sunnuntaina, lokakuuta 04, 2009

Muutama lainaus professori Vihavaisen haastattelusta

Korjaus 10.8.2010:Vihavaisen nimi on Timo eikä Matti - kiitos erään Facebook-kaverini tädille korjauksesta

Helsingin Yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen totesi HS:n haastattelussa seuraavaa. HS haastatteli häntä nimenomaan maahanmuutosta mutta hänen tärkein sanomansa liittyy länsimaisen yhteiskunnan rappioon.

1. Kulttuurin rappiosta: Vihavaisen ydinteesin mukaan kulttuuri – pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen – on korvattu kyltymättömällä kuluttamisella. Uusi ihminen, narsistinen öykkäri, on omaksunut nihilistisen opin, jossa kaikki määritellään mielihyvän kautta. Länsimainen kulttuuri on kaivanut oman hautansa hukkaamalla perusarvonsa.

2. Maahanmutosta ja islamista: Tuskin tarvitsee olla ennustaja arvatakseen, että suuri osa niistä maahanmuuttajista, joita oma älymystömme niin innokkaasti on maahan haalimassa, tulee muodostamaan tulevien slummiemme kantaväestön. ...

Kyseessä on niin suuri tabu, ettei vaihtoehdoista keskustella. Vihavainen väittää, että vallitsevan opin mukaan on väärin ja syrjivää olettaa, että muuttoliikkeestä voisi koitua pysyviä ei-toivottuja tuloksia Suomelle. Hänestä totuus on se, että vaikeudet ovat alkaneet jokaisessa Euroopan maassa, jossa maahanmuuttajien määrä on kasvanut tietyn rajan yli.

"Meillä on hurskaasti kuviteltu, että maahanmuuttajat tulevat hoitamaan vanhuksia, tekemään muita pienipalkkaisia töitä ja palvelemaan kulutusyhteiskuntaa itse pahemmin kuluttelematta."

Ellei maahanmuuttaja opi kunnolla kieltä, hän jää toisen luokan kansalaiseksi ja katkeroituu. Seurauksena voi olla lähiömellakoita Ranskan tai Ruotsin tyyliin.

Suurin osa ongelmista johtuu Vihavaisen mukaan islamista.

"Islamin perussanoma on hyvin aggressiivinen. Islam on elävä uskonto, joka otetaan hyvin vakavasti tietyissä piireissä. Ihmiset, jotka tulevat maailman primitiivisimmistä maista – Somaliahan on ollut aina häntäpäässä mittareiden mukaan –, ovat kulttuurisesti hirvittävän kaukana läntisestä maailmasta. Kulttuurisokki on valtava", Vihavainen sanoo.

Hän ennustaa, että Suomessa eletään pian yhä enemmän islamismin ehdoilla. "Kaikkein aktiivisin porukka sanelee ehtonsa muillekin. Meillä on vastaavasta kokemusta taistolaisuuden ajalta."

Tanskalaispilakuvien aiheuttamat reaktiot ovat hyvä esimerkki.

"Se oli pöyristyttävää, kun ajattelee, miten pyhä asia sananvapaus meille on. On herättänyt valtavasti myötäjuoksemista, että eihän meillä saa loukata maahanmuuttajien uskonnollisia tunteita."

Islamin pitäisi Vihavaisen mukaan uudessa ympäristössään eurooppalaistua, ettei Eurooppa islamisoituisi.


3. Feminismistä: Moniarvoisuuttaan korostava postmoderni älymystö pitää kaikkea yhtä arvokkaana ja hyssyttelee kriittistä keskustelua poliittisen korrektiuden nimissä. Ennen vaiettiin Neuvostoliitosta. Nyt vaietaan esimerkiksi feminismistä ja maahanmuutosta.

"Feminismi on ilman muuta tabu. Se on hyvin samanlainen kuin aikanaan sosialismi. Kaikki sanoivat, että olen minä jonkin sortin sosialisti, koska sosialismi tarkoitti kaikkea hyvää, mitä maailmassa oli keksitty", Vihavainen sanoo.

Hänestä feminismi ja naistutkimus ovat immuuneja kritiikille. "Se on kuin aikoinaan kommunistinen ideologia, joka todisti itsensä oikeaksi ja teki kritiikin mahdottomaksi, koska systeemin ulkopuolelta sitä ei voinut kritisoida."


4. Halla-ahosta Vihavainen pitää Halla-ahon uskonrauhan rikkomisesta saamaa sakkotuomiota "pöyristyttävänä".

"Hän on totuuden puhuja, joka ei saa yösijaa. Mutta siitä huolimatta hän ei malta olla puhumatta." Vihavainen rinnastaa Halla-ahon Tuure Junnilaan, joka leimattiin Kekkosen Suomessa äärioikeistolaiseksi, vaikka hän edusti pohjoismaista demokratiaa.


5. Venäläisyydestä ja Venäjästä: Venäläiset olisivat Vihavaisesta Suomeen sopivin maahanmuuttajaryhmä, koska he ovat kulttuurisesti meitä lähellä. Ongelma olisi se, että Venäjän johto käyttäisi todennäköisesti venäläisvähemmistöä politiikan välineenä.

Venäläiset maahanmuuttajat saattaisivat Vihavaisen mukaan sopeutua Suomeen jo yhdessä sukupolvessa. Venäläisyydellä olisi suomalaisuudelle paljon annettavaa.

"Venäjällä pidetään arvoja kunniassa. Kukaan ei esimerkiksi epäile, ettei korkeakulttuuri olisi parempaa kuin matalakulttuuri."

"Siellä keskustellaan ilman tabuja oikeastaan mistä tahansa. Siinä mielessä suomalainen kulttuuri on paljon ahdistavampi. Meillä on valtavasti asioita, joista ei voi puhua ilman kuonokoppaa. Eikä niitä voi näköjään edes ajatella."

Vihavaisen mukaan suomalaisten käsitys, jonka mukaan Venäjällä ei ole mielipiteen tai ilmaisun vapautta, on täysin väärä. Vapaampi mielipideilmasto ei tosin koske Kremlin arvostelua.


Maahanmuuton osalta Vihavainen oli siis aivan samoilla linjoilla kuin Halla-aho. Kulttuurin rappiosta ja Venäjästä hän puhuu myös asiaa.

10 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Kokemukseni venäläisten osalta tukee hyvin Vihavaisen näkemyksiä. Heillä on varmasti paljon, paljon paremmat edellytykset sopeutua Suomeen kuin (kulttuurillisesti) kauempaa tulevilla. Erityisesti tapaamieni venäläisten halukkuus ja kyky oppia suomea on tehnyt vaikutuksen.

Vasarahammer kirjoitti...

Tämän blogin kirjoittajalle Vihavaisen kirjan lukeminen on varmasti vapauttava kokemus. Monet ajatukset, joita täältä on saanut lukea, tulevat siinä käsitellyksi.

Tiedemies kirjoitti...

Eivätkös venäläiset ole jo nyt yksi suurimpia maahanmuuttajaryhmiä? Takuulla moninkertaisesti suurempi kuin somalit tms.

Jukka Aakula kirjoitti...

Lainaan Vihavaista:

Venäläiset maahanmuuttajat saattaisivat Vihavaisen mukaan sopeutua Suomeen jo yhdessä sukupolvessa. Venäläisyydellä olisi suomalaisuudelle paljon annettavaa.

...

Ongelma olisi se, että Venäjän johto käyttäisi todennäköisesti venäläisvähemmistöä politiikan välineenä.


Tämä jälkimmäinen havainto on Suomen ulkopolitiikan yksi tabu.

Venäjä on selvästi ilmaissut huolehtivansa lähinaapureiden venäläisvähemmistöjen eduista.

Venäjä on myös jo ilmaissut YK:ssa "huolensa" siitä miten huonosti Suomessa venäläisiä kohdellaan.

Ilman turvallisuustakeita oleva Suomi olisikin mainio kohde venäläiselle Volk-ideologialle. Tätä Halonen ja kumppanit ei myönnä - tuskin edes ymmärtää.

Anonyymi kirjoitti...

Vihavainen sekoittaa ainakin HS:n uutisen mukaan aika huolettomasti kaksi täysin eri asiaa. Venäläisessä kulttuurissa on tyypillistä, että kenen kanssa tahnsa saa puhua mistä tahansa. Jopa neuvostoperinnöstä riiippumatta. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että puhutaan innolla politiikasta & taiteesta & maailmankatsomuseroista ja että julkisissa paikoissa saa korjata törttöilijää ärähtämällä - julkisessa tilass asaa puhua ja symbolinen sakinhivutus kuuluu asiaan. Suomalaiset tyrvään ylpeät eli sisäisesti maajat ja sadattelijat voisivat ottaa tästä venäläisen sielun erikoispiirteestä oppia.

Minkä Vihavainen sivuutta kuitenkin huoletta on se, että venäjällä mediaa vahditaan tiukasti ja julkinen toisiajattelija leikkii ihan akuutisti hengellään. Tämä vielä tavallaan siunataan, sillä keskimäärin uskotaan aika surutta autoritaarisiin hallintoimallieihin.

Kirjallisuudentutkija Mihail Bahtinin teosta Rabelais: keskijan ja renessanssin naurru muuten tulkintaan nykyään paljolti tämän kaksijakoisen neuvosto/venäjämentaliteetin kautta. Eli puhuessaan kovaäänisestä torikeskustelusta ja yhtäaikaisesta alistavasta valvontakoneistosta Bahtin ei ehkä puhunutkaan esimodernista eurooppalaisesta kollektiivisesta käytöksestä ja mielenmaisemasta, vaan siitä, millaisia venäläiset ovat 1900-luvun realiteettien puristuksessa.

Vihavaisen suruton populismi venäläisten yhteydessä on siinä mielessä harmittavaa, että se akivaa maata myös hänen muun argumentointisa alata. Ylipäätään luen koko proffan julkista kannanottoa nykytabuja purkimaan pyrkivien änkyrävastaenergioiden kalasteluna.

Venäläisten ja suomalaisten kulttuurinen välimatka on ylitettävissä - tosiaan ainoastaan haittaa se, että kuten sanottua, nykyinen hallinto käyttää etnisiä venäläisiä laskuvarjojoukkoina. Viron venäläisiäkin hööpötettään systemaattisesti tällaiseen ajatteluun rajan takaa ja vielä usein heidän omaa etuaan vastaan.

Venäläisten kanss aon helppo tulla toimeen, kunhan ymmärtää heidän 'sielukkaan änkyryytensä'. Konservatiiveilla itse asiassa varmaan on paljon yhteistä tällaisten piirteiden kanssa.

... ehkä venäläisvihan 'ikuisuusperspektiivi' on murtumassa. Jotenkin lukisin nykykirjoittelua niin. Ehkä hyvä niin. Ei se ennnen kansallisuustaatettamme ja sotia niin kauhean syvää edes ollut.

kannattaa silti olal tarkkana itänaapurin suhteen. Siellä kun ei olla yhtä kilttejä omien etujen ollessa kyseessä kuin täällä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Utumies,

Olet liian kriittinen Vihavaista kohtaan. Kyllähän kuitenkin Vihavainen HS:ssäkin toteaa, että Kremliä ei saa kritisoida. (Saan hänen kirjansa tänään kirjastosta - kommentoin lisää kun saan sen luettua.)

"Venäläisten kanss aon helppo tulla toimeen, kunhan ymmärtää heidän 'sielukkaan änkyryytensä'. Konservatiiveilla itse asiassa varmaan on paljon yhteistä tällaisten piirteiden kanssa.

... ehkä venäläisvihan 'ikuisuusperspektiivi' on murtumassa. Jotenkin lukisin nykykirjoittelua niin. Ehkä hyvä niin. Ei se ennnen kansallisuustaatettamme ja sotia niin kauhean syvää edes ollut.

kannattaa silti olal tarkkana itänaapurin suhteen"


Olen samaa mieltä.

Rationalistin - joka miettii vain sitä onko Venäjä demokratia vai onko Venäjä diktatuuri - on vaikea ymmärtää venäläistä sielunmaisemaa.

Varmasti Venäjä ei ole mikään länsimainen demokratia - se jää demokratiassa myös esimerkiksi Intiaa valtavasti jälkeen.

Toisaalta Venäjällä kyllä keskustellaan - monesta asiasta paljon vapaammmin kuin Suomessa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tämän blogin kirjoittajalle Vihavaisen kirjan lukeminen on varmasti vapauttava kokemus. Monet ajatukset, joita täältä on saanut lukea, tulevat siinä käsitellyksi.

Niin arvelinkin. Haen kirjan tänään Maunulan kirjastosta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Sorry, Vasarahammer, tänään sinun kirjoituksesi makasi jonossa.

Anonyymi kirjoitti...

Äh. Vuodatuksestani jäi uupumaan se loppukaneetti, joka sitoo kaiken yhteen. Hajomieltä.

Vihavaisen väite, että Suomessa elettäisiin yhä enemmän islamismin ehdoilla, on siis se outo juttu. Mitä ihmettä?

Pelkään kyllä venäläistä nationalismia huomattavasti enemmän. Ja vaikkapa humalaisia suomalaismiehiä kaupungin kaduilla. Ja kaatumista keittiön jakkaralla.

Jukka Aakula kirjoitti...

Vihavaisen väite, että Suomessa elettäisiin yhä enemmän islamismin ehdoilla, on siis se outo juttu. Mitä ihmettä?

Hänhän ei edes väittänyt näin vaan että tullevaisuudessa näin todennäköisesti käy.