sunnuntaina, elokuuta 26, 2012

Suomen Kuvalehti Saksan juutalais-kysymyksestä 1938

Suosittelen tätä blogikirjoitusta, joka referoi Suomen Kuvalehden artikkelia Saksan juutalais-kysymyksestä vuodelta 1938.

"Totuus" muuttuu aina ajan mukana. On vaikea sanoa, onko vuoden 1938 suomalaisen laatulehden käsitys juutalaisuuden luonteesta lähempänä vai kauempana totuutta kuin sodanjälkeinen käsitys juutalaisista syyttöminä uhreina.

Vuoden 1938 artikkeli lienee kyllä oikeassa siinä suhteessa, että nykyterminologiaa käyttääksemme juutalaisuus on pitkälti sisäryhmä-moraalia harjoittava ryhmä samalla tavalla kuin romanitkin. (Suomenruotsalaisuus sen sijaan ei harjoita sisäryhmä-moraalia vaan on ainoastaan tehokas etninen verkosto. Vaikka suomenruotsalaiset eivät yksilöinä ole sen älykkäämpiä kuin suomalaiset, etninen verkosto Ankdammen tehostaa heidän toimintaansa.)

Vuoden 1938 artikkeli kuullostaa tietysti nykyihmisen silmin jollain lailla kuvottavalta syyttäessään juutalaisia moraalittomuuden levittäjiksi. Holocaustin taustaa vastaan Suomen Kuvalehden artikkelia on ehkä vaikea nähdä analyyttisenä ja rakentavana analyysinä juutalaiskysymystä kohtaan, miksi sen kirjoittaja artikkelin ehkä kuitenkin oli tarkoittanut. Toisaalta Suomen Kuvalehti tunnustaa juutalaiset myös äärimmäisen lahjakkaiksi ja yritteliäiksi ihmisiksi, jos kohta tavallista normityötä halveksiviksi elitisteiksi.

Avoimessa yhteiskunnassa etnisten ryhmien erityispiirteitä - hyvässä ja huonossa - pitää voida analyyttisesti käsitellä. Niin suomalaisten, juutalaisten kuin romanien.

3 kommenttia:

Juoni kirjoitti...

Vaikka suomenruotsalaiset eivät yksilöinä ole sen älykkäämpiä kuin suomalaiset

Kyllä nykyään saattavat ollakin.

Vielä 100 vuotta sitten esim. Helsingissä oli ruotsinkielinen työväenluokka, joka vuosisadan aikana on kuitenkin sulautunut osaksi suomenkielisiä. Ainankin etelärannikon ruotsinkieliset tuppaavat olemaan ylemmistä sosiaaliluokista. Pohjanmaan tilanne tosin taitaa olla toinen.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on eräs syy siihen, miksi juutalaisten katsottiin levittävän moraalittomuutta. Myös eräs syy antisemitismiin.

http://www.tappis.0catch.com/Zwi_Migdal.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Zwi_Migdal

Anonyymi kirjoitti...

Yksi simppeli asia jota Härmäläiset eivät näy koskaan tajuavan saati sisäistävän, tällaisissa asioissa on, että ´aktiivinen vähemmistö on ainoa oikea enemmistö´. Suurin osa ihmisistä kuuluu iroonista kyllä ...hetkinen.. vähemmistöön. Tai on ainakin aikalailla uhdentekevää. Ovat hajaantuneet, neljään tuuleen.