tiistaina, heinäkuuta 20, 2010

Nokiasta ja Suomesta

Toinen Aakken kuukauden vanha kommentti liittyi Nokiaan ja siihen että Nokia ja suomalainen insinöörityö on lopulta parhaimmillaan ilmastojärjestelmän hallintapaneelin kaltaisten insinöörityön taidonnäytteiden valmistuksessa:

Basic-luurit kun eivät juuri poikkea jostain muusta suomalaisen insinöörityön "kruununjalokivestä", kuten vaikkapa jonkun ilmastointijärjestelmän hallintapaneelista. Tällaisessa hallintapaneelissa on jotakuinkin samanlainen käyttölogiikka ja sama määrä toiminnallisuuksia, kuin 1100-mallissa.

Kun kyse on vähänkään rikkaammasta sisällöstä, ei enää saadakaan niin hyvää jälkeä aikaan. Yksi Nokian sisältöliiketoimintaa yhdistävä asia on se, että Nokia pyrkii luomaan kaiken sisältönsä itse - käyttöjärjestelmät (Symbianit, Meegot) ja palvelut (Ovi). Ja sitä se ei ainakaan Symbian Gurun blogin mukaan tee hyvin. Ja olisihan se jumankauta aikamoinen ihme, jos Nokia olisi tällainen omnipotent toimija, joka pystyisi luomaan kaiken in-house.


Nokian kompurointi nyt, kun pitäisi onnistua tekemään älypuhelimia, on varsin luonnollista. Älypuhelimien teko ei ole pelkkää suunnittelua, valmistusta ja logistiikka. Pitäisi osata tehdä yhteistyötä ja partneroitua aidosti (=ei niinkuin orjapiiskuri ja orja) operaattorien, käyttöjärjestelmän kehittäjien ja sisällöntuottajien kanssa. Partneroituminen tässä tapauksessa merkitsee yhteistyötä samanveroisten kanssa. Siihen ei kuulu jatkuva Perkele.

Mieleen tulee taas suomalaisten ja ruotsalaisten jatkuvat konfliktit yhteisorganisaatioissa. Ruotsalaisten jatkuva keskustelu ja konsensuksen etsiminen ärsytti ainakin minua nykyisessä työssäni aluksi suunnattomasti vaikka olen ehkä sen jo puoliksi hyväksynyt. Suomalisten on kuitenkin myönnettävä että tällä hetkellä ruotsalaiset yritykset menestyvät ja suomalaiset eivät menesty.

Menestystä ei voi selittää vain halvalla kruunulla. Kun euron arvo laskee, Nokia väittää olevansa halvan euron takia ongelmissa. Nokia kompuroi älypuhelimien kanssa, Sony Ericsson on onnistunut parantamaan tulostaan nimenomaan älypuhelinten avulla.

H&M ja IKEA ovat tietysti ruotsalaisia menestystarinoita, mutta myös suomalaisen insinöörityön perus-sfäärissä olevassa verkkoliiketoiminnassa Ericsson on NSN:ää oleellisesti vahvempi.

Luulen kuitenkin, että vaikka verkkoliiketoiminnassa Nokia tulos on ollut jonkin aikaa heikohko, mestystekijöitä on paljon eikä periksi ole annettu. Ala on ollut murroksessa eikä Ericssonia ja Huaweita lukuunottamatta kukaan iso pelaaja ole mobiili-verkko-toiminnassa oikein menestynyt. Eilisen kaupan jälkeen NSN on Amerikan markkinoilla oleellinen pelaaja, siinä missä emo-Nokia on menettänyt Amerikassa pelin.

12 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Toistan vain sen, jonka jo aiemmin sanoin: Nokian pitäisi keskittyä tekemään puhelimia. Sillä on markkinoiden paras rauta, mutta huonoimmat myyntiartikkelit. Minulle tulevat mieleen jotenkin 1970-luvun japanilaiset autot ja niiden edustusmallit contra tavalliselle kansalaiselle tarkoitetut mallit.

Aakke kirjoitti...

Kallasvuo on mitä ilmeisemmin lähdössä TJ:n paikalta.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/WSJ+Nokia+vaihtamassa+toimitusjohtajaa+pikavauhtia/1135258700112

HS:n uutisen kommenttiosio on mielenkiintoinen. Tässä joitakin omia poimintojani, joita kommentoin nyt tässä:

"Kallasvuo kertoo uusista tuotteista yhtä innostuneesti ja yhtä hyvällä englannin ääntämisellä mitä kaksi minuuttia suolavedessä keitetty porkkana."

-Mielestäni tässä on selvä yhteys esim. Applen Steve Jobsiin. Muun muassa Arctic Startupin 7 Ways Nokia Can Win Again -artikkelissa (http://www.arcticstartup.com/2010/06/18/7-ways-nokia-can-win-again) neuvotaan Nokiaa "luomaan saarnaajia" (create evangelists), jotka pystyvät vahvaan kommunikaatioon yleisön kanssa.

"Toinen asia, missä Nokian pitäisi parantaa pikavauhtia, on Yhdysvaltojen matkapuhelinmarkkinat. Tuo kenttä kuitenkin vetää lähes suurimman osan näistä multimediatietokoneista. Eivät ole vain tajunneet, että puhelin noilla markkinoilla pitää tehdä yhteistyössä ja sulassa sovussa matkapuhelinoperaattorin kanssa (vrt. iPhone ja AT&T), jotta hommasta tulee jotain. Paikallinen populaatio kun ei ole tottunut ostamaan puhelinta erikseen. Puhelin halutaan "avaimet käteen -periaatteella"."

"Nokiaa haukutaan kovin usein insinöörivetoiseksi firmaksi. Väärin. Pulma ei ole se, että insinöörit eivät keksisi mielenkiintoisia juttuja, vaan se, että tuote- ja tuotekehitysstrategiaa vetävät kirjanpitäjät, eivät insinöörit."

-Tähän viittasin aikaisemmissa kommenteissani. Nokiaa johtavat tukitoimintojen ihmiset.

"Nokia on mielestäni liikaa edennyt omia polkujaan, eikä sen siivet ole enään kantaneet kilpailun kiristyessä; Nokia ei ole enään edistyksellinen puhelin verrattuna moniin kipailijoihinsa. Applen käyttäjärjestelmä on omaa luokkaansa samoin apps-store pesee ovi palvelun käytettävyytensä osalta mennen tullen. Jos pyörittelee päivän vaikka Iphonea ohjelmineen ja Nokian lippulaivaa, on helppo nähdä erot. Nokia oli taannoin ylivertainen juuri käytettävyydessä, nyt tämä paikka on selkeästi historiaa."

"Odotan MeeGolta työpöytäkäyttöliittymää, joka putkahtaa työpöytämonitoriin tai taulutelkkariin kun Nokia-MeeGo asetetaan telakkaan. Tulevaisuudessa on monia perheitä, jotka eivät erillistä tietokonetta tarvitse, vaan hommat hoidetaan telakoitavilla taskutietokoneilla, joita on yhtä monta kuin perheenjäseniä."

-Tähän kommenttiin Nokian kannattaisi suhtautua erittäin vakavasti. Kännykän desktop-käyttö on uskoakseni tulevaisuuden (mega)trendi.

"Tässä paras tilasto siitä miten Nokia hukkaa resurssejaan, ja on täynnä suojatyöpaikkoja:

Apple
Revenue $32.48 billion
Operating income $6.28 billion
Employees 35,000

Nokia
Revenue $72.349 billion
Operating income $7.08 billion
Employees 123,347"


-Luvut puhukoon puolestaan.

Aakke kirjoitti...

(jatkuu...)

"Jotenkin vain tulee sellainen tunne, ettei Nokian johdossa ole enää haluttukaan tehdä luureja Usa:n markkinoille, vaan kaikki voimat on keskitetty kehittyville markkinoille, joille nämä Nokian muoviämpäripuhelimet näyttää kelpaavan hyvin. Kehittyneiden markkinoiden vahvalla asemalla Nokia on nostanut markkinaosuuden korkealle, mutta samalla on pudottu esim. Usa:n älyluurien markkinoilta."

-Nokialla on kolme focus-vaihtoehtoa:
1) High-tech (älypuhelimet)
2) Low-tech (perusluurit)
3) Molemmat

Ongelmat eri vaihtoehtoja koskien:
1) Älypuhelimien kehitykseen liittyvät ongelmat.
2) Piratismi, vielä halvemmat kilpailijat.
3) Resurssien allokointi, onko riittävästi resursseja koko spektrin kattavaan presenssiin sekä markkina- että laitetyyppiperspektiivistä katsottuna?

"Android-kelkkaan lähteminen olisi Nokialle tässä tilanteessa todellinen vikatikki, koska silloin Nokia luovuttaisi suosiolla suuren osan tuotekehityksestään ja myös voitoista kilpailijalleen Googlelle, ja antaisi kuluttajille signaalin ettei usko omaan tuotekehitykseensä sillä saralla. Kannattaa kuitenkin muistaa että Nokia on edelleen maailman suurin kännykkävalmistaja."

-Niin minustakin. Mutta Meego saa olla sitten aikamoinen "ihmeidentekijä".

"Viimeisimpinä ennen iPhoneen vaihtamista N70, N80, N95 ja E90. Viimeisimmän kohdalla tuli mitta jatkuvan kaatuilun ja ohjelmien hankalahkon asennuksen kanssa suoraan sanottuna täyteen. Nyt näin jälkeenpäin ajateltuna ei ole hankala ymmärtää miksi. Jo pelkästään puhelimen uuden ohjelmiston päivittäminen vaati koko laitteen täyden resetoinnin, eikä varmuuskopiosta voinut palauttaa eri ohjelmistoversioiden välillä."

-Karu totuus Nokian "älypuhelimista".

"iPhonen käyttöliittymän toimivuus ja nopeus on omaa luokkaa verrattuna saman ikäluokan Nokioihin.

Nokia on tehnyt 10 vuotta käytännössä samaa puhelinta."


-"Steve Jobs got it right the first time". En tiedä kuinka kauan iPhonea hiottiin, mutta siitä saatiin uskomattoman hyvä YHDELLÄ KERTAA.

"Sama ongelma on monessa muussakin suomalaisessa isossa yrityksessä: innovaatioista ei palkita. Hyvästä ideasta yritys käyttää oikeuttaan työsuhdekeksintöön ja antaa työntekijälle vastineeksi 20-50€ tai yleensä lämmintä kättä ja maininnan viikkopalaverin sivulauseessa."

-Suomalaisissa yrityksissä työntekijän luovuuttahan pidetään ihan itsestäänselvyytenä. Ei sellaisesta tarvitse erikseen palkita. ;)

"Nokia lähtee Suomesta kun aika koittaa. Se voi tulla nopeastikin, kuten tässä nähdään: "Vielä toukokuussa Jorma Ollila vakuutti, että Nokian johdolla on yhtiön hallituksen tuki.""

-Pari kuukautta on lyhyt aika. Kvartaalikin on pidempi.

"Eli 20 € halppiskännykkä ja 1000 € huippukännykkä on saman tuotemerkin alla eli kun jos joku sanoo että mulla on Nokian puhelin niin millainen puhelin hänellä oikein on? Iphonessa on melko selvää mikä puhelin on kyseessä. Eli tuoteperheille pitäisi keksiä vetävämpiä nimiä kuin joku S60 alustainen yms."

-Pitäisikö Nokian alkaa myydä kalliimpia älypuhelimiaan erityisellä älypuhelinbrändillä?

Aakke kirjoitti...

(jatkuu, viimeinen osa...)

"Kallasvuosta ei ole jättiyrityksen luovaksi vetäjäksi."

-Voisiko Nokiassa toimia järjestely, jossa on CEO ja jonkinlainen erillinen "CCO, Chief Creative Officer"? Mielestäni se tyyppi joka hoitaa juoksevia asioita tehokkaasti, ja se, joka visioi tulevaa, eivät voi olla sama henkilö. Ajallinen fokus on näissä kahdessa ihan eri paikoissa.

"Tuollainen vanhanaikainen Suomi-asenne ajoi metsäteollisuuden ahdinkoon. Sielläkin oli olevinaan paras insinööriviisaus, ja niin investoitiin miljardeja isoihin bulkkituotekoneisiin Suomessa, josta on pitkä matka joka paikkaan. On jouduttu myöntämään, että sitä, mikä on hyvää paperia ja missä sitä on paras valmistaa, ei määrittele insinööri vaan asiakas. Sama se on näissä kännyköissä. Insinöörien jaaritukset eivät ostajaa kiinnosta, vaan se miten laite toimii ja mitä sillä voi tehdä. Insinöörin mielestä insinööri tietää parhaiten, mikä on käyttäjälle hyväksi, mutta kun kuluttajista on tullut niin uppiniskaisia, että määrittelevät mieluummin itse, mitä laitteelta ulkonäköä myöten haluavat. Ei näytä insinöörin päähän mahtuvan."

-Ja lopuksi sitten myös insinöörit saavat kuulla kunniansa. Turhaanko?

Jukka Aakula kirjoitti...

Kiitos, Aakke

Joku analyytikko vaati että Nokian pitäisi nyt hankkia nimenomaan pomo, jolla on hallussa sellainen teknologia kuin "laivan kääntäminen uuteen kurssiin".

En tiedä sitten kuuluuko tuollaisen pomon tehtäviin myös suunnan määrääminen.

Minulla ei ainakaan ole viisasten kiveä siihen mikä pitäisi olla uusi suunta. Siis mikä esim. aakken maitsemista a) - c) voisi olla paras.

Mun suosikki melkein on: Hyvä, halpa ja laadukas, mutta avoin käyttis ja avoin app store. Jospa Nokia tekisi todella halvalla Android-kännykän Intian markkinoille. Ja intialainen pomo. Ja pääkonttori Etelä-Intiaan.

Jukka Aakula kirjoitti...

NSN:n johto voisi ollla Karaportissa edelleen.

Aakke kirjoitti...

Myös Nokian piruilu Applelle iPhonen antenniongelmasta on tosi lapsellista. Ihan aiheesta voisi kysyä mikseivät muut valmistajat piruile Applelle? Mielestäni se kertoo vain siitä, että Nokia ei pysty tällä hetkellä mihinkään muuhun kuin piruiluun. Todella säälittävää, kun samaan aikaan pitäisi saada kuumaa rautaa ulos.

Jollain tapaa tuntuu, että Nokian johto on mennyt 2-3 vuotta sitten jonkinlaiseen laissez-faire -tilaan, kun ollaan huomattu että ollaan too big to fail. Sen jälkeen on ollut helppo päästellä alamäkeen, koska alamäessä ei tarvita vauhtia. Vaikka Nokian pörssiarvo onkin sulanut, on se edelleen too big to fail ja muille kännykkävalmistajille a force to be reckoned with.

Jukka Aakula kirjoitti...

Ärsyynnyin samasta asiasta. Nokialaiset jaksoivat todella innostua täsätä iPhonen antenniasiasta.

Arvaan että varsinkin emo-Nokialla alkaa tunnelmat olla alakuloiset. Olisipa kiinnostavaa kuunnella juttuja pääkonttorin ruokalassa. Kielletäänkö ruokapöydissä vielä ogelman olemassaolo ja naureskellaan kyynisesti Applen antenneille, vai vallitseeko yleinen masennus.

Moniko uskaltaa ääneen sanoa että tarvitaan suuri muutos.

Onko toivoa? Vai onko ainoao ongelma kuinka syyren kädenpuristuksen kukin ehtii saamaan?

Aakke kirjoitti...

"Jospa Nokia tekisi todella halvalla Android-kännykän Intian markkinoille."

Jospa Nokia tekisi sellaisen kaikille markkinoille. Jos iPhone, HTC:n mallit ja muut pyörivät hintaluokassa 299-599, niin markkinat varmasti reagoisivat, jos vastaava Nokialainen olisi saatavilla vaikkapa hintaan 159-199.

Tietysti kauppiasporras saattaisi tehdä hinnallisen välimatkan tyhjäksi, ja myydä Nokialaista samaan hintaan muiden merkkien kanssa paremman katteen toivossa. Sopimuksilla tietty voisi säädellä kauppiaiden ulosmyyntihintoja, tyyliin: "Ette saa meidän puhelinta myyntiin, ellette myy sitä merkittävästi halvemmalla kuin muita malleja". Taitaa kuitenkin em. OVH-asetanta olla kilpailulakien vastaista monessakin maassa. Ainakin länsimaissa. Kiinassa ja Intiassa riittää kun on rahaa ja kontakteja. Ja Nokialla on.

***

Olen ollut kahden vaiheilla tuon Meego vs. Android homman kanssa. Käsittääkseni Nokia on halunnut panostaa palveluihin, ja näkee tulevaisuuden kassavirran tulevan yhä enenevissä määrin palveluista.

Tässä ehkä pitäisi eritellä kaksi asiaa: käyttöjärjestelmä ja palvelut. En tiedä näkeekö Nokia nämä kaksi samana asiana.

Käsittääkseni jos Nokian palvelut ovat niin hyviä, niin miksei niitä saisi "widgetteinä" vaikkapa iPhoneen, HTC:hen tai Samsungiin? Onko se niin tärkeää, että käyttöjärjestelmä tehdään in house ja että se on Nokian täydellisessä kontrollissa?

Ymmärrän kyllä, että jos keskivertokäyttäjän kännyn valikossa on e-mail kuvake, joka vie Gmailiin, niin se on pois Ovi Mailista ja sen mahdollisista (mainos)tuloista. Mutta kun Nokia on valovuosia Googlea ja muita web-toimijoita jäljessä, mitä tulee web-pohjaisiin palveluihin. Kun webbiin ilmestyy uusi palvelu, tekeekö Nokia siitä aina sitten "Ovi-version"? Ihme, ettei Nokia ole tehnyt Facebookista "Ovi-versiota" tyyliin Ovi Friends, tai jotain.

Siksipä ehdottaisin Nokian tekevän alaskirjaukset Meegosta ja Ovesta - ja lopettamaan niiden kehityksen. Life Toolsit, Navteq-navigointi, Sports Trackerit ym. softa Applen ja Googlen sovelluskauppoihin myytäväksi/ladattavaksi ilmaiseksi.

Nokian vahvuus on rauta, ei niinkään softa!

Jukka Aakula kirjoitti...

Eipä tuohon hyvään analyysiin paljoa lisättävää. muutama havainto:

1. Sekä käyttöjärjestelmästä että palveluista molemmista kiinnipitäminen on jonkinlaista äärimmäistä kontrolliajattelua. Samsungillakin on oma käyttis ja oma app store mutta he tukevat myös Androidia ja Googlen app storea. Jos Samsungilla on mahdollisuus tällaiseen monen polun strategiaan luulisi Nokiallakin olevan.

2. Jos Nokia lupuisi kokonaan omasta käyttiksestä ja alaskirjaisi Meegon ja siirtyisi Androidiin, ei Nokialla todennäköisesti olisi mitään kilpailuetuja palveluissakaan, koska on tosiaan valovuoden jäljessä webbi-pelaajia.

Aakke kirjoitti...

YLE uutiset: Nokian alusta valittiin ajotietokoneisiin

http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2010/07/nokian_alusta_valittiin_ajotietokoneisiin_1858944.html?origin=rss

"Tulevissa nokialaisissa toimiva Meego-alusta on valittu järjestelmäksi esimerkiksi BMW:n, GM:n, Mitsubishin, Hyundain ja Peugeot'n autoihin."

Tulipa yllättävä käänne. Nokiasta tuli sitten autoteollisuuden käyttöjärjestelmätoimittaja. Saa nähdä meneekö 3G-moduuleja kaupaksi autoihin myös.

Ollila on varmasti Fordin hallituksessa toimiessaan tyrkyttänyt Nokian tuotteita jokaiselle autoteollisuuden luukulle.

Ei sinäänsä paha liike kyllä. Meego+Navteq-navigointi voi olla tuottoisa, jos pääsee valloilleen.

Jukka Aakula kirjoitti...

Auton ohjausjärjestekmän luulisi olevan aivan erilaista kamaa kuin puhelimen.