maanantaina, helmikuuta 22, 2010

Geenit väkivallan, persoonallisuuden ja äo:n takana

Geenit vaikuttavat eilisessä HS:ssä kirjoittavan antropologi Edward Duttonin mukaan voimakkaasti persoonallisuuteen. Suomalaisten muita länsieurooppalaisia suuremman väkivaltaisuuden takaa löytyy Duttonin mukaan todennäköisesti geneettisiä syitä. (Lähde: Helsingin Sanomat, 21.2.2010, sivu C12, Edward Dutton, Geenit ja kulttuuri selittävät suomalaisten väkivaltaisuutta)

Lainaan Duttonin tekstiä:

"Länsi-Eurooppaan verrattuna Suomi on väkivaltainen yhteiskunta. Syyt siihen ovat syvällä suomalaisessa kulttuurissa ja geeniperimässä.

Suomalainen väkivalta ei ole uusi ilmiö. Historiantutkija Anthony Uptonin mukaan Suomi oli jo 1800-luvulla selvästi väkivaltaisempi kuin Länsi-Euroopan valtiot.

Nykyisin Suomessa tehdään asukaslukuun nähden enemmän itsemurhia kuin muissa Pohjoismaissa, joissa luvut ovat yleensäkin korkeita. Perheväkivallassa Suomi on läntisen Euroopan kärkivaltio. Peräti 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut väkivallan uhriksi tai väkivallalla uhatuksi. Asukaslukuun nähden Suomessa tehdään keskimääräistä enemmän henkirikoksia.

Geenien uskotaan vaikuttavan merkittävästi persoonallisuuteen – ja siten myös kulttuuriin. Kulttuuri voi kehittyä omia polkujaan, mutta se on geneettisessä talutushihnassa.

Suomella on ympäristöstään poikkeava, melko yhtenäinen geenivaranto. Pienet, toisistaan erillään eläneet väestöt selittävät osittain sitä, että Suomessa esiintyy tavallista enemmän skitsofreniaa. Monien sitä sairastavien on todettu muuttuvan väkivaltaisiksi, jos he käyttävät paljon alkoholia.

Rankkaa ryyppäämistä suosiva kulttuuri, jolla on tällainen geneettinen taakka, on todennäköisesti väkivaltainen. Suomi on Länsi-Euroopan ainoa maa, jossa alkoholi on johtava kuolinsyy. Poliisin mukaan alkoholi on taustalla 85 prosentissa henkirikoksista, ja lähes kaikki henkirikoksiin syyllistyneet ovat alkoholisoituneita ja syrjäytyneitä miehiä"


Tämä tuskin on enää mikään uutinen muille kuin juristeille, jotka luulevat että luonnonlait määrätään lakikirjassa.

Useimmat tämän blogin lukijat lienevät kuulleet monista tutkmuksista, jotka varsin vääjäämättä osoittavat että yksilön, kansakunnan ja ihmisrodun (keskimääräinen) äo ja persoonallisuus selittyvät suurelta osin genetiikalla. Negroidi-, kaukasoidi- ja mongolirotujen on monissa tutkimuksissa esitetty eroavan voimakkaasti äo:n, väkivaltaisuuden ja lainkuuliaisuuden osalta. Esimerkiksi negroidien muita ihmisiä suuremmaksi väitetyn väkivaltaisuuden takaa löytyy professori Rushtonin mukaan geneettisiä syitä. (Lähde: Philip Rushton, Race, Evolution and Behavior. Rotujen välisistä persoonallisuuseroista katso myös Liisa Keltikangas-Järvinen, Teperamentti ja E.O. Wilson, On Human Nature.)

Katso aiempi postaukseni rotujen ja ihmisryhmien temperamenttieroista.

10 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Tässä täytyy nyt huomata, että Hs:sa käsitellään mielellään geenejä silloin kun niillä pyritään osoittamaan jotain negatiiviseksi koettua suomalaisista.

Noin puolella suomalaisista on geneettinen taipumus väkivaltaan, mutta se materialisoituu alkoholin käytön takia. Ilman alkoholia taipumus ei materialisoidu.

Tämä eroaa esim. mustista, joilla on taipumus väkivaltaan riippumatta päihteiden käytöstä.

Ehdotan, että suomalaiset korvaavat lisääntyvässä määrin alkoholin kahvilla.

Mitä juristeihin tulee, lainkäytössä totuus ei ole lähtökohta. Tämä toteamuksena, ei juristien puolustuksena.

Off-topic:

Kun kokoomuksessa joku yrittää keskustella vakavasti, saa mustaa huumoria vastaukseksi:

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Kokoomusnuorten+johtaja+luopuisi+kiinti%C3%B6pakolaisista/1135253148526

http://tomisandstrom.blogspot.com/2010/02/kokoomusnuorissa-myos-arvostetaan.html

"Rydman väittää, että monikulttuurisuudesta puhuminen on Kokoomukselle vaikeaa. Näin ei todellakaan ole, puolueen periaateohjemassakin puolustetaan voimakkaasti monikulttuurista Suomea."

Jukka Aakula kirjoitti...

Kaksoisstandardia on ilmassa.

Mutta summa summarum - aikuisen oikeasti kaikki täyspäiset tietänevät että roduissa ja etnisissä ryhmissä on eroja henkisissä ominaisuuksissa.

Se, millaisia nuo erot ovat on tietysti vielä osin epäselvää.
Mutta "suuri kuva" alkaa kuitenkin olla suht selkeä. Erojen suuruus on toki vielä hiukan hakusessa.

Juho kirjoitti...

Kiitos etenkin tuosta Tomi Sandströmin blogikommentista. Se oli oikein hauska.

Valkea kirjoitti...

Juho; ole hyvä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tänään perinnöllisyyden professori Petter Portin totesi HS:ssä:

Englantilainen, Suomessa asuva antropologi Edward Dutton kirjoitti yksipuolisesti suomalaisten väkivaltaisuudesta (HS Sunnuntaidebatti 21. 2.). Hän teki väkivallasta kokonaan yksilökeskeisen ja vieläpä geenikeskeisen ongelman ehdottamalla, että väkivaltaa ehkäistäisiin riskiryhmien vuosittaisilla mielenterveyteen keskittyvillä lääkärintarkastuksilla.

Ennaltaehkäisy on toki tärkeää, mutta toimenpiteiden tulisi kohdistua yhteiskunnan rakenteisiin. Esimerkiksi Turun yliopiston psykologian laitoksessa kehitetty KiVa Koulu -niminen toimenpideohjelma on jo nyt kokeiluvaiheessa osoittanut, että puuttumalla luokkayhteisön (koululaisten vanhemmat mukaan lukien) toimintatapoihin voidaan koulukiusaamista eli väkivaltaa vähentää.

Lisäksi Dutton korosti liiaksi geenien osuutta väittäessään, että geenit vaikuttavat merkittävästi persoonallisuuteen ja että kulttuuri on geneettisessä talutusnuorassa. Tällaiset uskomukset ovat kovin yleisiä, mutta tieteellisen totuuden arvoa niillä ei ole.

Miten muuten olisi mahdollista, että geneettiseltä rakenteeltaan hyvin homogeenisessa ihmiskunnassa esiintyy niin tavattoman laaja kulttuurien kirjo ja että ihmiset ovat persoonallisuudeltaan niin erilaisia eri puolilla maailmaa?

Moderni genetiikka puhuu pikemminkin sen puolesta, että geenit eivät ole kahle tai lieka vaan mahdollisuus.

Myös skitsofrenian ja alkoholismin genetiikasta kirjoittaessaan Dutton osoittautui amatööriksi. Skitsofrenian genetiikka on avoin kysymys. Ei tunneta yhtään geneettistä tekijää, joka olisi skitsofreniaan sairastumisen sen paremmin riittävä kuin välttämätönkään ehto.

Dutton kertoi jonkun slovenialaisen geenitutkijan väittävän, että suomalais-ugrilaiset kansat kantavat "uralilaista" geeniä, joka altistaa alkoholin haitoille.

Onkohan tämä tutkija todella havainnut tällaisen geenimuodon, vai onko kyseessä pelkkä väite? Entä onko hän ottanut huomioon sen, että suomalais-ugrilaiset kansat eivät ole lainkaan geneettisesti yhtenäinen ryhmä, vaan käsite on lähinnä kielitieteellinen?


En paljoa panisi painoa Portinin mielipiteille. Hän on suomalaisen biologian Breshnev.

Jukka Aakula kirjoitti...

Väite, että askitsofrenia on geneettistä, ei kaadu siihen että skitsofrenian aiheuttama geeni on löytymättä. Skitsofrenian periytyvyys on 80%:n luokkaa jolloin se auttamatta on geneettistä.

Valkea kirjoitti...

Re: referaatti

Ahaa, se oli siis taas tätä.

Tiesittekö muuten seuraavia asioita:

* Suomessa kotiväkivaltaa tilastoidaan tutkimuksissa poikkeuksellisen pikkutarkasti. Sellaiset asiat kuin toisen estäminen/hillitseminen (esim. pitämällä kiinni käsistä), työntäminen poispäin, kevyet läpsäytykset jne. lasketaan kotiväkivallaksi. Muissa maissa tällaista ei harrasteta. Tietyllä tavalla tekemällä tutkimuksista saa sen tuloksen kuin haluaa, ja suomalaisissa feministivaikutteisissakotiväkivaltatutkimuksissa on suuri ideologinen painolasti.

* Suomalaiset naiset käyttävät enemmän henkistä ja fyysistä väkivaltaa kuin miehet ja aloittavat suurimman osan riidoista ja tappeluista. Ainoa kotiväkivaltatilasto, jossa miehet johtavat naisia on hyvin harvinainen vakavia ruumiinvammoja tai kuoleman aiheuttava väkivalta, mutta näissäkin tilastoissa naiset ovat tekijöinä hyvin edustettuina.

Että näin jälleen kerran.

Jukka Aakula kirjoitti...

Minä näen asian niin, että suomalaisissa on tietynlaisia perinnöllisiä ongelmia niin kuin varmaan kaikissa muissakin populaatioissa.

Jos suomalaisten ongelma on korkea väkivaltaisuus muihin eurooppalaisiin nähden niin sitten on.

Tämä ei ole ainakaan argumentti valita heikkolaatuista väkeä Suomeen maahanmuuttajiksi.

Matti Mertojoki kirjoitti...

Komppaan valkeaa tuossa väkivallan tilastoinnissa tavalla, joka tekee naisista uhrin.

Tilastoista jää tosin pois suomalaisten naisten väkivaltaisuus, kun mies tai lapset ei siitä meteliä pidä, tai se vähätellään olemattomiin. Sattumalta tiedän lähipiiristä kaksikin tapausta, jossa parisuhteessa oli väkivaltainen nainen. Kummassakaan tapauksessa naisen väkivaltaisuutta ei raportoitu koskaan mihinkään.

Suomalaiset ovat aika väkivaltaista porukkaa ainakin Länsi-Eurooppalaisesta perspektiivistä.

Paavo kirjoitti...

On tosiaan tärkeä aina huomata, että sellaiset 40% tilastot joita Dutton käyttää ovat todella hyvin herkkiä erilaisille tavoille tilastoida ja erilaisille herkkyyksille ilmoittaa ja kokea jotain asiaa väkivallaksi.

Olen taas lähteetön selittäjä, mutta muistelen, että armeijassa kun pidetty miehille parisuhdeväkivallasta luentoja, niin väkivaltaa ilmoitti luentojen jälkeen kokeneensa paljon suurempi osa, kuin ennen luentoja. Eli mediavaikuttaa siihen, että miten väestö kokee kokeneensa väkivaltaa.

Mutta sitä tuskin on kieltäminen, että suomalaiset ovat väkivaltaisempia. Murhat eivät poisselity sillä että suomalaiset olisivatherkempiä ilmoittamaan murhan.

Yksi mahdollinen syy on, että suomessa on enemmän niitä rähjäjuoppoja. jos alkoholismiin altistaa kaksi erilaista mekanismia. suurin osa alkoholisteista on ahdistuneisuudesta kärsiviä, joilla on alentunut mielihyväratojen toiminta. 20% on taas käytöshäiriöisiä joilla alkoholismi alkaa myöhemmin, ja jotka ovat ryypättyään väkivaltaisia. heillä alkoholismimekanismi on eri. Luulen, että suuri osa suomessa tappavista alkoholisteista on näitä impulsiivisia ja väkivaltaisia juoppoja. Ehkä suomessa on enemmän tätä rähjäjuoppoutta.