perjantaina, maaliskuuta 16, 2007

Venäjän uusi imperiumi

Selvittelin puoli vuotta sitten hiukan taustoja Suomen turvallisuuspolitiikan ja Venäjän suhteitten ymmärtämiseksi:

Venäjän yhtyneen energiajärjestelmän johtaja ja Putinin luottomies Anatoli Tshubais on luonut ajatuksen Venäjän uudesta (liberaalista) imperiumista, jossa energiapolitiikkaa hyväksi käyttäen pyritään kasvattamaan Venäjän mahtia lähialueilla. Venäjän uutta imperialismia ovat analysoineet mm. Radio Vapaa Eurooppa-aseman toimittaja Roman Kupchinsky, sekä Ulkopolitiikka-lehden numerossa 1/2005 Viron entinen pääministeri Mart Laar ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi.

Venäjän uuden imperialismin ensimmäisiä sovellusalueita ovat yo. analyysien mukaan olleet Ukraina, Valko-Venäjä, Puola ja Baltia. Venäjä on voimakkaasti laajentanut omistuksiaan entisten neuvostotasavaltojen kuten Armenian, Georgian, Viron ja Latvian energiasektorista. Katri Pynnöniemi toteaa energiapolitiikan olevan yhä tärkeämpi osa presidentti Putinin ulkopolitiikkaa. Venäjä pyrkii Pynnöniemen mukaan aiempaa järjestelmällisemmin käyttämään hyväksi monopoliasemaansa lähialueidensa energiataloudessa ja vaikuttamaan näin naapurimaiden talous- ja sisäpolitiikkaan.

Yllämainitussa Ulkopolitiikka-lehden numerossa Katri Pynnöniemen lainaama energiakonsultti Keith C. Smith varoittaa länttä nukkumasta Ruususen unta - Venäjän imperialistisen uhan sivuuttaminen on hänen mukaansa suuri uhka Venäjän naapurien nuorelle demokratialle. Smithin mukaan Venäjän politiikan suunnanmuutos näkyy myös siinä että Venäjän energiasektorin johto on suurelta osalta turvallisuuspalvelun miesten miehittämä. Ulkopolitiikka-lehden artikkelin mukaan venäläiset öljy-yhtiöt rahoittavat Latviassa ja Liettuassa oppositiopuolueiden vaalikampanjoita.

Pravdan artikkelissa Roman Melnikov toteaa että suuri syy entisten neuvostotasavaltojen haluttomuuteen tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa ovat juuri tällaiset puheet imperialismista joita mm. Anatoli Tšubais on esittänyt.

Hesingin Sanomien mukaan presidentti Putin vie Venäjää yhä kauemmas demokratiasta:

"Autoritäärinen Venäjä näyttää suhtautuvan epäluulolla demokratiakehitykseen naapurustossaan kuten sen koleat välit Georgian, Ukrainan ja myös balttien kanssa kertovat. ... Sikäli kuin Kremlin ulkopolitiikalla on yhtenäinen johtoajatus, se näyttää olevan suurvalta-aseman palauuttaminen."

Lähteet:

- Ulkopolitiikka-lehden artikkeli, 1/2005
- Radio Vapaan Euroopan artikkeli
- Pravdan artikkeli liberaalista imperiumista
- The NIS Observed: An Analytical Review
- Helsingin Sanomien artikkeli "Putin syytti Eurooppaa epäreiluista energiamarkkinoista", 27. huhtikuuta 2006
- Helsingin Sanomien pääkirjoitus "Venäjän uusi ulkopolitiikka nojaa suuriin energiavaroihin", 1. toukokuuta 2006
- Helsingin Sanomien artikkeli, "Venäjä antaa ristiriitaista tietoa öljytoimituksista Liettuaan", 17.elokuuta 2006

Ei kommentteja: