lauantaina, heinäkuuta 10, 2010

Lomallelähtömietteitä

Pikkufirma on parhaimmillaan kuin heimo, jossa jokainen yrittää parhaansa mutta jokainen myös tietää, hyvinkö kukin toinen metsästäjä metsästää. Jos yhteen hiileen puhallus ei onnistu, saalis jää saamatta. Jos itse mokaat yhteisen asian, sinua hävettää.

Isossa firmassa yhteiset arvot, normit, lait (prosessit), valvonta, työnjako, palkitseminen ja rankaiseminen sekä johtajien karisma mahdollistavat parhaassa tapauksessa hyvän tuloksen. Iso firma ei kaadu heti, vaikka puolet työntekijöistä vapaamatkustaisi. (Iso firma on siis hiukan kuin hyvinvointivaltio.)

Isossa firmassa voidaan joskus saavuttaa pienen firman etuja jakamalla iso firma vaikkapa moneksi itsenäiseksi ja tulosvastuulliseksi maaorgaanisaatioksi. (Katso aiempi kirjoitukseni onnistuneesta organisoimisesta Saksan armeijassa.)

Eilen iltapäivällä lomalle lähtiessä oli iloinen olo kun pääsi lomalle, mutta myös tyytyväinen olo, kun tiesi, että loman jälkeen saa mennä takaisin samaan työpaikkaan. Vaikka työpäivät venyvät, vaikka homma on kaaoottista, vaikka joutuu tekemään välillä paskahommmia, vaikka välillä kokee ettei osaa.

Loma ei katkaise kirjoittelua. Se on ollut jo muutenkin aika harvaa. Kiire.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hyvää lomaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Antoisaa lomaa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hyvää kesää ja hyvää lomaa kaikille !

Valkea kirjoitti...

Mielestäni tämä tavoittaa lomaan sopivia mielentiloja. Hyvää lomaa:

http://www.youtube.com/watch?v=L6NopU9K_8M&feature=related