Monopolien purkua ovat vastustaneet myös Google ja Facebook. Googlen talouspoliittinen linja on itseasiassa mustavalkoinen neoliberalismi. Google on USA:n suurin lobbaaja, joka lobbaa saadakseen käyttää käyttäjiensä tietoja mahdollisimman vapaasti oman liiketoimintansa hyväksi - ja estääkseen monopolien purun. Facebook on toiseksi suurin lobbaaja.
Päälähde väitteilleni.
Monopolien ei kuulu saada valita asiakkaitaan. Mainstream taloustiede vaatii pikemmin, että monopolifirmat pitää purkaa - tai - jos purku on tehotonta, niiden toimintaa pitää rajoittaa tiukoin säädöksin esimerkiksi niin että Twitterin, Karunan, Elisan yms. pitää tarjota palveluitaan kaikille jotka eivät riko lakia. Vähemmistö taloustieteilijöistä on sitä mieltä, että monopolin purku on harvoin tehokasta (itävaltalainen koulukunta).
Capitol Hillin tapauksen jälkeinen ilmapiiri antaa monopolifirmoille nyt mahdollisuudeen:
1) estää konservatiivien pääsy asiakkaakseen,
2) estää uusia some-yrityksiä toimimasta riistämältä niiltä mahdollisuus pilvipalveluihin.
Seuraus on kuin Suomessa 1918. Demonisoidaan osa kansasta niin totaalisesti että heidän kuplautumisensa saadaan jäädytettyä.
Trump on rikollinen ja osa hänen kannattajistaan on seonnut salaliittoteoriohin, mutta liiallinen reagoiminen - tyyliin Ilmari Kiannon teoria sudenmorsiamien tappamisesta - on kyllä nyt suurena vaarana. Se, että tilanne on päässyt tähän on tietysti ensi sijassa republikaanien oma vika, mutta kohtuus kaikessa.
Suomessa 1918 kapianallisten eduskuntaryhmän enemmistö pakeni Neuvostoliittoon ja sai siellä kuulan kalloonsa. Se oli Suomelle ja sen työväenliikkeelle lopulta valtava onni. Väinö Tanner rekonstruoi Sosialidemokraattisen puolueen demokraattiseksi isänmaalliseksi voimaksi. Miina Sillanpää johti SDP:n naisjärjestöä ja pisti katkeroituneet punikin lesket järjestössään kuriin. USA:n republikaanipuolue tarvitsisi nyt Tannerinsa ja Sillanpäänsä - sen sijaan USA ei tarvitse Ilmari Kiantoja demonisoimaan puolta kansasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti