torstaina, tammikuuta 14, 2021

USA:n todelliset sankarit - Meijer, Newhouse jne.

103 vuotta sitten SDP ryhtyi kapinaan laillista yhteiskuntajärjestelmää maanpetturi-fanaatikko Kullervo Mannerin johdolla vastaan. Hävittyään kapinan SDP:n johdon laaja enemmistö pakeni Neuvostoliittoon. Josif Stalin pani heidät kylmäksi, mikä oli Suomelle ja suomalaiselle työväenluokalle lopulta ehkä siunaukseksi - kapinalliset eivät jääneet piikiksi Isänmaan lihaan, vaikka pari hienoakin ihmistä meni siinä samassa (Karjalan SNT:n johtaja filosofian tohtori Edward Gylling).

SDP perustettiin uudelleen kun joukko kapinasta kieltäytyneitä isänmaallisia sosialidemokraatteja Väinö Tannerin ja Miina Sillanpään johdalla johti SDP:n demokraattiseksi ja isänmaalliseksi liikkeeksi. Vuonna 1939 kansallisessa yhtenäisyydessä kerättiin hedelmiä Tannerinkin työstä.
USA:ssa kymmenen isänmaallista republikaania on asettunut keskiviikkona Donald Trumpia vastaan. Mutta mistä republikaaneille löytyisi Tanner ja Sillanpää? Stalinia USA:n republikaanipuolue tosin ei tällä kertaa "saa". No ehkä Donald vielä pakenee Venäjälle.
"Trumpia syytetään kiihotuksesta kapinaan. Syytteen puolesta äänesti 232 kongressiedustajaa, joiden joukossa oli kymmenen republikaania. 197 republikaania äänesti vastaan."
"”Tältä brutaalilta hyökkäykseltä tasavaltaamme vastaan ei voi sulkea silmiä”, republikaaniedustaja Dan Newhouse sanoi istuntosalissa keskiviikkona.
Hänen puoluetoverinsa Peter Meijer kertoi äänestävänsä virkasyytteen puolesta raskain sydämin.
”Presidentti Trump petti virkavalansa yrittämällä horjuttaa perustuslaillista prosessia ja hän kantaa vastuuta viime viikon kapinan lietsomisesta.”"
Kiitos Meijer ja Newhouse. Olette USA:n todelliset sankarit. 
Toisilta puuttuu rohkeutta, vaikka hekin kyllä hyötyvät kymmen isänmaan ystävän toiminnasta:
The New York Times uutisoi tiistaina, että [republikaaniryhmän johtajan] McConnellin kerrotaan olevan mielissään virkasyytteestä. Lehden mukaan McConnell on kertonut lähipiirilleen uskovansa, että Trump on syyllistynyt virkasyytteen alaisiin rikoksiin.
Lisäksi hänen kerrotaan ajattelevan, että virkasyyte on puolueelle keino päästä Trumpista eroon. Jos presidentti tuomitaan, hän ei voi pyrkiä enää takaisin politiikkaan.

Ei kommentteja: