maanantaina, tammikuuta 04, 2016

Suomi etääntyy Skandinaviasta

Suomen yhteiskunnan viimeaikaisia trendejä voi tarkastella myös Suomen suhteessa Skandinaviaan. 

Suomi loitontuu koko ajan Skandinaviasta.

1. Taloudellisesti Suomen kansantulo kasvaa selvästi hitaammin kuin muiden Pohjoismaiden. Ei ole merkkejä siitä että asiantila muuttuisi lähiaikoina.

Syy on ainakin osittain se, että Suomen hallitukset ovat kykenemättömiä tekemään vastaavia taloudellisia uudistuksia kuin mitä on tehty Ruotsissa. Syy kykenemättömyyteen taas lienee osittain vahvassa ay-liikkeessä / EK:ssa, jotka käyttävät suurta de facto valtaa, mikä vähentää demokraattisten päätöksenteko-järjestelmän valtaa. Osittain syy on myös poliittisen järjestelmän sisäisessä kitkassa.

2. Turvallisuuspoliittisesti Norja ja Tanska ovat Natossa ja Ruotsi lähestyy jatkuvasti askel askeleelta Nato-jäsenyyttä. Suomi suomettuu uudelleen kovaa vauhtia. Suomi on todellisuudessa jo menettänyt suvereniteettinsa esimerkiksi valita itse sitä liittyykö Natoon vai ei. Venäjän painostus on kulisseissa erittäin kovaa ja Putin ilmoittikin Naton - ja sen laajentumisen - olevan merkittävä turvallisuusuhka Venäjälle. Venäjän etuja "ymmärtävä" pitkän linjan diplomaatti Heikki Talvitie väitti, että Nato-jäsenyys olisi kansallinen itsemurha.

Presidentti Niinistö luottaa - ainakin puheissaan - vielä Suomen ja Ruotsin yhteistyöhön: ”Yhdessä meillä on vahvat yhteydet niin länteen kuin itään, ja tämä nostaa meidät Ruotsin kanssa erityisasemaan. Se taas luo mahdollisuudet merkittävään työhön Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi.”

Todellisuudessa Ruotsi on etääntymässä Suomesta ja Suomi-Ruotsi-yhteistyön merkitys Ruotsille kaventuu koko ajan. Maailmanpaikat-blogi ennustaa vuoden 2016 päälinjaa:

Itämeren alueella Venäjä pyrkii liittämään Suomen etupiiriinsä ja käyttämään sitä välineenä Länteen integroitujen Baltian maiden, Ruotsin ja Norjan epävakauttamiseen. Ennustukseni on, että vuoden 2016 aikana Ruotsi lännettyy ja Suomi suomettuu. Tämä trendi on ollut näkyvissä jo edellisinä vuosina ja vahvistumaan päin viime vuoden kuluessa. Trendi tulee heijastumaan Suomen sisäpolitiikan, elinkeinoelämän ja yleisen yhteiskunnallisen turvallisuuden heikentymisenä, monenlaisina kummallisuuksina ja mahdollisesti yrityksinä palauttaa itsesensuuri. Suomi on oma-aloitteisesti asettunut alueen heikoksi lenkiksi, joten se houkuttelee kohdistamaan vaikutustoiminnan nimenomaan Suomeen - samaan aikaan toki operoiden Baltiassa ja Ruotsissa.

Kriisitietoisuutta Suomessa toki on jo olemassa. Kriisin ratkaisuksi etsitään kuitenkin populistisia ratkaisuja. Kansa uskoo nyt SDP:n vasemmistopopulismiin talouspolitiikan osalta ja Niinistön kauniisiin puheisiin turvallisuuspolitiikan osalta.

Ei kommentteja: