keskiviikkona, elokuuta 07, 2013

Senaattorit: Egypti romahduksen partaalla

Amerikkalaisten senaattorien John McCainin ja Lindsay Grahamin mukaan Egypti on romahdus-pisteessä. Senaattorit vierailivat maassa ja keskustelivat sekä väliaikaisen hallituksen ministerien että muslimiveljeskunnan johdon kanssa.
Täysimittainen verenvuodatus alkaa Grahamin mukaan lähiviikkoina, ellei mitään edistystä tapahdu neuvotteluissa hallituksen ja muslimiveljeskunnan välillä.

Senaattorit rikkoivat Obama-hallinnon tabun ja kutsuivat muslimiveljeskunnan syrjäyttämistä vallasta sotilasvallankaappaukseksi, mikä sai juntan (hallituksen) edustajat raivoihinsa. Muslimiveljeskunta arvelikin, että USA on vetämässä tukensa juntalta, koska sen tulevaisuus on synkkä.

Lähi-Idän sunnivaltiot ovat - jos ei nyt kaikki niin ainakin pääsääntöisesti - hyvin vaikeassa kriisissä. Siirtyminen demokratiaan on pikemmin vaikeuttanut asiaa kuin helpottanut tilannetta. Optimisti väittäisi, että kyseessä ovat siirtymäajan ongelmat, realisti väittää, että kyseessä on maiden kulttuuriin inherentisti liittyvä ongelma.

Länsi on peloissaan al-Qaidan toiminnan aktivoitumisesta Lähi-Idässä. Aktivoituminen on osin seurausta demokratisoitumiskehityksestä (=kaaoksesta). Riski, että al-Qaidan toiminta leviää Euroopan laajan sunniväestön keskuuteen hermostuttaa länsimaisia johtajia.

Ei kommentteja: