tiistaina, heinäkuuta 17, 2007

Maallistuva yhteiskunta

Luin uskontotieteilijä Ilkka Pyysiäisen uskontotieteellisen kirjan Jumalten Keinu joka kuvaa uskontotieteen koko kenttää mukaanluettuna kognitiivinen uskontotiede ja evolutiiivinen uskontotiede. Kirja on aloittelijalle raskas mutta aihetta hiukan tuntevalle paljon uusia ajatuksia herättävä. Yksi asia minua hämmästytti: viimeisessä kappaleessa uskonnon tulevaisuudesta Pyysiäinen oletti maallistumisen jatkuvan. Minusta se on hiukan kyseenalainen johtopäätös vaikka se usein ainakin suomalaisessa keskustelussa tehdään. Maallistuminen jatkuu ehkä Euroopassa mutta sielläkin islamilainen fundamentalismi leviää. USA:ssa, Kiinassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa fundamentalistisilla ja konservatiiivisilla kirkoilla menee sen sijaan todella kovaa.

Liberaalit haluavat tietysti uskoa että heidän maailmankuvastaan tulee jatkossa vallitseva kaikkialla maailmassa mutta onko tällaiseen uskoon perusteita.

3 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

"Liberaalit haluavat tietysti uskoa että heidän maailmankuvastaan tulee jatkossa vallitseva kaikkialla maailmassa"

Näissä liberaalijutuissa kannattaa minusta olla tarkkana, millaisesta liberaalista on kyse. Itse ymmärrän, että tarkoitat vasemmistoliberaaleja, joilla ei ole mitään tekemistä klassisten liberaalien kanssa.

Näiden ns. liberaalien ajatusmaailmassa ei ole kyse mistään todellisesta vapaamielisyydestä, vaan hybriksestä ja omahyväisyydestä. Vasemmistoliberaali kuvittelee, että kaikki haluavat lopulta olla hänen kaltaisiaan, jos mahdollisuus annetaan. Ristiriidat häviävät, jos ketään ei syrjitä ja kaikille ryhmille annetaan mahdollisuus toteuttaa itseään.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tarkoitin nyt kyllä kaikkea arvoliberalismia - en pelkästään vasemmistolaista. Niin paljon kuin arvostankin esim. Ellilää ja monta muutakin arvoliberaalia, olen hiukan eri mieltä heidän kanssaan uskonnosta.

Jukka Aakula kirjoitti...

Pyysiäisen kritisoimiseksi tämä ei myöskään ole tarkoitettu. Arvostan häntä kovasti.