perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Ystävällisyydestä

Pitkän matkan jälkeen on tapana selittää, miten ihania ja positiivisia ulkomaalaiset ovat ja miten negatiivisia suomalaiset ovat. Tamil Nadussakin pisti silmään ihmisten positiivisuus ja erityisesti ystävällisyys lapsia kohtaan. Ihmiset vaikuttivat lisäksi suht tyytyväisiltä.

Tarkemmin sanoen silmiin pisti tavallisten ihmisten ystävällisyys. Länsimaistunut keskiluokka - vai sanoisinko yläkastiset intialaiset - eivät ole ystävällisiä eivätkä he hymyile. Siksi matkustankin mieluummin aina junan toisessa luokassa.

Mielenkiintoinen on myös havainto, että ne tavalliset junttieurooppalaiset jotka matkustavat Kanariansaarille ovat paljon ystävällisempiä kuin ne "valistuneet" ihmiset jotka käyvät Intiassa. Kanarialaisen hotellin allasalueella saat viisi kertaa todennäköisemmin vastauksen tervehdykseesi kuin intialaisen ravintolan aamiaisella. Ihmiset, jotka matkustavat Kanarialle, lähtevät sinne usein koska haluavat viettää aikaa lastensa kanssa uima-altaassa. Tällaiset ihmiset ovat keskimäärin kivampia kuin ne jotka lähtevät Mysoreen harrastamaan joogaa.

Suomalaisten negatiivisuutta valittava "kosmopoliitti" on yleensä kaikkein negatiivisin ihminen minkä maa päällään kantaa. Palatessaan kaukomailta hän hetken selittää miten ihanan ystävällisiä ihmiset ko. maassa olivat jonka jälkeen hän ottaa tavallisen negatiivisen asenteensa lakkarista.

Minua ei suomalaisten negatiivisuus ihan kauheasti haittaa. Itse en ole mitenkään superpositiivinen mutta juttelen tuntemattomienkin kanssa. Juttelen tuntemattomille ihmisille joskus jopa helsinkiläisessä bussissa. Poikani kysyi joskus että miten voin tuntea niin paljon ihmisiä lähiössämme.

Ruotsinruotsalaiset kolleegat ihmettelevät miten negatiivisia suomalaiset ovat (vaikkeivat tietenkään sano tätä suomalaisille itselleen vaan kuulemme sen kirtotietä yrityksessä työskentelevältä amerikkalaiselta). Suomalaiset taas ärsyyntyvät siihen, että ruotsalaiset eivät sano mitään suoraan. Kierre syntyy. Ruotsalaiset pelkäävät suomalaisten seurassa ja sanovat asiat vieläkin vähemmän suoraan. Suomalaiset ärsyyntyvät ja alkavat puhua vieläkin aggressiivisemmin.

2 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, mutta korjaisin hiukan erästä kohtaa. Kun ruotsalaiset pitävät suomalaisia negatiivisina, tässä on kyse erilaisista katsantotavoista. Kun suomalainen puhuu suomalaiselle, laajasti suomenruotsalaiset mukaanlukien, asiat käsitellään suoraan, jotta ne tulevat käsitellyiksi, ymmärretyiksi, hoidetuiksi pois päiväjärjestyksestä, jne. Eivät suomalaiset keskenään koe minkäänlaista negatiivisuutta tässä suhteessa. Tarvitaan sievistelevä ruotsalainen, joka ei uskalla sanoa ongelmallisia tai kiistanalaisia asioita tulkitsemaan se sellaiseksi. Kirjoituksessasi mainitut Kanarialla lomailevat suomalaiset ovat tyypillisiä keskenään hyvin toimeen tulevia ja ystävällisiä suomalaisia. Tarvitaan liberaali-ideologia pilaamaan ajattelu, ennenkuin suomalaisista tulee ylimielisiä, nenä pystyssä kulkevia ja toisia suomalaisia halveksivia (todennäköisemmin Intiassa lomailevia) idiootteja.

Jukka Aakula kirjoitti...

No kyllä minusta suomalaiste on oikeastikin aika negatiivisia.

Mutta en minä siitä nyt niin suurta puntaria ota.

Ruotsalaisetkin on sievistelijöitä mutta ne pitää ottaa semmosina kun ne on jos niitten kanssa aikoo töitä tehdä.