keskiviikkona, tammikuuta 13, 2021

Sananvapaus Capitol Hillin jälkeen osa 2

Whatsappin uudet käyttöehdot, jotka ainakin periaatteessa aiheuttavat sen, että Whatsapp voi jakaa mitä tahansa tietoasi muihin koneisiin, ei itse asiassa liity Capitol Hillin tapahtumiin mitenkään. (Katso aiempi päivitykseni tänään.)

Paitsi tietysti niin, että käyttöehtojen huononnus tapahtuu samaan aikaan, kun Trumpin ja republikaanien hölmöilyt antavat Googlelle, Applelle, Twitterille ja Amazonille tekosyyn alkaa vaikeuttaa konservatiiveja toimimasta Netissä.

Some-monopoli Facebook, joka siis omistaa Whatsappin, on rikkonut vuonna 2016 antaneensa lupauksen olla jakamatta Whatsapp-tietoja Facebookin. Tällä hetkellä on hieman epäselvää koskeeko tiedon jako myös Eurooppaa. Sopimusteksti on epäselvä ja Facebookin johto on selitellyt milloin mitäkin. Whatsapp haluaa sinun hyväksyvän epämääräisen sopimuksen tai menetät Whataspp-tilisi.

Elon Musk mm. suosittelee toista palvelua Signal. Lopetan itse Whatsupin käytön helmikuussa, koska lähes kaikki kontaktini ovat pyynnöstäni luoneet jo tilin Signaliin. (Olin sivumennen sanoen hyvin hämmästynyt miten helposti ylipuhuminen onnistui.) Signal on muuten melkein samanlainen kuin Whatsapp paitsi että se ei jaa tietojasi Facebookiin. Signalissa voit perustaa myös ryhmiä ja kutsua käyttäjiä Signaliin jolloin he saavat myös latausohjeet:

Aloita lataamalla apps puhelimeesi, luomalla tili ja alkamalla kutsua kaveritasi palveluun. Todennäköisesti saat hyvän vastaanoton, jos kerrot heille Whatsupin toiminnasta ylläolevan tekstin mukaisesti. Itselläni 90% kontakteistani siirtyi Signalin käyttäjäksi. Sen jälkeen voit ladata sovelluksen Windows-, Mac- tai Linux- koneeseesi. Jos kaikki kaverisi eivät heti aluksi suostu siirtymään voit käyttää Signal Appsia näidenkin henkilöiden kanssa. Signal lähettää näille tekstiviestin, kunhan panet asetuksista SMS:n päälle.

Ei kommentteja: