tiistaina, syyskuuta 22, 2009

Eutanasia politiikan teon välineenä ?

Tarja Halosen kansalaisvaltuuskunnan taannoinen kaksinkertainen puheenjohtaja Kaari Utrio ehdotti siis mennä päivänä eutanasiaa politiikan teon välineeksi. Jotkut ovat halunneet nähdä ehdotuksen humanistisena - vanhuksille annetaan mahdollisuus valita kuolinaikansa.

Tosiasiassa ehdotus oli HS:n mukaan aivan eri henkinen:

Kirjailija Kaari Utrion mielestä eutanasia voisi olla ratkaisu ikääntyvän väestön aiheuttamaan hoitaja- ja hoitopaikkapulaan. Utrio ehdottaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että terveyskeskuksissa voitaisiin jakaa "ystävällisiä unipillereitä" 70 vuotta täyttäneille vanhuksille.

"Se tulee olemaan välttämätöntä, sillä nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle. Mistä muka kaikille suurten ikäluokkien edustajille saadaan hoitajat?" Utrio kysyy.

Kirjailijan mukaan "on järjetöntä ja turhaa", että ihmisten elinikää yritetään nostaa tekemällä vanhuksille leikkauksia ja toimenpiteitä viimeisen puolen vuoden aikana ennen kuolemaa.

"Ennen katsottiin hyväksi iäksi kolme tiuta ja kymmenen eli 70 vuotta. Enempää ei tarvittu."

67-vuotias Utrio ei itse halua joutua vanhainkotiin hoidettavaksi.

"Olen päättänyt, että kaadun saappaat jalassa. Se vielä puuttuisi, että olisin miniöiden hoidettavana", hän sanoo.


Kysyn lisäksi:

millä tavalla eutanasia politiikan teon välineenä on inhimillisempää kuin valikoiva "eugeeninen" maahanmuuttopolitiikka ?

4 kommenttia:

Markku kirjoitti...

Se, ettei jollekulle ulkomaalaiselle anneta oleskelulupaa Suomessa, on vähemmän julmaa kuin että hänet tapettaisiin.

Jukka Aakula kirjoitti...

Jos "vanhuksen" korvaa Utrion tekstissä sanalla "pakolainen", syntyy sellaista kiihotusta kansan ryhmää kohtaan että siitä sietääkin saada ehdollista. Voi kysyä eikö Utriokin ehkä ansaitsisi sillä logiikalla ehdollista. En tiedä.

Markku kirjoitti...

Ei vaan, sana "vanhus" tulee korvata sanalla "pakolainen" ja "kuoleminen" tms. on korvattava "karkottamisella". Tulee mielenkiintoista tekstiä.

Markku kirjoitti...

Suomalaisten vanhuksista vanhimpien eli sotaveteraanit ja muut heidän sukupolvensa vielä elossaolevat pitää Utrion mielestä eutanasioida, jos ei sentään pakottamalla, niin ainakin painostamalla ("ennen katsottiin hyväksi iäksi kolme tiuta ja kymmenen eli 70").

On pähkähullua, jos Utrio ei joudu vähintään mediassa paskamyrskyn riepoteltavaksi tuon lausuman takia samaan aikaan, kun humanitäärisen maahanmuuton avointa piikkiä kritisoiva Halla-aho joutuu sen lisäksi vielä oikeuslaitoksen hampaisiin.

Tässähän alkaa tosissaan uskoa, että tämä kansa tai ainakin sen eliitti hautoo kollektiivista kansanitsemurhaa ...