torstaina, tammikuuta 21, 2010

Kun ekskluusio mättääRytikerttunen (Acrocephalus scirpaceus) on vähän rastasta pienempi ruoikoissa viihtyvä lintu.

Rytikerttunen on päältä ruskea, alta vaalea lintu, jonka erottaa rastaskerttusesta pienemmän koon, solakamman ulkomuotonsa ja melodisemman laulunsa avulla. Hyvin samannäköisistä luhta- ja viitakerttusesta sen erottaminen maastossa on vaikeaa, jopa mahdotonta. Luhtakerttusesta rytikerttunen eroaa laulun ja punaruskean selkäpuolen avulla, mutta tarkempi määrittäminen vaatii siiven yksityiskohtien tarkkailua. Viitakerttusesta se eroaa pidemmän käsisiiven ulottuman, laulun ja selän värin avulla. Nuoret linnut ovat hyvin samannäköisiä. Ryti- ja luhtakerttunen voivat risteytyä keskenään ja risteymien määrittäminen on äärimmäisen vaikeaa jopa kädessä.

Käki (Cuculus canorus) on pesäloinen, eli se ei haudo eikä huolehdi omista poikasistaan, vaan munii toisten lintulajien pesiin. Useimmiten käki munii Suomessa leppälintujen pesiin. Muita lintulajeja, joiden pesiin käki munii, ovat mm. västäräkki, harmaasieppo ja järripeippo.

(Lähde: wikipedia.)

8 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Muistan lukeneeni kauhistuneesta perheenisästä, jolle selvisi lääketieteellisten tutkimusten yhteydessä, että yksikään hänen 13:sta lapsesta ei ole hänen. :) Siinä on tainnut käkiä vierailla ruuhkaksi asti.

Nimetön kirjoitti...

Ei siinä mikään mätä. Noin niinkuin kerttustenkokonaisuuden kannalta. Yksilöllähän ei ole väliä?

Jukka Aakula kirjoitti...

Yksilöllähän ei ole väliä?

Älä kiukuttele.

http://kansankokonaisuus.blogspot.com/2007/03/99-postaus.html

Nimetön kirjoitti...

Suhtaudun hieman nihkeästi tarkoitushakuiseen analogioiden väärinkäyttöön. Kuten tässä, kun rinnastetaan eläinyksilöt ihmisyhteisöihin.

Faabeli ei ole yhteiskuntatiedettä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Edellisen postauksen kommenteissa tuli esiin inhon tunne. Ehkä tämä kuva vastaa niihin kommetteihin kuitenkin paremmin kuin 1000 sanaa.

Nimetön kirjoitti...

Miten niin vastaa? Inhon toit esille itse ja nyt haluat kuvittaa sitä. Kuva on tehokeino, ei argumentti.

Jukka Aakula kirjoitti...

Totta.

Tämä visualisoi sen kommentin jonka annoin viime postaukseen, joka taas oli tavallaan kommentti ainakin Utumiehen ilmaisemaan inhoon. Vaikka hän ei inho sanoo käyttänytkään.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tietenkin inho tuota nimenomaista kerttusta kohtaan on mitä suurimmassa määrin irrationaalia.