kommentteja: