perjantaina, maaliskuuta 26, 2010

Kehitysapu, Björn Wahlroos ja Tatu Vanhanen

Björn Wahlroos vaatii siis kehitysavun lopettamista.

Suomen Kuvalehti kirjoittaa: Björn Wahlroos sanoo, että valtiontalouden tasapainon parantamiseksi on muitakin keinoja kuin verotus. Suomi voi Wahlroosin mielestä ensinnäkin leikata turhia menoja... "Jos olisin poliittisesti oikein epäkorrekti, sanoisin, että suurin yksittäinen leikkauskohde on kehitysapu.” ... Wahlroos perustelee arviotaan bestseller-kirjalla Dead Aid (Kuollut apu). Sen tekijä on 40-vuotias sambialaissyntyinen naisekonomisti Dambisa Moyo, Oxfordin ja Harvardin kasvatti. Moyon mukaan Afrikan maiden saama kehitysapu on vahvistanut taloudellista riippuvuutta teollisuusmaista, edistänyt korruptiota ja viime kädessä pitkittänyt köyhyysongelmaa.

Wahlroosin kanta on joutunut voimakkaan kritiikin kohteksi. Mm. Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen totesi: "Afrikan köyhät eivät mielestäni ole vastuussa Suomen talouden ongelmista. Sen sijaan meillä on vastuu niistä, jotka kuolevat nälkään tällä hetkellä. Hallituksen ja talouselämän käsissä on työpaikkojen luominen niin Suomessa, Afrikassa kuin muualla.

Mitä ajattelee kehitysavusta rasistiksi leimattu professori Tatu Vanhanen ? Vanhanen ja Lynn ovat väittäneet että Afrikan ongelmat johtuvat suurelta osalta afrikkalaisten alhaisesta äo:sta. Äo-gappi vaikkapa Eurooppaan tai Kiinaan johtuu heidän mukaansa osin genetiikasta ja osin heikosta ravintotilanteesta.

Afrikan ongelmat eivät Vanhasen ja Lynnin mukaan näin ollen ratkeakaan helposti yhteiskuntapoliittisin ja talouspoliittisin keinoin. Osin ongelmaa voidaan Vanhasen ja Lynnin mukaan kuitenkin lieventää ravintotilannetta parantamalla.

Vanhasen ja Lynnin johtopäätös on kuitenkin selvä ja humaani:

Afrikkalaiset tarvitsevat lännen apua pitkään.


Lynnin ja Vanhasen kirja IQ and Wealth of Nations on suomalaisessa keskustelussa yritetty marginalisoida. Genexpression blogin mukaan Lynnin ja Vanhasen kirja on kuitenkin vaikuttanut voimakkaasti johtavien taloustieteilijöiden suosituksiin, että kehitysapu olisi suunnattava tukemaan kehitysmaiden väestön mikronutrienttitasoa:

"So, for instance, 2004's international panel of economists in league with Britain's Economist magazine, known as the "Copenhagen Consensus", ranked improving micronutrient levels as the second most important action to help the developing world. The impact of nutrition on intelligence was a prominent part of their argument, with 54 references to the word "cognitive" and 10 references to "IQ" (Jones 2005)."

5 kommenttia:

Paavo kirjoitti...

Ajatus siitä, että afrikan maat tulevat tarvitsemaan apua pitkään on käsittämätön. Kuinka todennäköinen on se tulevaisuus jossa meillä on se "pitkään". Ihmisoikeudet joihin sisältyy oikeus lisääntyä niinkuin huvittaa ovat houre. Tulevaisuus on ihan jotain toista.

Future ain't what it used to be.

minä uskon, että tulee ennustamaton murros, jossa vanhat arvot säilyy vielä vähemmän kuin hippien vallankumouksesta.

iq jakaantuu normaalijakaumalla, mutta korkean iq:n tyypit nousee käsittämättömiin kerroksiin. Mikään kommunismi ei pelasta köyhiä ja afrikkaa. Eikä minua ja sitä mitä minä rakastan. Kehitys on niin nopea, ettei sitä pysty rakastamaan.

missä on kaikki mitä rakastan? Eilisessä.
...

kehitysapu on demokratian virhe, kun äänestäessä saa hyvää oloa, eikä se maksa mitään.

Jukka Aakula kirjoitti...

Afrika tarvitsee apuamme. Mutta en usko että kehitysapu Afrikkaa oikeasti pelastaa.

Ei edes suuret raaka-ainevarat pelasta Afrikkaa. Esimerkiksi Botswana on yhtä varakas kuin Viro, mutta elinajanodote on laskenut rikastumisen myötä yli kymmenen vuotta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Mutta kehitysapukeskustelun kannalta Vanhasen rehellinen mielipide on mielenkiintoinen ja kunnioitettava.

Jukka Aakula kirjoitti...

Rehellisyys on se, mitä sekä tässä kehitysyhtysapu- että maahanmuuttokeskustelussa kierretään kuin kuumaa puuroa.

Maahanmuutosta saa keskustella mutta keskustelu ei saa olla rasistista. Jos populaatioiden ja yksilöiden geneettisistä ja kulttuurisista laatuieroista ei saa puhua, keskustelussa ei ole todellisuudessa mitään mieltä.

Jos tällainen keskustelu kielletään, siiliasento on paras strategia.

Nimetön kirjoitti...

Nice post and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.