sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

Epäluottamus pohjoismaisessa organisaatiossa

Olen oikeastaan aika hämmentynyt siitä, miten tolkuton kuilu ruotsalaisten ja suomalaisten välillä on. Monikansallisessa organisaatiossa suomalaisten ja ruotsalaisten yhteistyö tuntuu toimivan kaikkein huonoimmin.

Suomalaisen on vaikea ymmärtää, että mitään ei sanota suoraan. Mihinkään kysymykseen ei tunnu saavan vastausta - puhumattakaan että päätöksiä saataisiin aikaiseksi. Suomalainen kokee että kukaan ei myöskään ota vastuuta mistään. Ruotsalainen keskustelee asioista mieluummin puhelimessa, koska siitä ei päinvastoin kuin sähköpostista jää jälkeä. Suomalainen ei luota ruotsalaisen rehellisyyteen.

Ruotsalainen haluaa keskustella asioista tarpeeksi pitkään, jotta voidaan saavuttaa asioista hyvä ymmärrys ja jonkinlainen konsensus. Suomalaisten toteamus "meidän pitää nyt ratkaista tämä tänään tavalla tai toisella" kuullostaa ilmeisesti heidän korvissaan aggressiiviselta. Toteamus on oikeastaan ristiriidassa hyvin tapojen kanssa, koska se ruotsalaisten näkökulmasta rikkoo keskustelun sääntöjä. Nopea päätöksenteko johtaa ilmeisesti myös huonoihin ratkaisuihin. Ruotsalaiset kokevat yleisesti että suomalaiset ovat tylyjä ja hyvin epäkohteliaita .

Se mikä suomalaisesta kuullostaa esimiehen antamalta selkeältä käskyltä kuullostaa ruotsalaisesta aggressiiviselta sanelupolitiikalta. Ruotsalainen kokee suomalaisen pelottavana ja hyvin negatiivisena. Kun ruotsalainen pelkää, hän on varpaillaan eikä sano senkään vertaa kuin muuten sanoisi. Suomalainen tuskastuu tästä edelleen ja sanoo asiat vieläkin tylymmin.

Ainoa johtopäätökseni asiassa on oikeastaan seuraava: näillä mennään.

1 kommentti:

IDA kirjoitti...

Näillä mennään ja Eteenpäin on menty. Siinä koko jalkapallon filosofia ;)