lauantaina, toukokuuta 09, 2015

Pahisten hallitus

Hallitus muodostettiin siis pahisten kesken. Ehkä hyvä niin, vaikka en kepujohtoista halllitusta kannatakaan. Turvatakuut jäävät tältä hallitukselta todennäköisesti hankkimatta. Suomettuminen rulettaa.

Sipilä ajoi läpi linjan, että on oleellisinta, että ihmiset ovat valmiita tekemään yhteistyötä. Hallitus-puolueet ajavat tietysti omaa ja omien kannattajiensa etua hyvin ilkeästikin, mutta puolueilla on yhteisiäkin etuja. Siis esimerkiksi se, että Suomi saadaan taloudelliseen nousuun. Jos puolueet onnistuvat ylläpitämään yhteistyötä, he kykenevät ehkä ratkaisemaan Suomen taloudelliset ongelmat. Hallitustyöskentely ei ole nollasummapeliä, kuten se oli viime hallituksessa sen loppuvaiheessa.  Tämä on jo valtava edistysaskel.

Samalla kun korjataan ehkä Suomen talous, tehdään tietysti valitettavia päätöksiä kuten lakkautetaan ympäristöministeriö, torpataan enemmistöpäätöksellä Nato-jäsenyys ja siirretään resursseja maaseudulle asumiskelvottomille alueille.

Ay-liike ja sen poliittinen siipi SDP ei enää kykene tekemään yhteistyötä muiden pahisten kanssa. Johtuuko tämä siitä, että ay-liike ei näe tulevaisuuden Suomessa itsellään mitään asemaa ja asettuu taksiliiton yms. tavoin puolustamaan vanhoja asemiaan surkeaan loppuun saakka? Ehkä. Lakko-aseeseen kuitenkin luotetaan kehityksen jarruttajana.

Vihreät jäivät hallituksen ulkopuolelle, koska kukaan nyt ei vaan jaksa ihmisiä, jotka pitävät itseään muita parempana. Vihreiden sitoutuminen yhteistyöhön pahisten kanssa on hankalaa, koska he nostavat jatkuvasti esiin periaatekysymyksiä, joissa eivät voi tehdä kompromisseja. Yhteistyö on kompromissien taidetta.

Vasemmistoliitto jäi pois hallituksesta talouspoliittisista syistä - siis jotenkin kunnollisesta ja rationaalisesta syystä. Vasemmistoliitto uskoo, että talous nousee jotenkin, kunhan vaan velkaa otetaan edelleen.  Velka kulutukseen elvyttää Vasemmistoliiton mukaan Suomen taloudelliseen nousuun. Vellalla saadaan ylläpidettyä hyvinvointiyhteiskuntaa. En usko itse tähän teoriaan, koska Suomessa ei liene kyse vain pitkittyneestä laskukaudesta vaan rakenteellisista ongelmista. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia ja kun ay-liike-SDP ei niihin suostu, mennään leikkaukset edellä.

Pahisten hallitus uskoakseni myös romuttaa jotain rakenteita.

Ei kommentteja: