torstaina, helmikuuta 15, 2007

Paraabeli

Edellinen postaus puhui siitä miten uskonnossa ei ole kanankokonaisuuden kannalta järkeä jos uskontoja on samassa maassa monta. Uskonnon tärkein tehtävähän lienee ylläpitää ryhmäkoheesiota.

Yleisesti voinee sanoa, että toisaalta on hyvä että ihmisillä on omia arvoja koska se lisää yhteiskunnan avoimuutta, mutta liika diversiteetti laskee ryhmäkoheesiota. Lienee niin että optimi ei ole kummassakaan ääripäässä vaan asiaa kuvaisi parhaiten paraabeli.Jos täydelllinen moniarvoisuus on kuvassa x-akselin pisteessä x = 2000 (oikealla) ja täydellinen yksiarvoisuus on x-akselin pisteessä x = 0 (vasemmalla), optimi on pisteessä x = 1000 (keskellä). Suomessa mennään kovaa vauhtia oikealle ja optimipiste on jo ohitettu.

En tiedä kuinka hyvin tuo paraabeli kuvaa yksiarvoisuus-moniarvoisuus-jakaumaa. Mutta ainakin yhteisöllisyys-yksilöllisyys jakaumaa paraabeli kuvaa minusta todella hyvin. Oikealla on tyypit jotka eivät mene armeijaan koska "siviilipalvelus antaa MINULLE enemmän" ja vasemmalla tyypit joitten mielestä "yksilöllä ei ole arvoa kuin kokonaisuuden osana". Tässä suhteessa Suomessa mennään todella kovaa vauhtia oikealle päin ja optimipiste ohitettiin ajat sitten - ehkä jo 60-luvulla.

2 kommenttia:

Ziphu kirjoitti...

Tutummin laitoja kai voisi nimittää nimillä kollektivismi ja indvidualismi.

Jukka kirjoitti...

Totta !