lauantaina, lokakuuta 10, 2009

Tasa-arvo on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin ?Tsekkoslovakian Kommunistisen Puolueen uudistusmielinen ja sympaattinen pääsihteeri Alexander Dubcek totesi vuonna 1968 että sosialismi on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin.

Pieni osa suomalaista vasemmistoakin - sen paras osa - SKP:n puheenjohtaja Aarne Saarinen etunenässä - totesi, että Tsekkoslovakian miehitys oli väärin ja että sosialismi on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin.

Vihavainen kuvasi HS:ssä 70-lukua näin: "Kaikki sanoivat, että olen minä jonkin sortin sosialisti, koska sosialismi tarkoitti kaikkea hyvää, mitä maailmassa oli keksitty." Mutta usein kuitenkin tehtiin varaus, että sosialismi on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin.

Lopulta Neuvostoliiton Kommunistisen Puolueen pääsihteerikin ymmärsi joskus 80-luvun lopussa, että sosialismi on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin.

Pian sosialismi sitten romahtikin ja melkein koko älymystö ymmärsi, että siitä, onko sosialismi hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin, on aivan turha edes keskustella.

Miesryhmien mukaan tasa-arvo on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin. Maahanmuuttokriittistenkin mukaan tasa-arvo on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin.

Takkiraudassa keskusteltiin siitä, onko tasa-arvon vastaista että mies ei saa mennä hame päällä kouluun vaikka tyttö saa pukeutua poikien vaatteisiin. Arvostan sinänsä Ruukinmatruunan rehellistä pyrkimystä toteuttaa tasa-arvoa mutta vastaan kuitenkin:

Ei kiinnosta pätkääkään.

Hyvästä yhteiskunnasta voidaan keskustella käyttämättä termiä sosialismi. Hyvästä yhteiskunnasta voidaan keskustella käyttämättä termiä tasa-arvo. Sosialismin ja tasa-arvon termit liittyvät tiettyihin mustavalkoisiin ja monopolistisiin poliittisiin oppeihin - sosialismiin, feminismiin ja monikultturismiin - eikä niillä ole käyttöä tulevassa poliitttisessa keskustelussa. Välittäminen muista ihmisistä on välittämistä muista ihmisistä ilman tällaisia termejä, jotka ovat pelkkiä valepukuja niille ihmisille jotka haluavat käyttää muita hyväkseen. Lainsäädäntö voi olla sukupuolineutraalia ilman että siihen sotketaan termiä tasa-arvoa.

Lainsäädännön sukupuolineutraalisuus on tosiaasia. En ota kantaa siihen tässä onko se hyvä vai huono asia, mutta se on tosiasia. Aihe on lopppuun kaluttu.

Lakatkaa siis sanomasta että tasa-arvo on hieno asia, mutta sitä sovelletaan väärin. Termin hylkääminen voi pelottaa - niin se pelotti nitäkin jotka lakkasivat puhumasta sosialismista - mutta älkää pelätkö, demonit eivät pääse valloilleen vaikka joku termi, joka joskus oli ehkä kaunis, hylätäänkin. Päinvastoin - tietyt demonit tuhoutuvat.

4 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Tasa-arvon käsitteessä on kieltämättä samanlainen ongelma kuin sosialismin käsitteessä oli muinoin. Sillä tarkoitetaan kaikkea hyvää ja hienoa ja siksi samalla ei tarkoiteta mitään.

On kuitenkin erotettavissa jonkinlainen, kieltämättä hämärä, tasa-arvopyrkimysten ketju historiallisesti. Tätä ketjua seuraamalla voidaan huomata, että on monia ns "hyviä asioita", joita on tasa-arvon nimellä saatu aikaan.

Feministithän ovat jo eksplisiittisestikin luopuneet tasa-arvon käsitteestä, eivätkä enää edes viitsi käyttää sitä muulloin kun kaikkein höveleimmissä yhteyksissä.

Mutta eikö tämä keskustelunaihe ole jo lähes täysin käsitelty siinä toisessa Orwellin kirjassa?

Jukka Aakula kirjoitti...

Kieltämättä aihe on käsitelty jo loppuun Orwellin kirjassa.

Mutta kuten moni muukin asia tämäkin vaatii ehkä toistoa. Ainakin jokaisen sukupolven on opeteltava tämä asia uudelleen.

Ruukinmatruunan generoima keskustelu sai minut siinä määrin ärtymään että minun oli pakko puhua tästä - itselleni nyt lähinnä - taas uudestaan.

Tupla-J kirjoitti...

Tasa-arvo on hölmö idea, eikä voi toteutua käytännössä mitenkään, koska se edellyttäisi kaikkien samanlaisuutta niin ikään, sukupuoleen, koulutustaustaan, kykyihin ja sijaintiin katsomatta.

Tasa-arvoisia lain edessä... siihen olisi hyvä pyrkiä, mutta maatamme ohjataan tasaisesti päinvastaiseen suuntaan.

Tiedemies kirjoitti...

Tasa-arvo on hölmö idea, eikä voi toteutua käytännössä mitenkään

Ei "tasa-arvo" ole hölmö idea, vaan ei ole mitään sellaista ideaa kuin tasa-arvo. Tämähän koko jutun pointti onkin. Tasa-arvo on jotain, mikä kuulostaa hienolta, mutta jolla ei ole mitään selkeää sisältöä. Se ei voi toteutua käytännössä mitenkään, mutta sen mahdottomuus perustuu käsitteen sisällöttömyyteen.

On tietysti joitain yrityksiä määritellä tasa-arvo. Iso osa niistä on järkeviä sisällöltään, mutta niistä moni on keskenään ristiriitainen. Siksi keskustelu "tasa-arvon toteutumisesta" ei oikeastaan ole niinkään keskustelua kuin eri ryhmittymien toistensa ohipuhumista.