perjantaina, heinäkuuta 27, 2007

Mustalaiskulttuurin ongelmat

"Kun yhteisöllisyys muuttuu sellaiseksi että kaikki hyvä on sisäpuolella ja kaikki huono ulkopuolella, yhteisö muuttuu itselleen ja toisille vaaralliseksi", sanoo mustalaistaiteilija Rainer Friman kritisoidessaan romaanien sisäistä keskustelukulttuuria.

Mustalaiskulttuuri on tällä hetkellä pahassa kriisissä - toivon vilpittömästi että mustalaiset löytävät ratkaisun ongelmiinsa.

Toisaalta on selvää että suomalainen sosiaalivaltio, joka on koko ajan pannut vastuun kaikista romaanien ongelmista valtaväestölle, on tehnyt suuren karhunpalveluksen mustalaisille. Jos olisi kiihkottomasti myönnetty se tosiasia että mustalaiskulttuuri on aina ja kaikkialla sisäisistä syistä ongelmallinen oman sisäryhmämoraalinsa takia, ongelmat olisi ehkä voitu jotenkin ratkaista tai ainakin niitä olisi voitu lieventää. Kun sosiaali-ihmiset ovat kieltäneet tämän tosiasian (mustalaisten sisäryhmämoraalin), ongelmat ovat vain pahenneet.

Sisäryhmämoraalilla tarkoitetaan siis käytännössä sitä, että muilta kuin mustalaisilta saa varastaa ja ei-mustalaisten pettäminen on suorastaan kunniakas teko mustalaisille.

Toinen romaanitaiteilija Kiba Lumberg valittaa myös että verikostosta ei saa puhua.

Katso aiempi artikkelini mustalaisista.

Selvää on että sosiaali-ihmisten kyvyttömyys puhua mustalaiskulttuurin sisäisistä ongelmista pätee samalla tavalla maahanmuuttajakulttuureihin. Suomessa on jopa erityinen virasto tällaisten asioitten avoimen keskustelun estämiseksi.

"Ei voida mennä siihen että tietyt ryhmittymät menevät kultttuurin taakse ja sillä verukkeella polkevat ihmisoikeuksia ja sananvapautta", sanoo Kiba Lumberg.

2 kommenttia:

sdasfafasd kirjoitti...

Tällaista peliliikettä ollaan jo tovi odotettu, kun vielä muista ryhmistä löytyisi omat Frimanit niin ehkä tämä menisi jonnekin. Saataisiin se integraatiota oikeasti edesauttava keskustelu alkuun, sen sijaan että koulutetaan kantaväestöä kuin saksanpaimenkoiria monikulttuurista yhteiskuntaa varten.

Jukka Aakula kirjoitti...

"... kun vielä muista ryhmistä löytyisi omat Frimanit niin ehkä tämä menisi jonnekin. Saataisiin se integraatiota oikeasti edesauttava keskustelu alkuun, sen sijaan että koulutetaan kantaväestöä kuin saksanpaimenkoiria monikulttuurista yhteiskuntaa varten"

Hyvin sanottu !

Mustalaisetkin tosit puhuvat ensi sijassa sisäisistä ongelmistaan - eivät vielä niinkään epämoraalisesta suhtautumisestaan muuhun väestöön.

Verikosto ja Frimannin saamat tappouhkaukset ovat lopulta pienehkö ongelma siihen verrattuna että he suhtautuvat ei-mustalaisiin täysin epämoraalisesti: ei-mustalaisilla on heille vain välineellinen arvo ja ei-mustalaisten pettäminen ja heiltä varastaminen on kunniakas teko.