torstaina, maaliskuuta 18, 2010

Harri-Ragnar Nordström - lakon murtaja

Laivanvarustajasuku ja Nordström Group on palaamassa yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

9 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Ahtaaja tienaa kuukaudessa 20 prosenttia enemmän kuin minä, heillä on parempi irtisanomissuoja kuin minulla.

Jukka Aakula kirjoitti...

Menepäs lakkoon.

Tiedemies kirjoitti...

Ketään ei kiinnostaisi.

Valkea kirjoitti...

Off-topic.

Kirjoitin useammassa kommentissa pienen yhteiskunta-analyysin:

http://hommaforum.org/index.php/topic,25123.msg337407.html#msg337407

Tiedemies kirjoitti...

Täytyy antaa Valkealle krediittiä hyvästä kirjoituksesta. Toki se tavanomainen, hieman paranoidin oloinen "liberaalin yhteiskunnan" analyysi oli vähän, sanoisinko erikoinen, mutta pääpiirteittäin aivan mielekäs. Erityisen hyviä olivat lopussa esitetyt ajatukset.

Tekstin sävy on kovin autoritaarinen, mutta kun sen aiheuttaman torjuntareaktion yli pääsee, oli tekstissä paljon ansioita muutenkin.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hyvä kirjoitus.

Mutta ihan eri näkökulma kuin useimmillla Homman ihmisillä, joitten mielestä "liberaali kapitalismi" on ok, kunhan vaan kaikenmaailman "kehitysmaitten luuserijengi" ei pääsisi tänne.

Aika lähellä Valkean ideaalimaailma taitaa olla hutterismia, jossa pientä tehdasta on vaikka millä mitalla maatalouden lisäksi.

Mutta missä määrin tällaista lokalismia USA:ssa harjoitetaan muualla kuin amishien ja hutteriittien keskudessa ?

Valkea kirjoitti...

Historian ja sanavalinnat huomioiden kiitän nim. tiedemiestä hivenen varautuneesti.

Jukalle kiitos.

Sanoisin, että paikallisten yhteisöjen itsenäiset minitehtaat ja muu tuotanto on tulevaisuuden pysyvä "trendi". Kyse on vain siitä, mistä se saa käytännön kipinän alkuunsa.

Kirjoitan tulevaisuudessa laajemmin liberaalista vallasta.

Tiedemies kirjoitti...

Valkea, toisin kuin ehkä kommenteistani saa joskus käsityksen, pidän hyvin muotoiltuja argumentteja ja ansiokasta pohdintaa suuressa arvossa, täysin riippumatta siitä, kuka sen esittää.

Kirjoituksesi eivät yleensäkään ole vailla ansioita, mutta niiden sävyssä on usein jotain tavattoman agressiivista, joka yleensä estää minua suhtautumasta niihin vakavasti. Tiedostan kuitenkin, että tämä on puute nimenomaan omassa ajattelussani ja tulkinnassani.

Ja kuten sanoin toisaalla, en kanna kaunaa menneistä erimielisyyksistä, vaikka toisinaan saatan piikitellä jo vanhoilla sanavalinnoilla. Jokainen käsiteltävä asia on minun puolestani uusi, ja kenellä tahansa voi olla siitä jotain mielenkiintoista sanottavaa.

Aakke kirjoitti...

Jukka sanoi...
Mutta ihan eri näkökulma kuin useimmillla Homman ihmisillä, joitten mielestä "liberaali kapitalismi" on ok, kunhan vaan kaikenmaailman "kehitysmaitten luuserijengi" ei pääsisi tänne.

Mielestäni useimmat em. tapaan ajattelevat hommalaiset ovat älyllisesti epärehellisiä. Työmarkkinat ja liberaali kapitalismi kun ovat enemmän tai vähemmän yksi ja sama asia. Tällä hetkellä Suomen työmarkkinoilla on ylitarjontaa low-skilled- ja semi-skilled työntekijöistä. Suurin osa maahanmuuttajista on soveltuvia juuri näihin paikkoihin. Se lisää kilpailua alkuperäisväestön kanssa. Jos pitää etsiä syytä alkuperäisväestön kilpailukyvyttömyyteen em. työmarkkinoilla, niin se on valtion subventoimat sosiaalituet.
Jos niitä ei olisi, ei olisi myöskään tätä maahanmuuttokeskustelua. Sekä maahamuuttajat että alkuperäisväestö tulisi tällöin toimeen omillaan, ja markkinat olisivat tasapainossa. Nyt hommalaisten touhuista tulee mieleen lähinnä jonkinlaisen "valkoisten ammattiliiton" perustaminen koko maanlaajuisessa mittakaavassa.

Valkea sanoi...
Sanoisin, että paikallisten yhteisöjen itsenäiset minitehtaat ja muu tuotanto on tulevaisuuden pysyvä "trendi". Kyse on vain siitä, mistä se saa käytännön kipinän alkuunsa.

Olen osittain samaa mieltä siitä, että tällainen trendi tullaan varmasti näkemään jossain muodossa. Se, kuinka pysyvä se on, jää nähtäväksi. Oletetaan, että joukko ihmisiä perustaa tällaisen paikallisyhteisön, jossa he pyrkivät myös tuottamaan osan tarvitsemistaan hyödykkeistä osuuskuntamaisesti. Mikä heillä olisi tavoitteena? Parempi diili a) taloudellisessa, b) sosiaalisessa, c) henkisessä mielessä? Kuinka kauan tällainen yhteisö pysyy kasassa? Entäpä, jos "vapaille markkinoille" aukeaa vaikkapa hyväpalkkainen tehdas parin kilometrin päähän yhteisöstä? Lähtevätkö yhteisön jäsenet nyt sinne töihin paremman diilin toivossa, ja miten yhteisön käy, kun osa jäsenistä on töissä muualla? Miten yhteisö ratkoo Jukan tässä blogissa käsittelemiä ongelmia, kuten vapaamatkustamista ja yhteismaan ongelmaa? Mikä on yhteisön suhtautuminen päihteisiin, perhemalleihin, yhteisomistukseen, aviorikoksiin jne?

Yritän tässä sanoa sitä, ettei tällainen "miniyhteisötuotanto" ole mahdollista ainakaan pysyvästi ilman laajasti hyväksyttyä normistoa, kuten vaikkapa uskontoa.
Samalla juuri tämä on syy siihen, miksi tällaista "miniyhteisötuotantoa" ei harjoiteta laajemmalti nyky-yhteiskunnassa. Ihmisten normit, arvot, moraali yms. ovat niin erilaisia, ettei tällaista yhteisöä saada toimimaan kestävästi muodostamalla se ns. satunnaisotannalla, eli valikoimalla yhteisön jäseniksi ihmisiä, joiden normit, arvot, moraali ovat erilaisia.