perjantaina, kesäkuuta 13, 2014

Arabimaat romahtavat yksi toisensa jälkeen - vuorossa Irak

Ukrainan ja Syyrian tapahtumat ovat näemmä jättäneet varjoonsa muita tapahtumia. Libyan ja Irakin valtiot ovat näemmä romahdus-pisteessä. Foreign Affairs arveli eilen, että Irakin jako kolmeen valtioon - Kurdistaniin, sunnien ääri-islamistiseen ISIS:iin ja shiia-valtioon on toteutumassa kovaa vauhtia. 
Husseinin aikana Irakin valtio perustui sortoon, mikä tavallaan toimi. Nyt kun Irakin valtion olisi pitänyt perustua yhteiseen irakilaiseen identiteettiin ja demokratiaan, Irak ei toiminutkaan. Mitään yhteistä kansallista identiteettiä ei ole, eikä sitä voi ylhäältä päin määritellä. On vain heimo-, suku-, perhe- ja uskonnollinen identiteetti.

Irakin shiia-enemmistöisen hallituksen on ilmeisesti aika aseistaa ja militarisoida shiia-siviilit tai pyytää iranilaisia maajoukkoja avukseen, jos aikoo pelastaa shiiat. Paetessaan Pohjois-Irakista se on jo aseistanut ISIS:in jättäessään valtavat määrtä aseita taakseen. 

Pohjois-Irakin kurdit käyttivät torstaina sekavaa tilannetta hyväkseen ja valtasivat Kirkukin öljykaupungin. Kurdien mukaan Irakin armeija pakeni Kirkukista, jonka jälkeen kurditaistelijat miehittivät alueen.
”Kirkukissa ei ole enää irakilaissotilaita, he ovat paenneet. Koko kaupunki on nyt meidän hallinnassamme”, kertoi kurdien Peshmerga-joukkojen puhemies Jabbar Yawar uutistoimisto Reutersille.
Kurdit ovat jo pitkään halunneet saada Kirkukin hallintaansa, sillä kurdit pitävät sitä historiallisena pääkaupunkinaan. Kurdien autonomisen alueen läheisyydessä sijaitsevalla alueella on myös runsaat öljyvarat.
Kurdien mukaan Kirkuk vallattiin, jotta he voivat suojella kaupunkia islamistikapinallisilta.
Onnittelen kurdeja Kirkukin valtaukseksasta. Haave on toteutunut. Mielenkintoista on nähdä, millainen voimatasapaino Pohjois-Irakiin syntyy kurdien ja sunnien välille. Saattaahan olla, että kurdeilla on voimaa vallata laajoja alueita Pohjois-Irakista ja suorittaa vuorostaan laaja kansanmurha Saddamia tukeneiden sunnien keskuudessa. 

Ei kommentteja: