keskiviikkona, elokuuta 15, 2012

Amerikkalainen keskustelu sosiaalipolitiikasta

Edelliseen postaukseeni liittyen olen lukenut kommentteja Bowlesin ja Gintisin tekstiin Is Equalite Passe?. Kaikesta esittämästäni hyvinvointivaltio-kritiikistä huolimatta olen hämmentynyt siitä, että USA:ssa todella laajasti ajatellaan että köyhyyden poistaminen ei ole ollenkaan valtion asia.

Taloustieteilijät Kevin McCabe and Vernon Smith toteavat:

We think the widespread experimental and other evidence for the innate practice of reciprocity by some, but not all agents (roughly half our subjects choose reciprocity, and half choose noncooperative play when given a choice) in decentralized processes of social exchange, suggest that the problem of distributional transfers might best be handled by individuals, acting alone or through social institutions. That is, the alleviation of poverty should largely be considered none of the government's business, and in this sense belongs in the same category with drugs, abortion, health care, population size, prostitution, schooling and religion.

Vasemmistolaiset taloustieteilijät Bowles ja Gintis vastaavat
:

Third, while we agree with McCabe and Smith about the facts concerning reciprocity motives, we find no merit in their view that "the alleviation of poverty should be none of the government's business" (along with health and schooling). Alleviating poverty is a form of social insurance for which there are no private markets (you can buy insurance on your life or property, but not your future income). Moreover, the absence of poverty is a public good, like environmental quality or public safety, the provision of which through private markets is bound to be insufficient. Voters have strong preferences to live in a society which protects all of its members against dire poverty, and these preferences simply cannot be implemented by private acts of charity. Still, we agree with McCabe and Smith that governments could be much more inventive in subjecting their own actions to more stringent tests of accountability to the public's heterogeneous preferences.

Minulla ei ole itselläni mustavalkoista mielipidettä asiaan paitsi että uskon spesifisesti pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan olevan kestävyysvajeen edessä. Tämä ei ole kuitenkaan periaatteellinen kanta hyvinvointiyhteiskuntaa vastaan.

6 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Entä jos kestävyysvaje on hyvinvointivaltion yksi kehitysvaihe eli yksi viimeisimmistä ellei viimeisin?

Kestävyysvaje on luonnollinen seuraus hyvinvointivaltioon sisältyvistä kannustimista.

Anonyymi kirjoitti...


Mansikka-aholla tuoksuu, laitaman siimeksessä ilmanvire hyväilee. Vaan makaapa joku minsa, ja kohta on joku itikka veresi perään. Ei lepoa missään.

Kiusanko tähden vai miksi, kiusa ja tuskaantuneisuus hyökkää päälle hyttysenä auringon kuumotuksena, naapurina. Enkö keksisi parempaa ?
Helmut Schmidt vie toivon. "Visionääristen ihmisten pitäisi mennä tohtorille." Saksan ex-pääministeri ja Weltin ex-päätoimittaja maailmallisesti viisas, heitti huomionsa Saksan kokeiluista niin fasismin kuin kummunisminkin kanssa. Kuollutta järkioppia molemmat, kirjoituspöydiltä. Möivät kaduilla kun huutokaupattiin solidaarisuuden lojaalisuuden, oikeuden -ja niin egaliteen tunnemyrskyissä.

Jos ihminen kombinoi riidan haastamisensa konstilliseen leikkkisyyteensä, niin saadaanko atomipommi risteilyohjuksen kärkeen ?
Olipa iso heitto ! Hyvä minä. No nakkikiskajonossa elää vanha tappelumeinki. Taloudellisessa kilpailussa ja statuskilpailussa ja monessa, annetaan sijaa uhoamiselle ja oman hännän nostamiselle. Noissa Schmidtin läimäyttämissä ylevyysopeissa oli sijaa vain kilvoittelulle, itsensä voittamiselle. Ei innosta -ainakaan jos ei odota Viimeistä Tuomiota.

Entäs sitten kilpailukyky ? Viikinkijengi kasvoi palkkasoturirykmenteiksi Saksanmaalle. Siellä se kohtasi Wallensteinin. Kohta samoja taistelupolkuja lavensivat Marseljeesin miehet. Ja pian olivat demokratiat liikkeellä rokotettuine ja ruokittuine, massamittaisina armeijoina jotka eivät mahtuneet Euroopassa liikkkumaan, vaan jäivät poteroihinsa 1914-18.
Sitten tuli blitzkrig. Mobilepuhelimet tankeissa ja syöksyhävittäjissä. Suma liikkui taas -Hirosimaan saakka. Meikäpoikahan tekee oikein historianfilosofiaa ! Pysy kärrillä. Minäkin pidän hupun silmilläni.

Sodasta meni romantiikka. Kun perhe- ja muu lähiöväkivalta tuottaa morkkista ja koulukiusaamisen venähtäminen työpaikoille vihdoin on vain steriili substituutio, niin varaventtiiliksi löytyi talous ja muut siviilikentät. Etenkin rahanhimo, sillä rahalla voi kaikken muun ostaa.Juristit takatoimistoon, kaunottaret sänkyyn ja vastaanotoille, ja lääkäreitä voi kilpailuttaa oikean reseptin haussa. Eikä köyhänä niellä kroonistamismyrkkyjä joilla hyvinvointiValtio varmistaa äänestysasiakas-uskollisuutta.
jatk..

Anonyymi kirjoitti...



jtk...
Entisen sivistysskaalan kuten killan maakunnan tai isännänpöydän pituuden rajoista päästiin elinkeinoissa armeijamitoituksia noudattaen. Ja kas, raha mahtuukin liikkumaan, ei ruuhkaudu taseisiin. Tulla putkahti ihmisten keskelle tämä globaali. Sen kivoja ottelumuotoja on Private Equity. Siinä työläisen eläkerahastoilla mennään järjestelemään firmojen osake- (equity)eriä sopivammiksi kokonaisuuksiksi. Ja valitaan tälle uudelle luomukselle sopiva sijainti ja jakeluro-rot. Näin saadaan eläkerahastojen kassavirta liikkeelle, palkkiot organisoijille, ja vihdoin osinkoja eläkeyhtiölle. Sitten junailu voidaan uusia ja lisätä velkaa mukaan ja sitten ollaankin semmosessa VINCAPITASSA tai PONZISSA eli pyramidihuijauksessa. Herrat ja rouvat MBA ovat parhaansa mukaan isonneet ja kotia kärränneet bonuskoreutta.

Tämähän alkoi huojua ja säröillä 2007. Sitten se on ollutkin menoa. Kaikki kaunis kuihtuu. Olihan varjopankki ihana. Teit sen KiinaPerlos Yhtiön isänmaan ja ralliSohlbergin KorkeinOikeusSohlbergin jne pohjalle.
Panit KPY osakkeita ja sen velkakirjoja vakuuksisksi Ilmariseen,sait rahat organisoida BjörnMandatum ja Barcley Capital neuvonantijana ja bonuskumppaneina homman Kiinaan. Suvullekin rahaa jäi enempi kuin koskaan kansankokonaisus Suomen aikoina GWS mainiosta rasiasta.

Enimmän osan omistusta perivät advokaatit eli rahastot kautta Fidelityn ja Blackrock instituutiotodellisuuden, joista Pisan kouluperälläkin tiedetään että olisiko 3 vaiko 12 kk:n heli-euri-fingerpori pikkasen edullisempi. Ja olisiko nyt aika jättää pillerit vaiko tettää kaksoset Terveystalon uuden tekniikan tullessa Suomeenkin 2016. Minulle sanottiin.

Kun nyt tänään ministereistämme ihanin Maria Guzenina-Rickhardson on pantu ahtaalle ryökälepiirteisten ja heli-euri-fingerpori kansantaju-kankaalle rökittäjien toimesta, niin ihan vain sanoisin että Terveystalo eikun Mehiläinen, ja sen raihnaistenhoitoDisioona Attendo on vastaan noita henkilömitoituksia. Ne kun tekisivät asian paitsi automaateilla, ml. Tekesautomaatti- ja Sitrarobotti-rahoitus, ja työvoimapolitiikka-ohjatulla syrjäytymis-tuki-työvoimalla. Eikä siis alan ammattilaispätevien riittävillä kiintiöilla. Attendolle on taas uusi lähetys lähdössä Filippiineiltä. Ja kilpailutusohjeistuksella kristillisperityt vanhainkodit kukkasineen miinustetaan allergiahajusina. Attendo-MedOne tietää panna tarjoukseen myös voittoprosentin (ja velkakuorman hoitorahat junailijataustoilleen) ,sillä tarjoustilanne on ripustettu.

Allergialääkäristä saa plussaa. Attendo on työeläkeyhtiöidemme rahoilla tehty ns. bisnesenkelipiirien toimesta. Jälkimmäiset saivat taas budjettiriihessä lisää vääntömomenttia. Heidän ruotsigurunsa Björn Savenin Tarja Halonen palkitsi 2008 Leijonamitallilla ja nauhoilla. --Kivahan näitä on pimeästä sosiaalisesta mediasta parahdella, päivänvaloon en pääse enkä uskaltaudu -pakkohoito ja anti-adhl-piikki vartoisivat. Vai kuinka nettipoliisi.
Jukka Sjöstedt

Jukka Aakula kirjoitti...

Kiitos runosta. Olen kuitenkin eri mieltä tässä asiassa, Jukka:

Kun nyt tänään ministereistämme ihanin Maria Guzenina-Rickhardson on pantu ahtaalle ryökälepiirteisten ja heli-euri-fingerpori kansantaju-kankaalle rökittäjien toimesta, niin ihan vain sanoisin että Terveystalo eikun Mehiläinen, ja sen raihnaistenhoitoDisioona Attendo on vastaan noita henkilömitoituksia.

Demarit ovat populisteja. He kieltävät eläkeiän noston hallituksen elinaikana ja onnistuvat tällä varmaan saamaan itselleen ääniä.

Sama henkilömitoitus-asiassa.

Rahaa ollaan valmiita kuluttamaan ja maa ollaan valmiina panemaan velkataakan alle jotta saadaan ääniä. Maksajiksi on ajateltu laittaa nuoret ikäluokat, jotka kuitenkin sitten pakenevat eläkeläisten syöttämisvelvollisuuksia lopulta vaikkapa Viroon.

Jukka Aakula kirjoitti...

Vasarahammer: Entä jos kestävyysvaje on hyvinvointivaltion yksi kehitysvaihe eli yksi viimeisimmistä ellei viimeisin?

Näin minäkin ajattelen. Alkuvaiheessa sosialihuollon varassa elää - häpeää tuntien - vain se jolla ei ole vaihtoehtoja. Myöhemmin sosiaalihuollon varassa eläminen alkaa osalla väestöä olla sääntö eikä poikkeus.

Lisäksi eläkeläisten määärä kasvaa ja eläkeläisten oletetaan saavan toimeentulonsa valtiolta eikä vaikkapa lapsiltaan. Lapsista huolehtiminen alkaa siirtyä vanhemmilta yhteiskunnalle.

Aktiiviväestö alkaa kyllästyä.


Anonyymi kirjoitti...


Tilannehan saattaisi olla noussut vain työläydestä sujuttautua uuden materiaalisen yltäkylläisyyden aikakauteen. Jopa ihmissuita ruokitaan jokapäivä 7 mrd kpl. Osaa liiaksikin. Hengissä heitä pidetään kohta kutakin yli 100 vuotta. Ja sitä rataa. Itseäni kummastuttaa kuinka mitenkään voidaan lypsää noita dairyvolyymejä jugurtteja piimäherkkuja lastenmilkkistä. Saati kuinka ihmeessä porsitetaan emakkoja ja vasikoitetaan lehmiä kunkin ihmisen syödä useampia per vuosi per 100 vuotta. Ja kuitenkin se vaan tuntuu suttaantuvan.

Tänään taas kohutaan Suomen huomiosta maailmalla. Panen pari lainasäettä runolähteestä, joka puhkeaa oudoista säröistä -järkitukkijoiden jyrätessä umpiin. Ihan kuten vanhassa maataloudessa kynnettiin kaikenaikaa. Rikkakasvit nurin samalla kiitollisina uusien rikkojen sinikkäästä noususta, humukseksi kynnettäväksi.

Ambrose Evans-Pritchard poikkesi eilen (16.8.) Helsingissä ja kenties on bongattavissa tänäänkin Suomenniemeltä. En tiedä. Aamun Telegrahista luen hänen tavanneen Erkki Tuomiojan, joka rävähtikin silmille kohuotsikolla "Suomi valmistautuu euroalueen hajoamiseen". Sisältö jäi kesyksi, kylläkin -kukaan eivät edes True Finns aja hajoamista ; ja että kaikkeenhan pitää varautua -kuten yleisesikunnissakin aina kaavaillaan, pyöritteli rauhanmies Tuomioja -viikinkiyläluokkaisen brittiälykön paahteessa.

Itse Ambrosen kohdatessaan Timo Soini kuitenkin puhui uhmakkammin. Kukaan ei halua syytä niskoilleen irtaantumalla ensimmäisenä, mutta on vain ajankysymys kun pakkopaita revitään. Se aiheuttaa niin paljon kurjuutta -turhaa- miljoonille, selitti Soini.
Myös Miapetra Kumpula-Natri Suuren valiokunnan puheenjohtajana, Grand Commitee on Europe (!) , pääsi ääneen. Hän kuten Tuomiojakin tulkitsivat sovitun että "mekanismeilla" on takaisinmaksuissa etuoikeus - ja Tuomioja jopa sanoi ettei hän luota EU:n sisärenkaan "neljän koplaan" (Draghi, Monti ,Rajoy, Ramboy).

Joka tapauksessa Evans-Pritchard pääsee suomiprofiilin alkujuurelle eli siihen sijoittajavastuuseen. Senhän Jutta Urpilainen veti esiin vaalien alla ja pelasti Puolueen.
Kun sijoittajilta, paitsi EU:lta ja EKP:ltä, leikattiin 75 % Kreikka saamisbondeistaan, alkoivat lainottajat karsastaa Italiaa ja Espanjaa. Eli epidemia paheni.Parempi pysyä erossa moisista arvopapereista. Joku siis niitä vastaavasti ostaa salkkuunsa halvalla. Eiväthän ne maailmasta katoa (paitsi kun leikataan malliin Kreikka75%). Oikeastaan niiden määrä kasvaa vajeiden jatkuessa. Ja jossakin ne sijaitsevat: pankeissa ja eläkeyhtiöissä poikkeussäännöin ei-päiväarvoon kirjattuina, havittelijoiden uumenissa tullakseen aikoinaan esiin Hedge Fundien kymmenmiljardisina voittoina .Siihen malliin kuin subprimekeinottelijoita onnasi 2007-08.

Tai konkursseina -on jo sattunutkin- kun rahkeet eivät kestä ylläpitää tätä strategiaa. Kuuluisin näistä on ent.GS toimitusjohtajan, ent.kuvernöörin Jon Corzinin katastrofi vuoden takaa. Hän löi vetoa euron nopean nurinmenon puolesta ja toisten haiden hyökätessä hän päällensä, homma kaatui. Outoa oli minulle sekin kuinka äkkiä tällainen Wall Streetin ja US politiikan huippumies nostatti tämänkin uuden uhkapelistrategain. Hän sai miljardimäärin myötäomistajia ja kymmenin miljardein halpaa lainotusta, aikana jona vähempiä elinkeinoyhtiöitä kaatuu lainotuksen katkaisuihin. Finanssit eivät enää todellakaan toimi ensisijaisesti reaalielinkeinoja varten ja ihmisten ponnistusalustoiksi asettumispalveluksessa. Ne ovat itsetarkoituksellinen rahamiesylimystön nostattamis- ja vakiinnuttamisinstituutio. WinWin tilanne yhtä sorttia : sekä MBA:t että kiinatyöläiset parantavat elämälaatujaan.

Sen instituution kaataminen yhdistää Merkelin ja Timo Soinin. On palattava alkukirkkoon.
Jukka Sjöstedt