maanantaina, lokakuuta 12, 2009

Islamin maallistuminen

On usein arveltu, että islamin maallistuminen tai ainakin modernisoituminen alkaa nimenomaan Euroopassa.

Pikemmin on ehkä kyse siitä, että islamin arvellaan olevan pakko maallistua ettei meidän eurooppalaisten käy hullusti kuin siitä että islam todennäköisesti maallistuu. Jussi K. Niemelän teksti Vapaa-ajattelijat-lehdessä on kuvaava:

Juuri islamin maallistuminen on sen vaikutuspiiristä tulevan maahanmuuton ja muhamettilaisten korkean syntyvyyden vuoksi ainoa realistinen vaihtoehto kyseisen totalitaristisen uskomusjärjestelmän ja vapaamielisen länsimaisen kulttuurin syvien ristiriitojen ratkaisemiseksi. Kyse on ennen kaikkea Euroopan, sen tieteen, taiteen ja moniarvoisen yhteiskuntamallin tulevaisuudesta. Näitä puolustamaan tarvitaan näköjään älykkyydessään, rohkeudessaan ja esimerkillisyydessään vertaansa vailla oleva kaunis somalinainen. Niin muuttuu maailma, Eskoni, mutta missä menee hallitun muutoksen raja?

Itse luulen, että islamin maallistuminen ja modernisoituminen tapahtuu ensin siellä missä islam on jo voittanut. Siis esimerkiksi Iranissa. Islamilainen yhteiskuntahan maallistui tai modernisoitui jo kerran Turkissa ja muissa Ottomaanien valtakunnan islamilaisissa jälkeläisissä kuten Bosniassa.

Maalistuminen tapahtuu todennäköisesti viiimeiseksi niillä alueilla, joissa islamin lopullinen voitto on vielä saavuttamatta. Vihavainen arvelee, että islamin maallistumisesta Euroopassa ei ole paljoa merkkejä, vaan islam pikemminkin radikalisoituu kolmannen polven maahanmuutajien keskuudessa.

Kristinuskon modernisoituminen ja maallistuminenkin alkoi ensin Euroopasta. Sen sijaan kristinusko elää vielä vahvana ja syvänä monessa sellaisessa maassa (Koreassa tai monissa Afrikan maissa), joissa kristinusko on saavuttanut jalansijaa vasta 1900-luvulla. Kristinusko elää suhteellisen vahvana myös niissä maissa (Brasiliassa), joissa evankelikaaliset liikkeet saavat jalansijaa vanhoilla katolisilla alueilla ja niissä maissa (esimerkiksi Venäjällä), joissa kristinusko valtaa kommunismin jäljelle jättämää arvotyhjiötä.

1 kommentti:

IDA kirjoitti...

Oletus siitä, että islam maallistuisi jonkinlaisen länsimaisen valistusfilosofia kautta ( tai sitten viihdettä syöttämällä ) on aina yhtä tyhjä.

Ulkoa tuotu filosofia toimii vain yhteiskunnan "ylä"kerroksissa ja toisaalta massaviihdettä ja "vapautta" voidaan pumpata ulkoa vain yhteiskunnan "ala"kerroksiin. Tällainen maallistuminen johtaisi kahtia jakaantuneeseen yhteiskuntaan, joka olisi jatkuvasti kapina-altis, kunnes pyörä taas monien tuhojen jälkeen jouduttaisiin keksimään uudestaan.

Itse en näe, että meillä olisi mitään syytä opettaa islamilaisille mitään, mutta voisimme puolustaa niitä kristittyjä ja muitakin, joita islam selkeästi sortaa. Ja mikäli joku väittää, että ei sorra voi aivan rauhassa keskustella asiasta vaikka sudanilaisten pakolaisten kanssa.

Kristillistä sortoa taas ei esiinny missään islamilaisessa maailmassa vaan nimenomaan maallistunut länsi taloudellisine etuineen on lännen puolelta osallisena konflikteissa muslimilaisen maailman kanssa. Maallistuminen ei siis väistämättä ole mikään hyvä idea vaan on myös se mahdollisuus, että se vain lisäisi sotia ja konflikteja ja tekisi niistä entistä julmempia.