torstaina, tammikuuta 17, 2008

Suomenruotsalaiset - osa 5 - avointa keskustelua

Suomenruotsalaisuus herättää ihmisissä tunteita.

Useimpien koululaisten mielestä suomenruotsin opettaminen koulussa pakollisina aineena on varmaankin turhaa. Monien mielestä suomenruotsalaiset ovat elitistisiä ja ärsyttäviä erikoisuuden tavoittelijoita, joilla on rahaa ja valtaa koska ovat sitä perineet ja erityisoikeuksia enemmän kuin ansaitsevat. Monia ärsyttää myös heidän duurivoittoiset juomalaulunsa ja muu positiivisuutensa.

Toisten mielestä taas suomenruotsalaisuus on harmiton marginaali-ilmiö. Suomenruotsalaisuus on sisäänpäinlämpiävä Ankkalampi.

Ärsyttäviä suomenruotsalaiset voivat tietysti olla mutta suomenruotsalaisuus ei todellakaan olla merkityksetön marginaali-ilmiö. Vaikka suomenruotsalaiset eivät ilmeisesti ole sen älykkäämpiä eivätkä pärjää sen paremmin koulussa kuin suomalaisetkaan, on ilmiselvää että

suomenruotsalaiset ovat yksi Euroopan menestyksekkäimmistä etnisistä ryhmistä

Tämä tuli taas mieleen kun luin Mårten Mickosin johtaman MySQL:n myymisestä Sunille. MySQL on eittämättä yksi suuri suomalais-ruotsalainen menestystarina, jossa suomenruotsalaisilla on taas ollut näppinsä pelissä.

Kuten aiemmin osoitin, suomenruotsalaisuuden menestystarinan salaisuus ei ole pelkästään peritty raha ja peritty asema, vaan se että Ankkalampi on vahva sosiaalinen verkko.

Ko. sosiaalisen verkon merkitsee symbolisesti vaikeasti opittava etninen markkeri - eli selkokielellä:

Sosiaalisen verkon, jonka nimi on Ankdammen, jäsenyys edellyttää sisänpääsyehtona ruotsin kielen puhumista tietyllä aksentilla

Norjalainen Nobel-kirjailija ja natsi-sympatisoija Knut Hamsun sanoi tarinan mukaan Hitlerille, että on hölmöä hävittää kaikki juutalaiset, koska he ovat taloudellinen voimavara. Minusta suomenruotsalaisuus on Suomelle myös erittäin suuri taloudellinen ja kulttuurinen voimavara.

Pitää kuitenkin muistaa että myös Astrid Thors on suomenruotsalainen: Vaikka suomenruotsalaiset ovat juutalaisten tavoin suuri voimavara, heillä tuntuu olevan myös samanlainen tendenssi tukea lähes vapaata maahanmuuttoa. En tiedä onko hypoteesini oikea. Onko perussyy (ultimaattinen syy) sille että Thors ja muut liberaalit suomenruotsalaiset ajavat voimakasta maahanmuuttoa se että

a) he haluavat halpaa työvoimaa suomenruotsalaiselle rahalle

b) he haluavat vähentää suomalaisuuden mahtiasemaa Suomessa muutamalla Suomen etnisesti heterogeenisemmaksi, vai

c) he vilpittömästi uskovat että esimerkiksi afrikkalainen ja islamilainen maahanmuutto parantaa Suomea

Kohtaan b) voi lisätä, että suomenruotsalaisia koulujen ja yhteiskunnan monikultturistuminen ei muutenkaan niin paljoa haittaa, koska Ankkalammella on omat sisäänpääsyehtonsa joihin maahanmuuttovirasto ei kykene vaikuttamaan.

Peräänkuulutan siis kaikin tavoin pragmaattisuutta suomenruotsalaisuutta kohtaan. Kun asioista puhutaan avoimesti, vältytään monelta riidalta ja typeryydeltä. Suomenruotsalaiset ansaitsevat kunnioituksemme mutta heitä saa ja pitää myös kritisoida.

Ei kommentteja: