tiistaina, syyskuuta 22, 2009

Väkivalta, suomalaisuus ja rotu

Puolella suomalaisista on Helsingin Yliopiston tutkimuksen mukaan väkivaltageeni.

Olen kirjoittanut aiemmin varsin laajasti ihmispopulaatioden väkivaltaisuus- ja temperamenttieroista:

... Liisa Keltikangas-Järvinen - Suomen ehkä merkittävin kasvatustieteilijä - on ottanut kantaa rotueroihin persoonallisuuden osalta. Hän toteaa kirjassaan Temperamentti että itäaasialaiset ovat muita rotuja syntyjään rauhallisempia.

Samaan johtopäätökseen tulee evoluutiobiologi E.O. Wilson - sosiobiologian perustaja - kirjassaan On Human Nature. Itäaasialaiset ja erityisesti navajo-intiaanit ovat syntyjään rauhallisempia kuin muut rodut. Kriteerinä on käytetty mm. sitä miten nopeasti vauva aktiivisesti kääntyy selälleen kun hänet on ensin asetettu mahalleen.


Psykologi Philip Rushton toteaa teoksessaan Race, Evolution and Behaviour että kolme päärotua järjestyvät monen ominaisuudeen osalta samaan järjestykseen - ensin negroidit, sitten valkoiset sitten mongolit: Mongolit ovat älykkäämpiä ja rauhallisempia (vähemmän aggressiivisia) kuin valkoiset, valkoiset ovat taas älykkäämpiä ja rauhallisempia (vähemmän aggressiivisia) kuin negroidit. Mustat tulevat aiemmin sukukypsiksi ja saavat enemmän kaksosia kuin valkoiset, valkoiset tulevat aiemmin sukukypsiksi ja saavat enemmän kaksosia kuin kuin mongolit.

Gene expression tiedeblogi kertoo psykologi Jerome Kaganin tutkimuksista joiden mukaan sinisilmäiset lapset ovat ujompia kuin muut lapset. Ujous liittyy ilmeisesti pohjoiseen rotutyyppiin: Artikkelissa todettiin ensin että Kaganin tutkimuksen mukaan sinisilmäisyys korreloi ujouden kanssa. Seuraavaksi Coplanin, Colemanin ja Rubinin tutkimukseen viitaten todettiin että ilmeisesti vain pojilla sinisilmäisyys korreloi ujouden kanssa. Ujouden yleisyys sinisilmäisten keskuudessa johtuu Kaganin hypoteesin mukaan siitä että yksi geeni joka paransi ihmisen fyysistä sopeutumista kylmään ilmanalaan aiheutti samalla myös introverttisuutta eli ujoutta

Tämäkin tutkimus lisää ymmärrystämme väestöryhmien temperamenttieroista.

3 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Otokseni on mitätön, mutta minulla on kaksi poikaa, toisella on siniset ja toisella ruskeat silmät. Sinisilmäinen poika on selvästi ujompi.

Nimetön kirjoitti...

Mustia adoptiolapsia on hauska seurata täällä suomenmaalla. Yleensä tempperamentti on nimenomaan se paikallinen. Kuten vaikkapa savolainen.

Tällaiseen törmäsin toisaalla, kiinnostanee.

Jukka Aakula kirjoitti...

Utumies, kiitos linkistä.

Lienee kuitenkin selvää, että minä en tässä blogissa selitä kaikkea biologialla vaan pidän myös kulttuuria hyvin tärkeänä asiana.

Siihen en ala ottaa kantaa mikä on kumpaisenkin osuus luonteen kehityksessä. Ns. temperamentti lienee kuitenkin se luonteen osa-alue joka on eniten synnynnäinen.

USA:ssa ihan rehellisetkin ihmiset - ilman kovin suurta poliittisen korrektisuuden painolastia - ovat eri mieltä siitä, mikä on äo:n ja mikä kulttuurin vaikutus yksilön taloudelliseen menestykseen. Minusta tuokin asia on siksi osin auki.

Tuskin kukaan kiistää kuitenkaan esim. sitä että karibialaissytyntyiset afroamerikkalaiset menestyvät paljon paremmin USA:ssa kuin "alkuperäiset" mustat. Tätä ei voi selittää äo:lla tai ainakaan tämän hetkisellä sorrolla, vaan jollain kulttuuris-asenteellisella jutulla.